Energieleverende buurt met natuurinclusief ontwerp waarbij bewoners zoveel mogelijk delen

Variatie aan gebouwen, architectuur en woontypologieën met een fijnmazige routing langs wadistraten en binnengebieden. © Vivid Vision
Een stedelijke structuur van vijf buurtschappen met een rijke variatie aan gebouwen, architectuur en woontypologieën is gericht op het maken van een fijnmazige routing langs wadistraten en binnengebieden. Op en langs deze routing ontstaan openbare en collectieve plekken om te ontmoeten, spelen, sporten en tot rust te komen. Balkons, loggia's, dakterrassen, Delftse stoepen of pergola-structuren creëren een gedifferentieerd gevelbeeld en vormen een geleidelijke overgang van openbaar naar privé.
Integraal buurtconcept
Common City ontwikkelt een participatieplan en integraal buurtconcept waarbij bewoners vroegtijdig worden betrokken. Het CrowdBuilding platform wordt ingezet om geïnteresseerde bewonersgroepen aan te trekken. Deze betrokkenheid legt een fundament voor een hechte gemeenschap, eentje waarbij mensen zoveel mogelijk van hun middelen delen.
Buurthub
Midden in de buurt komt een nieuwe, stedelijke typologie, de buurt- en mobiliteits hub. Dit vormt de plek voor het delen van energie, mobiliteit en spullen, en een aantrekkelijke ontmoetingsplek waar de buurt feesten en activiteiten kan organiseren. In de plint bevinden zich de publieke functies van de wijk. Daarboven komt een flexibele indeling van parkeerplaatsen voor de bewoners. Als de parkeerplekken onbenut zijn kan de ruimte gebruikt worden als speelplek of buurtmarkt.

Biotopen
Het landschapsontwerp van ZUS creëert voor iedere buurtschap een eigen biotoop. De biotopen hebben een geleidelijk verloop van duinlandschappen, van nat (Duinven) naar droog (Duinbos). Het natuurinclusieve ontwerp zorgt naast een identiteit van de afzonderlijke buurtschappen voor een veerkrachtig netwerk dat beter bestand is tegen de steeds extremere omstandigheden, zoals droogte en regenpieken.

In een consortium van Ballast Nedam Development ontwikkelde Space&Matter het winnende plan met ontwerppartners ZUS en NL Architects, en in samenwerking met ONE.GO, Buro Loo, Alba Concepts, STIPO, Pieters Bouwtechniek, Studio Verbinding, Buurauto, SENSE Vastgoed, Vogelbescherming, Maatschap Observatorium, Common City, CrowdBuilding, Marco Roos, Ballast Nedam Park & Connect, Vivid Vision en 75B.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Nieuw platform en magazine: Ruimte voor Bewegen
12 mei om 07:30 uur 3 minNederland beweegt nog veel te weinig en daarom groeit de roep om de openbare ruimte beweegvriendelijker te…
Blue Zone Festival Score: ranglijst ideale leefomgeving
9 mei om 07:30 uur 10 minWelke buurt, wijk of regio in Nederland vormt de ideale leefomgeving om gezond ouder te worden? De nieuwe Blue…
Architect van de stedelijke rafelrandjes
8 mei om 07:30 uur 15 minPal naast een kale bouwplaats langs een van de allerlaatste rafelrandjes binnen de Amsterdamse ring werkt…
De menselijke maat als uitgangspunt in de stad van morgen
6 mei om 07:30 uur 4 minDe Amerikaans-Canadese publicist en stadsactivist Jane Jacobs zette zich in de jaren zestig in voor levendige,…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Reactie toevoegen