Herstel architectenbranche zet niet door
Werkvoorraad
De aanvankelijk positievere verwachtingen voor 2014 zijn bij veel architectenbureaus maar ten dele uitgekomen. De werkvoorraad bedraagt eind 2014 gemiddeld 3,5 maanden. In april was dat nog 3,6 maanden, een jaar geleden 3,3 maanden. Van een duidelijke groei van de werkgelegenheid bij bureaus is geen sprake. De meeste bureaus spreken nog steeds van een kleine werkvoorraad.
Particulieren en bedrijven
Het aanwezige herstel komt vooral van de particulieren, het domein van vooral de kleinere bureaus. Het verlaagde BTW-tarief voor woningrenovaties, de aantrekkende huizenmarkt en de historisch lage hypotheekrente spelen hierbij een belangrijke rol. Ook het bedrijfsleven investeert weer iets meer. Projectontwikkelaars en corporaties keren echter nog niet terug op de markt. Bijna de helft van de bureaus ervaart belemmeringen. Als voornaamste knelpunt noemen bureaus onvoldoende opdrachten en een gebrek aan financiën. Financiering van vooral grote projecten in Nederland blijft uiterst moeizaam.
Verwachtingen 2015
Transformatie, renovatie, hergebruik, herontwikkeling, verbetering en verduurzaming zijn de typen opdrachten waar bureaus het meeste van verwachten. Woningen zijn volgens bureaus van toenemend belang, net als planvorming, onderzoek en advieswerk. De kantorenmarkt ligt vrijwel stil. Onderwijs en gezondheidszorg zijn stabiel. De gemengde projecten groeien naar verwachting licht. Van alle architectenbureaus verwacht 38% komend jaar meer omzet, 34% verwacht een gelijkblijvende omzet en 29% verwacht een daling. De honoraria blijven naar verwachting gelijk bij meer kleinschalige projecten.
Internationalisering
Gemiddeld komt 3,4% van de omzet in de branche uit het buitenland. De verschillen tussen de bureaus zijn hierbij groot. Bij de grote bureaus komt ruim een derde van de omzet uit het buitenland. Als voornaamste reden om in het buitenland actief te zijn noemen bureaus hun onderscheidende expertise als voornaamste basis voor internationaal succes. Bij internationaal werkende bureaus komt de buitenlandse omzet vooral uit de directe buurlanden, zoals Duitsland en België. De grotere bureaus zijn nadrukkelijk ook in verder weggelegen landen actief, vooral in Azië.
Over de conjunctuurmeting
Twee keer per jaar peilt de BNA de conjunctuur bij de leden. Hiermee wil de BNA de marktontwikkelingen volgen en vooral vooruit kijken. Er wordt een gestandaardiseerde vragenlijst gebruikt. Daardoor zijn de verwachtingen van bureaus door de jaren heen goed met elkaar te vergelijken.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Stedelijke vernieuwing circulair door tijdelijke placemaking
16 jul om 07:30 uur 6 minHet circulaire Stedelijke Vernieuwingsinitiatief van Leeuwarden is ook voor stedenbouwkundigen een kweekvijver…
Kunnen we Nederland transformeren tot klimaatbestendig park?
14 jul om 07:30 uur 10 minHoe realistisch is het dat we Nederland kunnen transformeren tot een klimaatbestendig park waarin wonen, werken…
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
Reactie toevoegen