Herenwegschool in Wassenaar claimt gezondste lucht ter wereld

maandag 6 september 2021
De Herenwegschool in Wassenaar heeft met de plaatsing van een nieuw, innovatief ventilatiesysteem zeer schone binnenlucht. Met dit systeem verloopt de ventilatie verticaal in plaats van horizontaal. Onderzoek van TNO wijst uit dat dit de blootstellingen aan verontreiniging bij kinderen met 97 procent of meer verlaagt.

In de zomervakantie werd in de basisschool het nieuwe ventilatiesysteem van Goflow Technology uit Sassenheim geïnstalleerd. Het vernieuwende aan dit systeem is dat de ventilatie verticaal in plaats van horizontaal verloopt. Bob van den Steenhoven, directeur-bestuurder van de Herenwegschool en Goflow-oprichter Norbert Vroege zijn het eens: “Onderwijs is topsport. Leerlingen en onderwijsprofessionals verdienen een optimaal werkklimaat.” 

Binnenklimaat scholen vaak niet op orde

De slechte ventilatie op scholen is een groot probleem dat door het coronavirus onder een vergrootglas ligt. Het merendeel van de leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs krijgt les in schoolgebouwen waarvan het binnenklimaat niet op orde is, meldt de PO-raad. Ook de Herenwegschool, met een monumentaal schoolgebouw, voldeed bij lange na niet aan de ‘frisse scholen’-norm. “Ik denk dat dit voor 80 procent van de scholen geldt”, vertelt Van den Steenhoven. “We hadden een wat oudere, maar goed onderhouden, mechanische afzuiging. Toch waren de lokalen al snel te warm of muffig. Dan zetten we weer een raam open of pakten we er een ventilator bij. Maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing.” Hij kwam in contact met Goflow-oprichter Norbert Vroege. “Ik werd uitgenodigd om de schone lucht zelf te komen ervaren in het Goflow Experience Lab, een nagebouwd klaslokaal met het ventilatiesysteem. Dat was fantastisch, ik was direct enthousiast.” 

Werking ventilatiesysteem

Het werkt als volgt: klaslokalen worden voorzien van een systeemvloer, een systeemplafond en een ventilatie-unit, die energie-efficiënte schone lucht onder de vloer inblaast en boven het plafond afvoert. Het systeem ververst 8 tot 16 keer per uur de binnenlucht met zuivere, gefilterde buitenlucht. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat een lokaal op temperatuur blijft. Schoolbesturen en directies worden volledig door Goflow ontzorgd, ze betalen een bedrag per maand per kind. Hierdoor is het ventilatiesysteem betaalbaar voor scholen en onderwijsinstellingen en kunnen die zich maximaal richten op onderwijs in plaats van ventilatietechniek.

De wettelijke norm voor de concentratie CO2 in het onderwijs bedraagt 1.200 ppm. De frisse scholen norm klasse A verlangt een concentratie CO2 lager die onder de 800 ppm ligt. De eerste meetresultaten van het nieuwe systeem laten zien dat de CO-concentratie in een volle klas op de Herenwegschool onder de 550 ppm blijft. Ook (ultra)fijnstof (PM0,1, PM1 tot PM10) en organische verbindingen zijn nagenoeg niet meer aanwezig in de binnenlucht.  

Alle scholen gezonde lucht

Dit schooljaar worden steeds nieuwe klaslokalen op de Herenwegschool onder handen genomen, zodat het Goflow-ventilatiesysteem aan het einde van het jaar in alle lokalen in werking is. Schooldirecteur Van den Steenhoven: “Ik verwacht veel van de verticale ventilatie. Er zijn heel veel nationale en internationale onderzoeken die een relatie aantonen tussen ventilatie en temperatuur en hoe mensen zich voelen, de prestaties die ze leveren en het ziekteverzuim. Ik hoop en verwacht dat vele scholen zullen volgen.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »