Artikel

Totaalconcept als antwoord op aanstormende BENG

De vraag vanuit eindgebruikers voor totaalconcepten neemt alsmaar toe. Met één integrale oplossing moet een gebouw voorgoed verlost zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen en kunnen bewoners genieten van een gezond binnenklimaat. Wat eerder klonk als toekomstmuziek is nu dagelijkse realiteit.

Tenminste, als je het aan Orcon/Thercon vraagt, die het concept Green Igloo in de markt zetten. Onder deze noemer bieden de zusterbedrijven uit Veenendaal een compleet pakket aan maatregelen aan, met een aantal belangrijke duurzaamheidseigenschappen. Uitgangspunt is een woning of gebouw met de kleinste ecologische voetafdruk, volledig van het gas af, met een focus op een gezond binnenklimaat.


Om dat te bereiken wordt ingezet op 4 pijlers van de ‘Green Igloo energetica’. Allereerst wordt met een goede isolatie en kierdichtheid de warmte of koude in huis gehouden. Om voldoende verse lucht aan te voeren wordt gebruikgemaakt van mechanische ventilatie. Ook ligt de keuze voor een laag-temperatuur afgiftesysteem voor de hand, zoals vloerverwarming, in samenwerking met een lucht-water warmtepomp. De elektriciteit haal je liefst uit hernieuwbare bronnen zoals pv-panelen.

Energieneutraal en energieleverend

Een woning of gebouw kan met deze aanpak energieneutraal of zelfs energieleverend worden. Met de aanstormende BENG in het achterhoofd is dat geen overbodige luxe. Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om Bijna Energieneutrale Gebouwen op te leveren, aan de hand van de bepalingsmethode NTA 8800. Ook de wetgeving zorgt er dus voor dat de bouw- en vastgoedsector aan de slag gaat met energieneutrale gebouwen.


Het volledige artikel leest u in de Building Holland Special, een co-productie van Stedebouw & Architectuur en Duurzaam Gebouwd. U vindt de special op de beursvloer van Building Holland. Komt u ook?

Deel dit artikel