Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

maandag 20 juni 2022

Foto door Certitudo

Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom gezien als hoogtepunt van het structuralisme. MVRDV transformeert het iconische gebouw op respectvolle wijze, in overleg met Herman Hertzberger. Het monument vormt straks het middelpunt van een nieuwe, duurzame groene wijk bestaand uit 650-800 woningen, die het principe volgt van het Centraal Beheergebouw. MVRDV ontwierp in opdracht van Certitudo Capital een gebiedsvisie waarbij behoud van erfgoed hand in hand met vergroening en innovatie.

Het Centraal Beheer-gebouw geniet wereldwijde bekendheid onder architecten en historici. Al bij opening in 1972 bracht zijn open kantoorlandschap een revolutie in het denken over kantoren teweeg. Hertzbergers ontwerp bestaat uit vier kwadranten waartussen zich een centrale straat bevindt die het sociale hart van het gebouw vormt. Door het basiselement, een vierkant van 9x9 meter, consequent te herhalen en te schakelen, kreeg het zijn kenmerkende vorm.

In 2015 werden het inmiddels in onbruik geraakte gebouw en het omliggende terrein aangekocht door Certitudo Capital met als doel er een multifunctionele woonwijk van te maken. MVRDV ontwikkelde een gebiedsvisie waarin het structuralisme van het Centraal Beheer gebouw wordt doorgetrokken in de hele woonwijk. De assen van de centrale straat in het gebouw worden een belangrijke ontmoetingsplek voor de Apeldoorners en vormen de hoofdroutes door het gebied zodat het beter aansluit op stad en station.

In het Centraal Beheer-gebouw en de Pakhoedtorens, die eveneens deel uitmaken van het terrein, komen verschillende soorten woningen. De oorspronkelijke structuur wordt hergebruikt en gevuld met duurzame materialen. De ambitie is om een zo divers mogelijk woonaanbod te creëren en tegelijk een publiek programma te realiseren om het gebied extra aantrekkelijk te maken voor bezoekers. De bestaande gebouwen transformeren betekent niet alleen winst voor belangrijk Nederlands architectuurerfgoed, maar ook voor het milieu: de CO2-uitstoot bij het bouwen van deze woonwijk is beduidend lager dan bij reguliere woningbouw.

Zoals het structuralisme zich kenmerkt door herhaling van kleine eenheden, zo zal ook de structuur van het Centraal Beheer-gebouw worden voortgezet in de nieuwe buurt en het nieuwe landschap. Het grid vormt de basis van de bouwstructuur, maar dan in hout. De oudbouw zal nieuw leven worden ingeblazen met programma's en architectonische elementen, met de structuralistische beginselen als leidraad. Het landschap krijgt door de nadruk op structuur een even helder patroon als het monument, waarbinnen een ‘wildere’ invulling met bomen, grassen, water-, speel- en sportvoorzieningen mogelijk is. In de volgende fases zal worden bestudeerd welke boomsoorten het beste aan het park kunnen worden toegevoegd, ter stimulering van de biodiversiteit.

MVRDV heeft de nodige ervaring opgebouwd met het revitaliseren van in onbruik geraakte gebieden, publieke ruimtes en gebouwen. In Amsterdam is momenteel Tripolis Park in aanbouw, waarbij Aldo van Eycks Tripolis wordt gerenoveerd en van een groot glazen scherm wordt voorzien om het te beschermen tegen fijnstof en lawaai van de A10. In Utrecht is eind 2019 het masterplan voor de nieuwe Jaarbeurs gelanceerd, waarmee een van de oudste beurzen van Nederland zijn plek in het centrum van Utrecht behoudt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dé aanpak voor binnenstedelijk verdichten

8 jun om 09:12 uur
Wat als we de krachten bundelen en samen sterk staan voor een betere woon- en leefomgeving? Die gedachte staat…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woonwijk De Plantage onderscheidt zich door regionale identiteit

8 jun om 08:00 uur
Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Ongeveer de helft van de in totaal 1.500…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulair West lanceert blauwdruk voor duurzame woonwijk

25 mei om 08:00 uur
De koplopers van de stichting Circulair West constateerden dat bij gebiedsontwikkelingen nog steeds grote kansen…
Lees verder »