Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

Foto door Certitudo
Het Centraal Beheer-gebouw geniet wereldwijde bekendheid onder architecten en historici. Al bij opening in 1972 bracht zijn open kantoorlandschap een revolutie in het denken over kantoren teweeg. Hertzbergers ontwerp bestaat uit vier kwadranten waartussen zich een centrale straat bevindt die het sociale hart van het gebouw vormt. Door het basiselement, een vierkant van 9x9 meter, consequent te herhalen en te schakelen, kreeg het zijn kenmerkende vorm.
In 2015 werden het inmiddels in onbruik geraakte gebouw en het omliggende terrein aangekocht door Certitudo Capital met als doel er een multifunctionele woonwijk van te maken. MVRDV ontwikkelde een gebiedsvisie waarin het structuralisme van het Centraal Beheer gebouw wordt doorgetrokken in de hele woonwijk. De assen van de centrale straat in het gebouw worden een belangrijke ontmoetingsplek voor de Apeldoorners en vormen de hoofdroutes door het gebied zodat het beter aansluit op stad en station.
In het Centraal Beheer-gebouw en de Pakhoedtorens, die eveneens deel uitmaken van het terrein, komen verschillende soorten woningen. De oorspronkelijke structuur wordt hergebruikt en gevuld met duurzame materialen. De ambitie is om een zo divers mogelijk woonaanbod te creëren en tegelijk een publiek programma te realiseren om het gebied extra aantrekkelijk te maken voor bezoekers. De bestaande gebouwen transformeren betekent niet alleen winst voor belangrijk Nederlands architectuurerfgoed, maar ook voor het milieu: de CO2-uitstoot bij het bouwen van deze woonwijk is beduidend lager dan bij reguliere woningbouw.
Zoals het structuralisme zich kenmerkt door herhaling van kleine eenheden, zo zal ook de structuur van het Centraal Beheer-gebouw worden voortgezet in de nieuwe buurt en het nieuwe landschap. Het grid vormt de basis van de bouwstructuur, maar dan in hout. De oudbouw zal nieuw leven worden ingeblazen met programma's en architectonische elementen, met de structuralistische beginselen als leidraad. Het landschap krijgt door de nadruk op structuur een even helder patroon als het monument, waarbinnen een ‘wildere’ invulling met bomen, grassen, water-, speel- en sportvoorzieningen mogelijk is. In de volgende fases zal worden bestudeerd welke boomsoorten het beste aan het park kunnen worden toegevoegd, ter stimulering van de biodiversiteit.
MVRDV heeft de nodige ervaring opgebouwd met het revitaliseren van in onbruik geraakte gebieden, publieke ruimtes en gebouwen. In Amsterdam is momenteel Tripolis Park in aanbouw, waarbij Aldo van Eycks Tripolis wordt gerenoveerd en van een groot glazen scherm wordt voorzien om het te beschermen tegen fijnstof en lawaai van de A10. In Utrecht is eind 2019 het masterplan voor de nieuwe Jaarbeurs gelanceerd, waarmee een van de oudste beurzen van Nederland zijn plek in het centrum van Utrecht behoudt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
de beste manier om hier iets goeds en energiezuinig van te maken is ALLES slopen i.pv. een betonmassa warm te houden En laat die Herzberger zich er nier weer mee bemoeien Na de bouw was n.l. al direct duidelijk dat het gebouw niet deugt. CB was blij er vanaf te zijn.
Ingediend door Willem Knapper (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 20/09/2023 - 13:26
Reactie toevoegen