Herenwegschool in Wassenaar claimt gezondste lucht ter wereld

maandag 6 september 2021
De Herenwegschool in Wassenaar heeft met de plaatsing van een nieuw, innovatief ventilatiesysteem zeer schone binnenlucht. Met dit systeem verloopt de ventilatie verticaal in plaats van horizontaal. Onderzoek van TNO wijst uit dat dit de blootstellingen aan verontreiniging bij kinderen met 97 procent of meer verlaagt.

In de zomervakantie werd in de basisschool het nieuwe ventilatiesysteem van Goflow Technology uit Sassenheim geïnstalleerd. Het vernieuwende aan dit systeem is dat de ventilatie verticaal in plaats van horizontaal verloopt. Bob van den Steenhoven, directeur-bestuurder van de Herenwegschool en Goflow-oprichter Norbert Vroege zijn het eens: “Onderwijs is topsport. Leerlingen en onderwijsprofessionals verdienen een optimaal werkklimaat.” 

Binnenklimaat scholen vaak niet op orde

De slechte ventilatie op scholen is een groot probleem dat door het coronavirus onder een vergrootglas ligt. Het merendeel van de leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs krijgt les in schoolgebouwen waarvan het binnenklimaat niet op orde is, meldt de PO-raad. Ook de Herenwegschool, met een monumentaal schoolgebouw, voldeed bij lange na niet aan de ‘frisse scholen’-norm. “Ik denk dat dit voor 80 procent van de scholen geldt”, vertelt Van den Steenhoven. “We hadden een wat oudere, maar goed onderhouden, mechanische afzuiging. Toch waren de lokalen al snel te warm of muffig. Dan zetten we weer een raam open of pakten we er een ventilator bij. Maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing.” Hij kwam in contact met Goflow-oprichter Norbert Vroege. “Ik werd uitgenodigd om de schone lucht zelf te komen ervaren in het Goflow Experience Lab, een nagebouwd klaslokaal met het ventilatiesysteem. Dat was fantastisch, ik was direct enthousiast.” 

Werking ventilatiesysteem

Het werkt als volgt: klaslokalen worden voorzien van een systeemvloer, een systeemplafond en een ventilatie-unit, die energie-efficiënte schone lucht onder de vloer inblaast en boven het plafond afvoert. Het systeem ververst 8 tot 16 keer per uur de binnenlucht met zuivere, gefilterde buitenlucht. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat een lokaal op temperatuur blijft. Schoolbesturen en directies worden volledig door Goflow ontzorgd, ze betalen een bedrag per maand per kind. Hierdoor is het ventilatiesysteem betaalbaar voor scholen en onderwijsinstellingen en kunnen die zich maximaal richten op onderwijs in plaats van ventilatietechniek.

De wettelijke norm voor de concentratie CO2 in het onderwijs bedraagt 1.200 ppm. De frisse scholen norm klasse A verlangt een concentratie CO2 lager die onder de 800 ppm ligt. De eerste meetresultaten van het nieuwe systeem laten zien dat de CO-concentratie in een volle klas op de Herenwegschool onder de 550 ppm blijft. Ook (ultra)fijnstof (PM0,1, PM1 tot PM10) en organische verbindingen zijn nagenoeg niet meer aanwezig in de binnenlucht.  

Alle scholen gezonde lucht

Dit schooljaar worden steeds nieuwe klaslokalen op de Herenwegschool onder handen genomen, zodat het Goflow-ventilatiesysteem aan het einde van het jaar in alle lokalen in werking is. Schooldirecteur Van den Steenhoven: “Ik verwacht veel van de verticale ventilatie. Er zijn heel veel nationale en internationale onderzoeken die een relatie aantonen tussen ventilatie en temperatuur en hoe mensen zich voelen, de prestaties die ze leveren en het ziekteverzuim. Ik hoop en verwacht dat vele scholen zullen volgen.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vooraankondiging aanbesteding ontwerp en bouw Nederlands paviljoen Expo 2025 in Osaka

10 aug om 08:00 uur
Nederland doet mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka van 13 april tot 13 oktober 2025. De…
Lees verder »
person_outlineBlog

Een voorbeeldige stad

25 jul om 08:00 uur
In het begin van deze eeuw was Rotterdam, de stad waar ik woon, bezig zich opnieuw uit te vinden. Een groep…
Lees verder »
descriptionArtikel

De gezonde school is groen, circulair en biobased

5 jul om 08:00 uur
“Wie in de zaal is nog nooit in een schoolgebouw geweest?” Op deze vraag steekt uiteraard niemand zijn vinger op.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aeres Hogeschool – een grote stap voor groen onderwijs

15 jun om 13:21 uur
Een duurzame onderwijsomgeving begint bij het welzijn en de gezondheid van studenten en medewerkers. Voor BDG…
Lees verder »
descriptionArtikel

Beleef de inspiratiecampus van onderwijsinrichter Eromesmarko

14 jun om 09:31 uur
Op dinsdag 21 juni bezoek je gratis het seminar 'Circulair schoolontwerp en biobased materialen' in de Meshallen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen voltooid

9 jun om 08:44 uur
Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met 2.581m² groen. Dat is net zo groot als 10…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitdagingen klimaatverandering rode draad Brick Award 2022

6 jun om 08:00 uur
Elke twee jaar eert de Brick Award wereldwijd projecten die indruk maken met een innovatief ontwerp en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar groener onderwijs met e-learning

31 mei om 17:23 uur
Wat als we scholen ontwerpen vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Scholen met groene en gezonde gebouwen en…
Lees verder »