Biobased ensemble wint tender voor Romeynshof in Rotterdam

Een breed cultureel en sociaalmaatschappelijk programma gecombineerd met duurzaam en betaalbaar wonen in een ecologische verbindingszone. Het ontwerp voor Romeynshof in Ommoord, Rotterdam. Beeld: Vivid Vision
LEVS architecten, AM en LOLA Landscape Architects hebben samen met een breed team de tender gewonnen. Het ontwerp voor Populus omhelst een ensemble van vier terrasgebouwen in een blauwgroen en deels verhoogd landschap. Populus verbindt een breed cultureel en sociaalmaatschappelijk programma met duurzaam en betaalbaar wonen in een ecologische verbindingszone. De bouw start naar verwachting eind 2024. Het ontwerpteam bestaat verder uit onder meer ZieglerGautier en Includi.
Populus geeft een sociale impuls aan het gebied. Met een nieuw centraal plein, waar verschillende bewegingen door de wijk in samenkomen. En met Third Places, plekken waar mensen hun tijd besteden naast thuis en werk. In Populus komen verschillende van dit soort plekken samen, van een praktijk voor fysiotherapie, een bibliotheek, een plek voor optredens tot een buurtcafé. Met veel aandacht voor zichtlijnen, licht, openheid en intimiteit gaan deze plekken doorlopende zones verbinden rond het plein. Zones waar bewoners en bezoekers zich veilig voelen en elkaar kunnen en willen ontmoeten.

Knooppunt
De naam Populus verwijst naar de bestaande grote populier op het nieuwe centrale plein en naar de nieuwe bewoners, bezoekers en passanten van Romeynshof. Gelegen naast een metrostation is Romeynshof een knooppunt van OV, wonen, werken en recreëren, van een ecologische hoofdparkstructuur en een doorloop naar landschapspark De Rotte. De vier blokken worden logisch ten opzichte van de routes en omliggende bebouwing geplaatst. Dit resulteert in een centrale as met plein en park waar de publieke levendigheid zich concentreert, en een perifere zone van wonen aan het park.
Populus is een lichte, menselijke en hedendaagse reactie op de wijk Ommoord, die gekenmerkt wordt door sobere en doelmatige wederopbouw architectuur, met horizontale banden als belangrijkste karakteristiek. Het is geen tegenreactie maar een versterking, zowel in de stedenbouwkundige opzet als in het lijnenspel in de gevel. Lichte kleuren, natuurlijke materialen en begroeiing zorgen dat de gebouwen optimisme uitstralen. Daarnaast zorgen alzijdigheid, horizontale geleding en een maatschappelijke plint achter de V-kolommen voor menselijke schaal en herkenbaarheid. De gebouwen passen op de plek, maar kondigen overduidelijk een nieuwe tijd aan.

Biobased bouwen
Boven op een hoge betonnen plint worden de volumes volledig opgebouwd uit hout. Binnenwanden en isolatie zijn biobased. Volgens de Paris Proof materiaalgebonden rekenmethode (DGBC en NIBE) komt Populus zo uit op een CO₂-voetafdruk die nu al onder de grenswaarde van 50kg CO₂ /m² BVO ligt, volgens het Dutch Green Building Council de streefwaarde voor 2050 om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
Ecologische verbindingszone
Het landschapsontwerp verbindt de hoofdparkstructuur van Ommoord weer aan elkaar. De ecologische, waterrijke zone wordt doorgetrokken tot in het hart van Populus. Volgens het gedachtengoed van Louis Le Roy creërt het team met Populus plek voor echte natuur, die kan verwilderen. De op de ecologische zone georiënteerde terrassen trekken het groen uit het park omhoog. Daarmee krijgt het gebied een complexere driedimensionale kwaliteit, die tegelijkertijd zorgt voor een menselijke schaal, een natuurinclusieve woonervaring en een groenstedelijke leefomgeving. De doorgetrokken waterstructuur, het landschap en de terrassen worden intensief ingezet voor regenwateropvang, biodiversiteitsversterking en verkoeling.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival Score: ranglijst ideale leefomgeving
9 mei om 07:30 uur 10 minWelke buurt, wijk of regio in Nederland vormt de ideale leefomgeving om gezond ouder te worden? De nieuwe Blue…
Architect van de stedelijke rafelrandjes
8 mei om 07:30 uur 15 minPal naast een kale bouwplaats langs een van de allerlaatste rafelrandjes binnen de Amsterdamse ring werkt…
Sessie vakbeurs HOUTBOUW: ontwerpproces voor prefab houtbouw
7 mei om 07:30 uur 6 minVan dinsdag 13 tot en met donderdag 15 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de derde editie van de…
De menselijke maat als uitgangspunt in de stad van morgen
6 mei om 07:30 uur 4 minDe Amerikaans-Canadese publicist en stadsactivist Jane Jacobs zette zich in de jaren zestig in voor levendige,…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Dorps bouwen: draagvermogen en daadvermogen
22 apr om 07:30 uur 7 minIn zijn column voor Stedebouw & Architectuur schrijft Harrie van Helmond over hoogwaardige,…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Mooi om te lezen hoe de naam Le Roy na ruim 50 jaar weer opduikt in Ommoord. Destijds was er een burgerinitiatief in de wijk. Buurtbewoners bezochten de ecokathedralen van Le Roy in Mildam en Heerenveen. Ook gaf Le Roy een lezing in Ommoord en gaf aanwijzingen over het gebruik van puin dat gebruikt is.
Ingediend door Peter Wouda (niet geregistreerde gebruiker) op do, 29/12/2022 - 23:57
Reactie toevoegen