Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

maandag 20 juni 2022

Foto door Certitudo

Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom gezien als hoogtepunt van het structuralisme. MVRDV transformeert het iconische gebouw op respectvolle wijze, in overleg met Herman Hertzberger. Het monument vormt straks het middelpunt van een nieuwe, duurzame groene wijk bestaand uit 650-800 woningen, die het principe volgt van het Centraal Beheergebouw. MVRDV ontwierp in opdracht van Certitudo Capital een gebiedsvisie waarbij behoud van erfgoed hand in hand met vergroening en innovatie.

Het Centraal Beheer-gebouw geniet wereldwijde bekendheid onder architecten en historici. Al bij opening in 1972 bracht zijn open kantoorlandschap een revolutie in het denken over kantoren teweeg. Hertzbergers ontwerp bestaat uit vier kwadranten waartussen zich een centrale straat bevindt die het sociale hart van het gebouw vormt. Door het basiselement, een vierkant van 9x9 meter, consequent te herhalen en te schakelen, kreeg het zijn kenmerkende vorm.

In 2015 werden het inmiddels in onbruik geraakte gebouw en het omliggende terrein aangekocht door Certitudo Capital met als doel er een multifunctionele woonwijk van te maken. MVRDV ontwikkelde een gebiedsvisie waarin het structuralisme van het Centraal Beheer gebouw wordt doorgetrokken in de hele woonwijk. De assen van de centrale straat in het gebouw worden een belangrijke ontmoetingsplek voor de Apeldoorners en vormen de hoofdroutes door het gebied zodat het beter aansluit op stad en station.

In het Centraal Beheer-gebouw en de Pakhoedtorens, die eveneens deel uitmaken van het terrein, komen verschillende soorten woningen. De oorspronkelijke structuur wordt hergebruikt en gevuld met duurzame materialen. De ambitie is om een zo divers mogelijk woonaanbod te creëren en tegelijk een publiek programma te realiseren om het gebied extra aantrekkelijk te maken voor bezoekers. De bestaande gebouwen transformeren betekent niet alleen winst voor belangrijk Nederlands architectuurerfgoed, maar ook voor het milieu: de CO2-uitstoot bij het bouwen van deze woonwijk is beduidend lager dan bij reguliere woningbouw.

Zoals het structuralisme zich kenmerkt door herhaling van kleine eenheden, zo zal ook de structuur van het Centraal Beheer-gebouw worden voortgezet in de nieuwe buurt en het nieuwe landschap. Het grid vormt de basis van de bouwstructuur, maar dan in hout. De oudbouw zal nieuw leven worden ingeblazen met programma's en architectonische elementen, met de structuralistische beginselen als leidraad. Het landschap krijgt door de nadruk op structuur een even helder patroon als het monument, waarbinnen een ‘wildere’ invulling met bomen, grassen, water-, speel- en sportvoorzieningen mogelijk is. In de volgende fases zal worden bestudeerd welke boomsoorten het beste aan het park kunnen worden toegevoegd, ter stimulering van de biodiversiteit.

MVRDV heeft de nodige ervaring opgebouwd met het revitaliseren van in onbruik geraakte gebieden, publieke ruimtes en gebouwen. In Amsterdam is momenteel Tripolis Park in aanbouw, waarbij Aldo van Eycks Tripolis wordt gerenoveerd en van een groot glazen scherm wordt voorzien om het te beschermen tegen fijnstof en lawaai van de A10. In Utrecht is eind 2019 het masterplan voor de nieuwe Jaarbeurs gelanceerd, waarmee een van de oudste beurzen van Nederland zijn plek in het centrum van Utrecht behoudt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Fabriekskwartier in Tilburg is de duurzame wijk van de toekomst

28 sep om 12:03 uurtimer4 min
In opdracht van Triborgh Gebiedsontwikkeling werkt stedenbouwkundig bureau 'Wissing Ruimtelijke Denkers' aan…
Lees verder »
descriptionArtikel

'100.000 woningen per jaar onhaalbaar'

26 sep om 09:01 uurtimer2 min
Uit onderzoek in opdracht van NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, blijkt dat het aantal van 100.000…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hondsrugpark 'van kantorenwijk naar levendig woon-werkgebied'

20 sep om 08:00 uur
Samen met wethouder Reinier van Dantzig heeft eerste bewoner Sarah het gloednieuwe complex LIV De KARSP in de…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM en Brainial gaan woningbouw versnellen door inzet van AI

13 sep om 08:45 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM is een samenwerking aangegaan met softwarebedrijf Brainial. Doelstelling van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuur en de bouw tijdens de Maand van de Geschiedenis

13 sep om 08:40 uur
Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea…
Lees verder »
descriptionArtikel

De kroning van Den Haag door Grotiustorens van MVRDV

24 aug om 08:00 uur
De skyline van Den Haag wordt verrijkt door de Grotiustorens, twee multifunctionele woontorens die zijn ontworpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten tekenen voor natuurinclusief wonen in Sluisbuurt

17 aug om 08:00 uur
Het team van gebiedsontwikkelaar AM, VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten heeft de tender gewonnen van kavel 4a…
Lees verder »
descriptionArtikel

Wonam wint tender voor inclusieve leefomgeving in Amsterdamse E-buurt

15 aug om 08:00 uur
‘Barrio Lobi’ staat voor ‘hou van je buurt’. Vanuit die gedachte ontwikkelde Wonam, samen met een ambitieus…
Lees verder »