Biobased ensemble wint tender voor Romeynshof in Rotterdam

donderdag 29 december 2022
timer 3 min
Een breed cultureel en sociaalmaatschappelijk programma gecombineerd met duurzaam en betaalbaar wonen in een ecologische verbindingszone. Het ontwerp voor Romeynshof in Ommoord, Rotterdam. Beeld: Vivid Vision

Een breed cultureel en sociaalmaatschappelijk programma gecombineerd met duurzaam en betaalbaar wonen in een ecologische verbindingszone. Het ontwerp voor Romeynshof in Ommoord, Rotterdam. Beeld: Vivid Vision

Met tweehonderd woningen gerealiseerd in hout is het ontwerp voor de Romeynshof in Ommoord één van de grootste houtbouwprojecten van Nederland. De Rotterdamse wijk krijgt tevens een sociale impuls met meer plekken en gelegenheden om elkaar te ontmoeten.

LEVS architecten, AM en LOLA Landscape Architects hebben samen met een breed team de tender gewonnen. Het ontwerp voor Populus omhelst een ensemble van vier terrasgebouwen in een blauwgroen en deels verhoogd landschap. Populus verbindt een breed cultureel en sociaalmaatschappelijk programma met duurzaam en betaalbaar wonen in een ecologische verbindingszone. De bouw start naar verwachting eind 2024. Het ontwerpteam bestaat verder uit onder meer ZieglerGautier en Includi.

Populus geeft een sociale impuls aan het gebied. Met een nieuw centraal plein, waar verschillende bewegingen door de wijk in samenkomen. En met Third Places, plekken waar mensen hun tijd besteden naast thuis en werk. In Populus komen verschillende van dit soort plekken samen, van een praktijk voor fysiotherapie, een bibliotheek, een plek voor optredens tot een buurtcafé. Met veel aandacht voor zichtlijnen, licht, openheid en intimiteit gaan deze plekken doorlopende zones verbinden rond het plein. Zones waar bewoners en bezoekers zich veilig voelen en elkaar kunnen en willen ontmoeten.

Beeld: Vivid Vision
Beeld: Vivid Vision

Knooppunt

De naam Populus verwijst naar de bestaande grote populier op het nieuwe centrale plein en naar de nieuwe bewoners, bezoekers en passanten van Romeynshof. Gelegen naast een metrostation is Romeynshof een knooppunt van OV, wonen, werken en recreëren, van een ecologische hoofdparkstructuur en een doorloop naar landschapspark De Rotte. De vier blokken worden logisch ten opzichte van de routes en omliggende bebouwing geplaatst. Dit resulteert in een centrale as met plein en park waar de publieke levendigheid zich concentreert, en een perifere zone van wonen aan het park.

Populus is een lichte, menselijke en hedendaagse reactie op de wijk Ommoord, die gekenmerkt wordt door sobere en doelmatige wederopbouw architectuur, met horizontale banden als belangrijkste karakteristiek. Het is geen tegenreactie maar een versterking, zowel in de stedenbouwkundige opzet als in het lijnenspel in de gevel. Lichte kleuren, natuurlijke materialen en begroeiing zorgen dat de gebouwen optimisme uitstralen. Daarnaast zorgen alzijdigheid, horizontale geleding en een maatschappelijke plint achter de V-kolommen voor menselijke schaal en herkenbaarheid. De gebouwen passen op de plek, maar kondigen overduidelijk een nieuwe tijd aan.

Beeld: Vivid Vision
Beeld: Vivid Vision

Biobased bouwen

Boven op een hoge betonnen plint worden de volumes volledig opgebouwd uit hout. Binnenwanden en isolatie zijn biobased. Volgens de Paris Proof materiaalgebonden rekenmethode (DGBC en NIBE) komt Populus zo uit op een CO₂-voetafdruk die nu al onder de grenswaarde van 50kg CO₂ /m² BVO ligt, volgens het Dutch Green Building Council de streefwaarde voor 2050 om de klimaatdoelen van Parijs te halen. 

Ecologische verbindingszone

Het landschapsontwerp verbindt de hoofdparkstructuur van Ommoord weer aan elkaar. De ecologische, waterrijke zone wordt doorgetrokken tot in het hart van Populus. Volgens het gedachtengoed van Louis Le Roy creërt het team met Populus plek voor echte natuur, die kan verwilderen. De op de ecologische zone georiënteerde terrassen trekken het groen uit het park omhoog. Daarmee krijgt het gebied een complexere driedimensionale kwaliteit, die tegelijkertijd zorgt voor een menselijke schaal, een natuurinclusieve woonervaring en een groenstedelijke leefomgeving. De doorgetrokken waterstructuur, het landschap en de terrassen worden intensief ingezet voor regenwateropvang, biodiversiteitsversterking en verkoeling.
 

Mooi om te lezen hoe de naam Le Roy na ruim 50 jaar weer opduikt in Ommoord. Destijds was er een burgerinitiatief in de wijk. Buurtbewoners bezochten de ecokathedralen van Le Roy in Mildam en Heerenveen. Ook gaf Le Roy een lezing in Ommoord en gaf aanwijzingen over het gebruik van puin dat gebruikt is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »