Amsterdam-Noord aangewezen als beschermd stadsgezicht
Inventarisatie stedenbouw
Een gebied met bijzondere historische waarde kan benoemd worden tot historisch stads - of dorpsgezicht. In totaal zijn er in Nederland meer dan 400 beschermde stads- en dorpsgezichten met een geschiedenis die teruggaat tot vóór het jaar 1850. In het kader van het Monumenten Inventarisatie Project is ook de stedenbouw uit de periode 1850-1940 landelijk geïnventariseerd. Het besluit tot aanwijzing van Amsterdam-Noord in de gemeente Amsterdam als beschermd stadsgezicht vloeit voort uit deze inventarisatie.
Historische waarde
In de 19de eeuw zorgden de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal en het Noordzeekanaal voor industriële ontwikkeling in het gebied. Voor de arbeiders die in deze industrie kwamen werken, waren woningen nodig. Zo ontstonden tussen 1910 en 1940 verschillende tuindorpen als Oostzaan, Nieuwendam, Buiksloot, met voor die tijd moderne huisvestingsmogelijkheden.
Deze tuindorpen met parken zijn een voorbeeld van tuinstadbeweging. Door een mix van stedelijk en landelijke aanleg en door toepassing van architectuur in de Amsterdamse Schoolstijl, is een plezierige woonomgeving gecreëerd. Het was voor die tijd nieuw dat woningbouw voor de sociaal lagere klasse op deze manier werd toegepast.
Karakter bewaard gebleven
Het bijzondere karakter van Amsterdam-Noord is goed bewaard gebleven. De bebouwing en de structuur van de tuindorpen is nog altijd duidelijk herkenbaar aanwezig binnen een groot gebied van naoorlogse uitbreidingswijken.
Rechtsgevolg beschermd stadsgezicht
Het aanstellen van het gebied als beschermd stadsgezicht heeft tot rechtsgevolg dat de gemeenteraad ter bescherming van het stads gezicht een bestemmingsplan vast moet stellen. In die zin kan de aanwijzing tevens een stimulans betekenen voor het uitvoeren van een ruimtelijk kwaliteitsbeleid.

Buiksloterdijk
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
S&A Podcast: zachtheid en verlangen in gebiedsontwikkeling
23 jul om 07:30 uur 3 minIn de nieuwe S&A Podcast Luisterlandschap spreken we met Co Verdaas, Deltacommissaris en hoogleraar…
Projecten versnellen door opgaven apolitiek te maken
21 jul om 07:30 uur 12 minIn het huidige, onrustige tijdsgewricht komen veel planontwikkelingen tot stilstand. Politieke strubbelingen en…
Stedelijke vernieuwing circulair door tijdelijke placemaking
16 jul om 07:30 uur 6 minHet circulaire Stedelijke Vernieuwingsinitiatief van Leeuwarden is ook voor stedenbouwkundigen een kweekvijver…
Kunnen we Nederland transformeren tot klimaatbestendig park?
14 jul om 07:30 uur 10 minHoe realistisch is het dat we Nederland kunnen transformeren tot een klimaatbestendig park waarin wonen, werken…
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Reactie toevoegen