Bouwproductie daalt in 2013 met 5%

vrijdag 27 september 2013
timer 3 min
De beoogde invulling van de bezuinigingen van het kabinet Rutte heeft negatieve effecten op de bouwsector. Op basis van de bezuinigingen zijn door ABN AMRO Sector Econoom Bouw en Onroerend Goed de verwachtingen voor 2013 en 2014 bijgesteld. Vooral de gww wordt geraakt door de bezuinigingen.

Ten opzichte van het eerste kwartaal mag de bouwproductie dan zijn gestegen, de j-o-j cijfers laten zien dat de bouwproductie in het tweede kwartaal van 2013 met 5,9% j-o-j daalde, de omzet (exclusief projectontwikkeling) met 6,3%.

 

Dit zijn nog steeds scherpe dalingen, maar het is een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 toen de productie met 8,6% j-o-j daalde en de omzet met 9,1% j-o-j. De sterkere concurrentie wat de prijzen onder druk zet.

 

Dat er enige verbetering gaande is, blijkt uit het feit dat in 2013 de productie met 7,1% stijgt in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal, terwijl dit in de periode 2005-2012 gemiddeld 4,8% was. De cijfers over het eerste halfjaar zijn in lijn met de verwachting van ABN AMRO dat de bouwproductie in 2013 met 5% zal dalen.

 

Wel blijft in het eerste halfjaar van 2013 het beeld tussen de verschillende branches zeer wisselend. Zonder twijfel is projectontwikkeling de slechtst presterende branche binnen de bouw.

 

De omzet daalde in het tweede kwartaal met 15,6% j-o-j als gevolg van het uitblijven van nieuwbouw-projecten. Als we projectontwikkeling buiten beschouwing laten, presteren de bedrijven in de woning- en utiliteitsbouw het slechtst. Dit zal niemand verbazen. De omzet van deze bedrijven daalde in het tweede kwartaal met 10,3% j-o-j.

 

Doordat installateurs voor een deel van hun werkzaamheden afhankelijk zijn van de industrie presteren zij beter dan de bouw.

 

Op basis van de bezuinigingen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, zijn de ramingen voor 2014 aangepast. Vooral de gww wordt geraakt door de bezuinigingen. Dit komt doordat een eenmalige investering van EUR 300 mln voor de infrastructuur is geschrapt en de prijsbijstelling voor infrastructuur wordt afgeschaft. Het CPB verwacht dat hierdoor EUR 250 mln per jaar minder aan infrastructuur wordt besteed door de Rijksoverheid. Wel komt er extra geld vrij voor het onderhoud en beheer van de infrastructuur.

 

 

 

Daarnaast is de verwachting van de utiliteitsbouwproductie naar beneden bijgesteld, omdat de bedrijfsinvesteringen tegenvallen en de verwachtingen naar beneden zijn bijgesteld.

 

Wel verwachten wij in 2014 nog een lichte groei als gevolg van de aantrekkende economie. Dit zal zich het eerst manifesteren in de renovatie van utiliteitsgebouwen voordat de nieuwbouw een stijging zal laten zien. De verwachting voor de woningbouw in 2014 is niet aangepast. De omzetverwachtingen zijn licht naar beneden bijgesteld als gevolg van de aanhoudende prijsdruk.

 

(Bron ABN AMRO)

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Bouwproductie daalt in 2013 met 5%

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

3 mei om 07:30 uur

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroening én verdichting in Wageningen

31 jan om 07:30 uur

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal, ontworpen door LEVS architecten en veenenbos en bosch…

Lees verder »