Amsterdam zet in op schoolgebouwen, leefbaarheid en veiligheid
Het college juicht de groei van de stad toe en investeert daarom op meerdere vlakken.
- Het college investeert 1 miljoen euro aan het project Stad in Balans om de pieken in drukte beter te spreiden en overlast te verminderen.
- Voor het onderwijshuisvestingprogramma maakt het college structureel 7,2 miljoen euro vrij. Voorheen werd dit steeds incidenteel bekostigd.
- Het veiliger maken van de Amsterdamse wijken kan rekenen op 4 miljoen euro structureel. Dit komt bijvoorbeeld ten goede aan extra handhaving en toezicht op straat, en projecten als de Treiteraanpak.
- Voor de ontwikkeling van de Sloterplas tot een echt recreatiemeer is 2,5 miljoen euro beschikbaar.
- Het college besteedt een miljoen euro per jaar aan de bestrijding van woonexcessen, waaronder het tegengaan van illegale hotels.
- Daarnaast verbetert de dienstverlening: de zeven stadsdeelloketten waar Amsterdammers terecht kunnen voor dienstverlening gaan ook ’s avonds open, van 8 tot 20 uur. Hiervoor is 1 miljoen euro beschikbaar.
Wat betreft besparingen zijn er in het coalitieakkoord vorig jaar verschillende besparingen afgesproken. Onder meer met het project Slagvaardige Overheid, wat moet leiden tot een besparing van 65 miljoen euro in 2017, waarvan 20 miljoen euro vanaf 2016. Ook bespaart het college de komende jaren op onder meer communicatie, juridische zaken, stadsdelen en toezicht en handhaving. Lees hier meer over de bezuinigingen.
Stadsdelen
Tevens hebben de stadsdelen de zogenaamde gebiedsagenda’s opgesteld voor 22 buurten. Dit zorgt ervoor dat het bestuur kan aansluiten bij lokale initiatieven en netwerken. Prioriteiten kwamen naar voren op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Daarom besteedt het college hier extra middelen aan.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Gezonde en duurzame scholen: wie wordt de Smaakmaker 2025?
27 jun om 09:30 uur 3 minOp woensdag 5 november 2025 vindt de vijfde editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres plaats. Een…
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
Reactie toevoegen