Als gasthoofdredacteur van ons themanummer Gebiedsontwikkeling dook Gert-Joost Peek diep in zijn vakgebied. Hij waarschuwde onder meer voor het werken aan prestigieuze projecten waarbij de benodigde kaders en randvoorwaarden worden vergeten (‘projectenlogica’). Hoe werkt gebiedsontwikkeling dan? Lees de column van Gert-Joost Peek!
Condities creëren voor duurzame stedelijkheid
“Gebiedsontwikkeling gaat over het creëren van kaders en randvoorwaarden voor de uitvoering van ruimtelijke projecten in onderlinge samenhang. Het behelst de organisatie van een programma van projecten. Gebiedsontwikkeling creëert de mogelijkheden en met projectontwikkeling realiseer je deze. Het is daarmee een aan projectontwikkeling verwante activiteit, maar vraagt om een procesmatige aanpak.
Gebiedsontwikkeling is nodig wanneer je van een lokale ruimtelijke opgave niet meteen een project kan maken. Dit komt door allerlei onzekerheden. En deze nemen alleen maar toe door transities in energie, mobiliteit, klimaat, grondstofeconomie, sociaal domein, enzovoorts. Een energieaansluiting, stikstofruimte en watertoets zijn daarmee net zo randvoorwaardelijk geworden als een bouwplan.
Omgaan met deze complexiteit vraagt om het oprekken van de grenzen van het vak gebiedsontwikkeling. Er is naast (stede)bouwkundige kennis ook verstand van aanpalende vakgebieden nodig, die samen inzicht geven in hoe een toekomstbestendige, leefbare en aantrekkelijke stedelijke omgeving te creëren. Ook moet een langere tijdshorizon worden beschouwd. Gebiedsontwikkeling gaat niet alleen over de startcondities voor projecten, maar ook over condities voor een verdere duurzame exploitatiefase.
In het digitale magazine Stedebouw & Architectuur, thema Gebiedsontwikkeling is veel te lezen over de toenemende complexiteit van gebiedsontwikkeling, maar ook hoe ermee om te gaan. En hoewel trajecten van gebiedsontwikkeling lang kunnen duren, zijn de resultaten indrukwekkend. Met de oplevering vorig jaar van het laatste gebouw in het plangebied La Gare/Paleiskwartier, is ’s-Hertogenbosch na veertig jaar ontwikkeling een nieuw stuk binnenstad aan de andere kant van het spoor rijker. Dat is de belofte van gebiedsontwikkeling; het creëren van nieuwe kloppende harten in stad en land! Als daaraan werken geen mooi vak is...”
- Gert-Joost Peek
Lector Gebiedsontwikkeling & Transitiemanagement (Hogeschool Rotterdam);
Research Fellow Amsterdam School of Real Estate;
Eigenaar SPOT-ON Consulting;
Voorzitter Stichting I’MBINCK (onafhankelijk platform voor ontwikkeling Haagse Binckhorst).
Lees ook:
Gebiedsontwikkeling 1.0, 2.0, 3.0 en 4.0
Minder onrechtvaardigheid in stedebouw en gebiedsontwikkeling
Omgevingswet en -programma: stedenbouwkundigen aan zet
Het definiëren van de essentie van de openbare ruimte
Het complete digitale magazine Stedebouw & Architectuur, thema Gebiedsontwikkeling is voor abonnees te vinden in onze Acquire-bibliotheek. Heb je nog geen abonnement? Bekijk hier onze aanbiedingen.
Tekst: Gert-Joost Peek
Foto: Paleiskwartier ('s-Hertogenbosch)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Experimenten maken stadsgroen klimaatrobuust
6 sep om 07:30 uurStadsgroen fleurt niet alleen straten op, maar heeft nadrukkelijk ook een functie voor klimaatadaptatie, de…
Gezondheid bevorderen in de openbare ruimte
28 aug om 07:30 uurEen beweegvriendelijke leefomgeving nodigt uit tot sporten, spelen en bewegen. Op die manier kan dat een…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
8 keer natuur en vergroenen in een stedelijke omgeving
22 aug om 07:30 uurTijdens het laatste KAN Café sprak ecoloog Robbert Snep (Wageningen Universiteit & Research) uitgebreid…
Utrecht Nabij: ruimtelijk ordening biedt betere mobiliteit
20 aug om 07:30 uurin de metropoolregio Utrecht wordt het instrument van de ruimtelijke ordening ingezet om de mobiliteit van de…
Gemeente Den Haag pakt in de Binckhorst deels de regie terug
19 aug om 07:30 uurIn Den Haag wordt in de Binckhorst al bijna twee decennia gewerkt aan een van de grootste gebiedsontwikkelingen…
Eindafrekening van Kaderrichtlijn Water zal genadeloos zijn
14 aug om 13:00 uurDe doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water gaat Nederland bij de toetsing in 2027 niet halen. Dat vindt…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
Reactie toevoegen