Herenwegschool in Wassenaar claimt gezondste lucht ter wereld

maandag 6 september 2021
De Herenwegschool in Wassenaar heeft met de plaatsing van een nieuw, innovatief ventilatiesysteem zeer schone binnenlucht. Met dit systeem verloopt de ventilatie verticaal in plaats van horizontaal. Onderzoek van TNO wijst uit dat dit de blootstellingen aan verontreiniging bij kinderen met 97 procent of meer verlaagt.

In de zomervakantie werd in de basisschool het nieuwe ventilatiesysteem van Goflow Technology uit Sassenheim geïnstalleerd. Het vernieuwende aan dit systeem is dat de ventilatie verticaal in plaats van horizontaal verloopt. Bob van den Steenhoven, directeur-bestuurder van de Herenwegschool en Goflow-oprichter Norbert Vroege zijn het eens: “Onderwijs is topsport. Leerlingen en onderwijsprofessionals verdienen een optimaal werkklimaat.” 

Binnenklimaat scholen vaak niet op orde

De slechte ventilatie op scholen is een groot probleem dat door het coronavirus onder een vergrootglas ligt. Het merendeel van de leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs krijgt les in schoolgebouwen waarvan het binnenklimaat niet op orde is, meldt de PO-raad. Ook de Herenwegschool, met een monumentaal schoolgebouw, voldeed bij lange na niet aan de ‘frisse scholen’-norm. “Ik denk dat dit voor 80 procent van de scholen geldt”, vertelt Van den Steenhoven. “We hadden een wat oudere, maar goed onderhouden, mechanische afzuiging. Toch waren de lokalen al snel te warm of muffig. Dan zetten we weer een raam open of pakten we er een ventilator bij. Maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing.” Hij kwam in contact met Goflow-oprichter Norbert Vroege. “Ik werd uitgenodigd om de schone lucht zelf te komen ervaren in het Goflow Experience Lab, een nagebouwd klaslokaal met het ventilatiesysteem. Dat was fantastisch, ik was direct enthousiast.” 

Werking ventilatiesysteem

Het werkt als volgt: klaslokalen worden voorzien van een systeemvloer, een systeemplafond en een ventilatie-unit, die energie-efficiënte schone lucht onder de vloer inblaast en boven het plafond afvoert. Het systeem ververst 8 tot 16 keer per uur de binnenlucht met zuivere, gefilterde buitenlucht. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat een lokaal op temperatuur blijft. Schoolbesturen en directies worden volledig door Goflow ontzorgd, ze betalen een bedrag per maand per kind. Hierdoor is het ventilatiesysteem betaalbaar voor scholen en onderwijsinstellingen en kunnen die zich maximaal richten op onderwijs in plaats van ventilatietechniek.

De wettelijke norm voor de concentratie CO2 in het onderwijs bedraagt 1.200 ppm. De frisse scholen norm klasse A verlangt een concentratie CO2 lager die onder de 800 ppm ligt. De eerste meetresultaten van het nieuwe systeem laten zien dat de CO-concentratie in een volle klas op de Herenwegschool onder de 550 ppm blijft. Ook (ultra)fijnstof (PM0,1, PM1 tot PM10) en organische verbindingen zijn nagenoeg niet meer aanwezig in de binnenlucht.  

Alle scholen gezonde lucht

Dit schooljaar worden steeds nieuwe klaslokalen op de Herenwegschool onder handen genomen, zodat het Goflow-ventilatiesysteem aan het einde van het jaar in alle lokalen in werking is. Schooldirecteur Van den Steenhoven: “Ik verwacht veel van de verticale ventilatie. Er zijn heel veel nationale en internationale onderzoeken die een relatie aantonen tussen ventilatie en temperatuur en hoe mensen zich voelen, de prestaties die ze leveren en het ziekteverzuim. Ik hoop en verwacht dat vele scholen zullen volgen.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 13:46 uur
Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten…
Lees verder »

ZorgSaamWonen Award: de stembussen zijn geopend!

16 sep om 11:06 uur
De stembussen voor de Prijsvraag Eenzaamheid: ruimte voor ontmoeting zijn geopend. Vanaf nu tot en met 27…
Lees verder »

Ambitieweb Circulaire Scholen geeft schoolbesturen houvast

8 sep om 10:01 uur
Schoolbesturen moeten tegenwoordig met allerlei zaken rekening houden, van het binnenklimaat tot het…
Lees verder »

Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

6 sep om 08:00 uur
Wat leveren zaken als licht, geluid, thermisch comfort en luchtkwaliteit voor bijdrage aan de leerprestaties en…
Lees verder »

Frisse scholen – ‘Wees kritisch op wat voorhanden is’

30 aug om 14:22 uur
Veel schoolgebouwen in Nederland zijn aan renovatie onderhevig door hoge daglicht- en ventilatie-eisen. Een…
Lees verder »

Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

26 aug om 10:12 uur
Oplossingen en technieken om een optimale ventilatie te bereiken zijn belangrijk, maar laten we niet het proces…
Lees verder »

Provincie Noord-Holland wil nog meer scholen aan zonnepanelen helpen

23 aug om 13:51 uur
De provincie Noord-Holland wil zon op parkeerplaatsen subsidiëren en doorgaan met het stimuleren van zonnepanelen…
Lees verder »

Herwaardering van een eeuwenoud bouwmateriaal

2 aug om 08:00 uur
In de media lezen we de laatste jaren veelvuldig over de nieuwste ontwikkelingen in materialisatie, waarbij hout…
Lees verder »