Beton wapenen met een lage MKI-score

Staal heeft een hoge CO2-uitstoot, is gevoelig voor corrosie, de verwerking is arbeidsintensief en heeft hoge logistieke kosten. Grote nadelen die eenvoudig opgelost kunnen worden door niet te blijven hangen in het verleden, maar te kiezen voor hedendaagse techniek in de vorm van constructieve kunststofvezels, waarbij de financiële- en milieuaspecten sterk worden verbeterd.
Reductie MKI-score minimaal 70%
De milieukostenindicator (MKI) vat alle milieueffecten samen in één score en wordt uitgedrukt in euro’s. De constructieve kunststofvezels van Convez zijn alle een Levens Cyclus Analyse ondergaan, waardoor de milieueffecten inzichtelijk zijn. De MKI-score per constructieve kunststofvezel per kilogram is als volgt:

Bij wapeningsstaal is de MKI-score per kilogram € 0,45 (branchegemiddelde). Het verschil in milieukosten wordt geboekt op projectniveau. Sinds 2020 wordt er jaarlijks een aantal betonnen vezelversterkte rotondes gerealiseerd. In de volgende tabel is een praktijkvoorbeeld uitgelicht. Hierin is een traditionele wapeningsmethode vergeleken met een innovatieve. Bij de innovatieve wapeningsmethode is de constructieve kunststofvezel Concrix® ES toegepast. De dosering van de constructieve kunststofvezel is 4,5 kilogram per m3 beton.

Reductie gebruik grondstoffen
Met constructieve kunststofvezels is ook de mogelijkheid aanwezig slanker te construeren. Door de toevoeging van constructieve kunststofvezels bij normaliter ongewapend beton kan de benodigde sterkte eerder bereikt worden. Bij gebruik van staal als wapening is een dekkingslaag nodig om het staal te beschermen. Deze dekkingslaag is niet nodig indien gebruik gemaakt wordt van constructieve kunststofvezels als wapening. Zodoende kan de betondikte in beide situaties gereduceerd worden. Dit leidt tot reductie van de kosten, CO2-uitstoot en het gebruik van primaire grondstoffen.
Meer voor minder
Het aanbrengen van traditionele wapening, zoals het leggen en vlechten van staalmatten, is arbeidsintensief en kostbaar. Deze arbeidsintensieve werkzaamheden komen deels of geheel te vervallen bij de toepassing van constructieve kunststofvezels. De vezels worden op het toeslagmateriaal toegevoegd. Hier staan doseerkosten tegenover, maar deze zijn verwaarloosbaar in vergelijking met de arbeidskosten die bij wapeningsstaal van toepassing zijn. Na het mengen is het ‘gewapende’ beton klaar voor gebruik. Dit komt de doorlooptijd van projecten ten goede.
‘Het grote voordeel van constructieve kunststofvezels in het beton is dat je voor het betonstorten niet eerst nog een aantal dagen bezig bent met het aanbrengen van je wapening. Dit levert je in de uitvoering een aantal dagen tijdswinst op. De doorlooptijd wordt verkort’
Jeroen Zomer, Projectmanager Den Ouden Groep
Slijtvaster en duurzamer
De vezels laten zich evenredig verdelen door het beton. Hierdoor is het beton tot in alle hoeken en oppervlakken gewapend, wat bij wapeningsstaal niet het geval is. Deze effectieve vezelverdeling zorgt ervoor dat beton slijtvaster is. Bovendien zijn de constructieve kunststofvezels chemisch inert, waardoor zuurstof en chloriden geen effect hebben. Dit aspect maakt het beton duurzamer gedurende de gehele levenscyclus.
Toepassingen
Wanneer men spreekt over verdiepingsvloeren, bruggen en andere overspanningen, kunnen de constructieve kunststofvezels het staal niet geheel vervangen. Dan komt het neer op hybride-oplossingen. Kijkend naar de mogelijkheden zijn er wereldwijd de afgelopen jaren vele betonproducten en -projecten gewapend met constructieve kunststofvezels. Daarmee is de toepassing van de vezels in de praktijk bewezen. Enkele toepassingsmogelijkheden:
Infrastructuur
- Fietspaden
- Rotondes
- Busbanen en –haltes
Prefab betonelementen
- Klein prefab, zoals raamdorpels en betonpoeren
- Trappen
- Binnen- en buitenwanden
Betonvloeren
- Opstelplaatsen voor vliegtuigen
- Laadperron vrachtwagens
- Bedrijventerreinen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Gevels van kersenpitten of rioolwater
17 jun om 07:30 uur 2 minIn onze digitale magazines ontdek je bijzondere aspecten van de bouw in de rubriek Bouwstenen. Zoals het…
Programma bekend voor Circulaire Openbare Ruimte Congres op 19 juni
13 jun om 07:30 uurOp 19 juni organiseert Straatbeeld voor de vierde keer het Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen is…
De finesses van prefab houtbouw
19 mei om 11:00 uur 8 minOp de levendige vakbeurs Houtbouw gaf Bob Elzen (Treetek) vorige week een diepgaand inkijkje in de ontwikkeling…
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Sessie vakbeurs HOUTBOUW: ontwerpproces voor prefab houtbouw
7 mei om 07:30 uur 6 minVan dinsdag 13 tot en met donderdag 15 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de derde editie van de…
Reactie toevoegen