Bouwproductie daalt in 2013 met 5%
Ten opzichte van het eerste kwartaal mag de bouwproductie dan zijn gestegen, de j-o-j cijfers laten zien dat de bouwproductie in het tweede kwartaal van 2013 met 5,9% j-o-j daalde, de omzet (exclusief projectontwikkeling) met 6,3%.
Dit zijn nog steeds scherpe dalingen, maar het is een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 toen de productie met 8,6% j-o-j daalde en de omzet met 9,1% j-o-j. De sterkere concurrentie wat de prijzen onder druk zet.
Dat er enige verbetering gaande is, blijkt uit het feit dat in 2013 de productie met 7,1% stijgt in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal, terwijl dit in de periode 2005-2012 gemiddeld 4,8% was. De cijfers over het eerste halfjaar zijn in lijn met de verwachting van ABN AMRO dat de bouwproductie in 2013 met 5% zal dalen.
Wel blijft in het eerste halfjaar van 2013 het beeld tussen de verschillende branches zeer wisselend. Zonder twijfel is projectontwikkeling de slechtst presterende branche binnen de bouw.
De omzet daalde in het tweede kwartaal met 15,6% j-o-j als gevolg van het uitblijven van nieuwbouw-projecten. Als we projectontwikkeling buiten beschouwing laten, presteren de bedrijven in de woning- en utiliteitsbouw het slechtst. Dit zal niemand verbazen. De omzet van deze bedrijven daalde in het tweede kwartaal met 10,3% j-o-j.
Doordat installateurs voor een deel van hun werkzaamheden afhankelijk zijn van de industrie presteren zij beter dan de bouw.
Op basis van de bezuinigingen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, zijn de ramingen voor 2014 aangepast. Vooral de gww wordt geraakt door de bezuinigingen. Dit komt doordat een eenmalige investering van EUR 300 mln voor de infrastructuur is geschrapt en de prijsbijstelling voor infrastructuur wordt afgeschaft. Het CPB verwacht dat hierdoor EUR 250 mln per jaar minder aan infrastructuur wordt besteed door de Rijksoverheid. Wel komt er extra geld vrij voor het onderhoud en beheer van de infrastructuur.
Daarnaast is de verwachting van de utiliteitsbouwproductie naar beneden bijgesteld, omdat de bedrijfsinvesteringen tegenvallen en de verwachtingen naar beneden zijn bijgesteld.
Wel verwachten wij in 2014 nog een lichte groei als gevolg van de aantrekkende economie. Dit zal zich het eerst manifesteren in de renovatie van utiliteitsgebouwen voordat de nieuwbouw een stijging zal laten zien. De verwachting voor de woningbouw in 2014 is niet aangepast. De omzetverwachtingen zijn licht naar beneden bijgesteld als gevolg van de aanhoudende prijsdruk.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Reactie toevoegen