De 9 best gelezen artikelen van 2021

Na een bewogen 2020 bereikten we een nog tumultueuzer jaar met 2021. Toch vinden we in dit lijstje best gelezen artikelen slechts één artikel over een coronagerelateerde bouwoplossing. Houtbouw stijgt als onderwerp met kop en schouders boven de andere uit, al is integrale gebiedsontwikkeling en de invloed van klimaat hierop niet minder belangrijk. Deze negen artikelen vielen het meest op in 2021. 

'We moeten renovatie weer sexy maken'

In dit interview komt Jeroen de Willigen, partner en creatief directeur bij De Zwarte Hond, aan het woord over de zware opgave waar onze steden voor staan. We moeten niet alleen uitbreiden, maar ook verdichten, verstevigen en veranderen, zegt hij, en 'renovatie gebruiken om antwoord te geven op de toekomstige vraag'. Lees hier het hele artikel.

Foto door German Villafane

Jeroen de Willigen
Houtbouw

Bezint eer ge begint aan houtbouw

Er is steeds meer aandacht voor houtbouw, zo merkte René Klaassen van houtonderzoeksinstituut SHR begin dit jaar op. Intussen is de vraag naar hout alleen maar verder gestegen. In dit artikel neemt hij hout als bouwmateriaal onder de loep, vooral om een reeks valkuilen te identificeren waar nog te weinig rekening mee wordt gehouden. Lees hier het hele artikel.

Ontwerpen voor hittegolven: de grote uitdaging

Doorbouwend op de trend van houtbouw interviewden we begin dit jaar weerman en klimatoloog Reinier van den Berg. Hij liet in de loop van 2020 zijn eigen all-electric houten huis bouwen, mede in verband met de klimatologische uitdagingen waar we als land voor staan. “De uitdaging is hoe je een hittegolf doorkomt. We werken in Nederland vaak met grote glasoppervlakken, waardoor je al snel boven de dertig graden komt te zitten. Dat is niet alleen onaangenaam, het is puur gevaarlijk", aldus Van den Berg. Lees hier het hele artikel.

Foto door Carla Manten Fotografie

Reinier van den Berg
Woontoren Stories

Woontoren Stories - een verhaal van vele facetten

Stories is de nieuwste aanwinst binnen Kavel 20, een verzameling van zes zelfbouwkavels binnen het Amsterdamse transformatiegebied Buiksloterham. In juni van 2021 interviewden wij Helmich Heutink van Heutink Groep en Olaf Gipser van Olaf Gipser Architects over de bijzondere woontoren, die zich positioneert als pionier op vlak van houtbouw, flexibiliteit, biodiversiteit en sociale inclusie. Lees hier het hele artikel.

Foto door Luuk Kramer

Spoorzone Zwolle - een interessante puzzel van groene ambities

De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje stad te worden, gevuld met wonen, werken en recreëren in een groene en klimaatbestendige omgeving. Voor het zover is, is er nog veel te doen. Doesjka Majdandzic, stedenbouwkundige bij de gemeente Zwolle, lichtte een tipje van de sluier in een interview met ons. Lees hier het hele artikel.

Foto door gemeente Zwolle

Spoorzone Zwolle
Lars Höglund

Het groene-gevel-probleem

Vergroening van vastgoed wordt tegenwoordig veelal gezocht in gevelgroen. Toch ligt in deze ogenschijnlijk prachtige oplossing een 'potentiële ramp', vertelde Lars Höglund van Butong AB ons in juli 2021. In zijn blog reflecteert hij op de kansen en waarde van gevelgroen, maar ook de valkuilen. Overigens is Höglund allesbehalve negatief over gevelgroen, zoals te lezen is in zijn blog: "We zouden deze ontwikkeling allemaal moeten toejuichen, want wat is het alternatief?" Lees hier het hele artikel.

Top 10 Bouwen voor ontmoeting

Traditiegetrouw publiceren we in elke fysieke editie van het magazine Stedebouw & Architectuur een Top-artikel over het betreffende thema. Begin 2021 was het de beurt aan thema-editie Bouw & Zorg, waarvoor een top 10 Bouwen voor ontmoeting werd samengesteld door Yvonne Witter van ZorgSaamWonen. Het lijstje toont projecten die ontmoeting tussen mensen bevorderen en het omzien naar elkaar stimuleren. Lees hier het hele artikel.

Foto door Rebke Klokke

Butterfly effect
Jeroen de Willigen

'Wij zijn radicaal tegen radicaliteit'

Een tweede vermelding van Jeroen de Willigen, partner en creatief directeur bij De Zwarte Hond, ditmaal vanwege zijn visie op de Nederlandse stedenbouw. De Willigen is in dit hoofdinterview van Stedebouw & Architectuur nr. 4 van 2021 kritisch over de afgelopen decennia van stedenbouw. Volgens hem moeten we niet streven naar snelle en eenvoudige deeloplossingen, maar met precisie en vakmanschap zoeken naar integrale en op maat gemaakte aanpassingen. Lees hier het hele artikel.

Foto door German Villafane

Het ei van Columbus in tijden van corona

Het is onvermijdelijk om ook in 2021 een coronagerelateerd artikel in dit lijstje te hebben. In dit geval spraken wij met Paul de Ruiter, oprichter van Paul de Ruiter Architects, over de nieuwe, toekomstbestendige Campus Woudestein in Rotterdam. Het gebouw werpt hoge ogen, niet alleen door de circulaire bouw, maar vanwege een revolutionair ventilatieconcept dat in tijden van corona wel 'het ei van Columbus' kan zijn. Lees hier het hele artikel.

Paul de Ruiter