Eerste winnaars ontwerpprijsvraag WHO CARES vandaag bekend
Mensen worden steeds ouder en kunnen dus steeds langer thuis blijven wonen. De woningen van deze ouderen, en de publieke ruimten in die wijken, moeten daar dan wel op worden aangepast. De verschillen in wensen en behoeften tussen oudere mensen nemen ook toe. Zij willen onder andere meer keuzes hebben bij de wijze waarop zij leven, wonen en zorg ontvangen. Dat geldt zeker ook voor de inrichting van hun laatste levensfase.
Kans voor architecten
Er ligt een enorme kans voor architecten en ontwerpers op dit gebied, zo laat Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Stedebouw & Architectuur, thema Bouw & Zorg 2017, weten. "Kijk naar de vergrijzing. Die neemt toe terwijl zorgorganisaties de deuren sluiten. Daar moeten wij de ontwerpkracht inzetten, een prachtige opgave voor de beroepsgroep."
"Alles is veranderd in ons land, behalve onze woonwijken. Veranderingen in de zorg, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheid hebben geleid tot nieuwe ruimtelijke opgaven in de woonwijken. Dit vraagt om radicale oplossingen. Een stad die goed is ingericht voor senioren en kwetsbaren, is een goede stad voor iedereen."
Prijsvraag WHO CARES
Om architecten in die richting te krijgen, startte Alkemade in samenwerking met andere initiatiefnemers (zie onder) de ontwerpprijsvraag WHO CARES. Deze vraagt om innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning. De prijsvraag leverder 174 inzendingen op, onder andere door allianties van ontwerpers, zorgprofessionals en andere betrokkenen.
De 20 winnende teams van de eerste ronde worden vandaag (8 mei) om 17:00 uur bekendgemaakt. Blijf op de hoogte van de uitslag via www.prijsvraagwhocares.nl.
Initiatiefnemers
De prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, Sittard-Geleen en de provincie Limburg.
Interview met Rijksbouwmeester Floris Alkemade
In het eerste nummer van Stedebouw & Architectuur van 2017 interviewden wij Alkemade over WHO CARES, het transformeren van wijken en meer. Benieuwd? U leest hier een sneak peek van deze editie.
U kunt de volledige editie downloaden in onze bibliotheek. Daarvoor dient u wel lid van Stedebouw & Architectuur te zijn. Bent u nog geen lid? Bekijk hier de voordelen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
S&A Podcast Luisterlandschap: rafelrandjes en straatcultuur
4 jun om 08:02 uur 4 minVincent van der Klei (Studioninedots) is de ‘architect van de rafelrandjes’ en vertelt in de nieuwe S&A…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Reactie toevoegen