Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

maandag 20 juni 2022

Foto door Certitudo

Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom gezien als hoogtepunt van het structuralisme. MVRDV transformeert het iconische gebouw op respectvolle wijze, in overleg met Herman Hertzberger. Het monument vormt straks het middelpunt van een nieuwe, duurzame groene wijk bestaand uit 650-800 woningen, die het principe volgt van het Centraal Beheergebouw. MVRDV ontwierp in opdracht van Certitudo Capital een gebiedsvisie waarbij behoud van erfgoed hand in hand met vergroening en innovatie.

Het Centraal Beheer-gebouw geniet wereldwijde bekendheid onder architecten en historici. Al bij opening in 1972 bracht zijn open kantoorlandschap een revolutie in het denken over kantoren teweeg. Hertzbergers ontwerp bestaat uit vier kwadranten waartussen zich een centrale straat bevindt die het sociale hart van het gebouw vormt. Door het basiselement, een vierkant van 9x9 meter, consequent te herhalen en te schakelen, kreeg het zijn kenmerkende vorm.

In 2015 werden het inmiddels in onbruik geraakte gebouw en het omliggende terrein aangekocht door Certitudo Capital met als doel er een multifunctionele woonwijk van te maken. MVRDV ontwikkelde een gebiedsvisie waarin het structuralisme van het Centraal Beheer gebouw wordt doorgetrokken in de hele woonwijk. De assen van de centrale straat in het gebouw worden een belangrijke ontmoetingsplek voor de Apeldoorners en vormen de hoofdroutes door het gebied zodat het beter aansluit op stad en station.

In het Centraal Beheer-gebouw en de Pakhoedtorens, die eveneens deel uitmaken van het terrein, komen verschillende soorten woningen. De oorspronkelijke structuur wordt hergebruikt en gevuld met duurzame materialen. De ambitie is om een zo divers mogelijk woonaanbod te creëren en tegelijk een publiek programma te realiseren om het gebied extra aantrekkelijk te maken voor bezoekers. De bestaande gebouwen transformeren betekent niet alleen winst voor belangrijk Nederlands architectuurerfgoed, maar ook voor het milieu: de CO2-uitstoot bij het bouwen van deze woonwijk is beduidend lager dan bij reguliere woningbouw.

Zoals het structuralisme zich kenmerkt door herhaling van kleine eenheden, zo zal ook de structuur van het Centraal Beheer-gebouw worden voortgezet in de nieuwe buurt en het nieuwe landschap. Het grid vormt de basis van de bouwstructuur, maar dan in hout. De oudbouw zal nieuw leven worden ingeblazen met programma's en architectonische elementen, met de structuralistische beginselen als leidraad. Het landschap krijgt door de nadruk op structuur een even helder patroon als het monument, waarbinnen een ‘wildere’ invulling met bomen, grassen, water-, speel- en sportvoorzieningen mogelijk is. In de volgende fases zal worden bestudeerd welke boomsoorten het beste aan het park kunnen worden toegevoegd, ter stimulering van de biodiversiteit.

MVRDV heeft de nodige ervaring opgebouwd met het revitaliseren van in onbruik geraakte gebieden, publieke ruimtes en gebouwen. In Amsterdam is momenteel Tripolis Park in aanbouw, waarbij Aldo van Eycks Tripolis wordt gerenoveerd en van een groot glazen scherm wordt voorzien om het te beschermen tegen fijnstof en lawaai van de A10. In Utrecht is eind 2019 het masterplan voor de nieuwe Jaarbeurs gelanceerd, waarmee een van de oudste beurzen van Nederland zijn plek in het centrum van Utrecht behoudt.

de beste manier om hier iets goeds en energiezuinig van te maken is ALLES slopen i.pv. een betonmassa warm te houden En laat die Herzberger zich er nier weer mee bemoeien Na de bouw was n.l. al direct duidelijk dat het gebouw niet deugt. CB was blij er vanaf te zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »