Beton wapenen met een lage MKI-score

donderdag 20 januari 2022
De verlaging van de MKI-score bij betonprojecten wordt steeds vaker kracht bijgezet. Dit kan door te kiezen voor bijvoorbeeld cementvervangers of betongranulaat. Een ander krachtig middel is te kiezen voor innovatieve wapeningsmethodes. Steeds vaker gaan opdrachtgevers overstag en kiezen voor constructieve kunststofvezels als betonwapening. Welke motivatie ligt hier aan ten grondslag?

Staal heeft een hoge CO2-uitstoot, is gevoelig voor corrosie, de verwerking is arbeidsintensief en heeft hoge logistieke kosten. Grote nadelen die eenvoudig opgelost kunnen worden door niet te blijven hangen in het verleden, maar te kiezen voor hedendaagse techniek in de vorm van constructieve kunststofvezels, waarbij de financiële- en milieuaspecten sterk worden verbeterd.

Reductie MKI-score minimaal 70%

De milieukostenindicator (MKI) vat alle milieueffecten samen in één score en wordt uitgedrukt in euro’s. De constructieve kunststofvezels van Convez zijn alle een Levens Cyclus Analyse ondergaan, waardoor de milieueffecten inzichtelijk zijn. De MKI-score per constructieve kunststofvezel per kilogram is als volgt:

Tabel 1
Tabel 1: MKI-score per type constructieve kunststofvezel

Bij wapeningsstaal is de MKI-score per kilogram € 0,45 (branchegemiddelde). Het verschil in milieukosten wordt geboekt op projectniveau. Sinds 2020 wordt er jaarlijks een aantal betonnen vezelversterkte rotondes gerealiseerd. In de volgende tabel is een praktijkvoorbeeld uitgelicht. Hierin is een traditionele wapeningsmethode vergeleken met een innovatieve. Bij de innovatieve wapeningsmethode is de constructieve kunststofvezel Concrix® ES toegepast. De dosering van de constructieve kunststofvezel is 4,5 kilogram per m3 beton.

Tabel 2
Tabel 2: Praktijkvoorbeeld vezelversterkte betonnen rotonde.

Reductie gebruik grondstoffen

Met constructieve kunststofvezels is ook de mogelijkheid aanwezig slanker te construeren. Door de toevoeging van constructieve kunststofvezels bij normaliter ongewapend beton kan de benodigde sterkte eerder bereikt worden. Bij gebruik van staal als wapening is een dekkingslaag nodig om het staal te beschermen. Deze dekkingslaag is niet nodig indien gebruik gemaakt wordt van constructieve kunststofvezels als wapening. Zodoende kan de betondikte in beide situaties gereduceerd worden. Dit leidt tot reductie van de kosten, CO2-uitstoot en het gebruik van primaire grondstoffen. 

Meer voor minder

Het aanbrengen van traditionele wapening, zoals het leggen en vlechten van staalmatten, is arbeidsintensief en kostbaar. Deze arbeidsintensieve werkzaamheden komen deels of geheel te vervallen bij de toepassing van constructieve kunststofvezels. De vezels worden op het toeslagmateriaal toegevoegd. Hier staan doseerkosten tegenover, maar deze zijn verwaarloosbaar in vergelijking met de arbeidskosten die bij wapeningsstaal van toepassing zijn. Na het mengen is het ‘gewapende’ beton klaar voor gebruik. Dit komt de doorlooptijd van projecten ten goede. 

Convez

‘Het grote voordeel van constructieve kunststofvezels in het beton is dat je voor het betonstorten niet eerst nog een aantal dagen bezig bent met het aanbrengen van je wapening. Dit levert je in de uitvoering een aantal dagen tijdswinst op. De doorlooptijd wordt verkort’
Jeroen Zomer, Projectmanager Den Ouden Groep

Slijtvaster en duurzamer

De vezels laten zich evenredig verdelen door het beton. Hierdoor is het beton tot in alle hoeken en oppervlakken gewapend, wat bij wapeningsstaal niet het geval is. Deze effectieve vezelverdeling zorgt ervoor dat beton slijtvaster is. Bovendien zijn de constructieve kunststofvezels chemisch inert, waardoor zuurstof en chloriden geen effect hebben. Dit aspect maakt het beton duurzamer gedurende de gehele levenscyclus.

Toepassingen

Wanneer men spreekt over verdiepingsvloeren, bruggen en andere overspanningen, kunnen de constructieve kunststofvezels het staal niet geheel vervangen. Dan komt het neer op hybride-oplossingen. Kijkend naar de mogelijkheden zijn er wereldwijd de afgelopen jaren vele betonproducten en -projecten gewapend met constructieve kunststofvezels. Daarmee is de toepassing van de vezels in de praktijk bewezen. Enkele toepassingsmogelijkheden:

Infrastructuur

 • Fietspaden
 • Rotondes
 • Busbanen en –haltes

Prefab betonelementen

 • Klein prefab, zoals raamdorpels en betonpoeren
 • Trappen
 • Binnen- en buitenwanden

Betonvloeren

 • Opstelplaatsen voor vliegtuigen
 • Laadperron vrachtwagens
 • Bedrijventerreinen 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vooraankondiging aanbesteding ontwerp en bouw Nederlands paviljoen Expo 2025 in Osaka

10 aug om 08:00 uur
Nederland doet mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka van 13 april tot 13 oktober 2025. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

Houtbouw: vliegwiel voor duurzaam bosbeheer

18 jul om 08:00 uur
Koop gecertificeerd tropisch hout, want zo behoud je tropische bossen. Het klinkt gek, maar zo zijn er wel meer…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘70% projecten had gewoon afgebouwd kunnen worden’

9 jun om 13:43 uur
Zestig tot zeventig procent van de projecten die in 2019 tijdens de eerste stikstofcrisis stilvielen, hadden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen voltooid

9 jun om 08:44 uur
Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met 2.581m² groen. Dat is net zo groot als 10…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitdagingen klimaatverandering rode draad Brick Award 2022

6 jun om 08:00 uur
Elke twee jaar eert de Brick Award wereldwijd projecten die indruk maken met een innovatief ontwerp en…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Nederlandse stad in 2120 volgens de WUR

23 mei om 15:09 uur
Drijvende woningen, zelfrijdende auto’s, herten in de uiterwaarden, beekjes met watervallen en groen in plaats van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hollands glorie: zorg op het water

20 apr om 09:04 uur
Het is een typisch Hollandse manier om inbreiden van nieuwbouw in de bebouwde kom te realiseren: op het water. Die…
Lees verder »
descriptionArtikel

Negen flats Aldenhof Nijmegen opnieuw afgewerkt

1 apr om 12:09 uur
In 2015 zijn de galerijen van negen vrijwel identieke flats aan de Aldenhof in Nijmegen afgewerkt. Er werd…
Lees verder »