Uit het magazine

Top 10 Bouwen voor ontmoeting

Tien voorbeelden van woonvormen, woonprojecten of wijken die de ontmoeting tussen mensen bevorderen en het omzien naar elkaar stimuleren. De projecten staan in willekeurige volgorde; uiteindelijk verdienen ze elk evenveel aandacht voor het stimuleren van ontmoeting.

Butterfly effect

Deze sociale onderneming plaatst tiny houses op terreinen van zorgorganisaties, zodat vrijwilligers en familieleden op basis van talent en interesse verbonden worden met mensen met een intensieve zorgvraag. Op die manier bouwt Butterfly Effect aan bruisende gemeenschappen voor jong en oud.

Foto door Rebke Klokke

Butterfly Effect
Ecodorp Zuiderveld

Ecodorp Zuiderveld

Ecodorp Zuiderveld in Nijmegen-Noord is een duurzaam burgerinitiatief met een gemeenschappelijk ideaal: er wonen mensen mét en zonder hulpvraag. Met de corporaties Talis en de WBVG zijn voor een kleine honderd bewoners recentelijk 46 sociale huurwoningen gerealiseerd.

Statiegeld op Jeugd

Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) heeft het concept Duo-wonen ontwikkeld: door grote woningen kadastraal te splitsen, ontstaan twee woningen: ouderen blijven op de benedenverdieping wonen en jongvolwassenen gaan boven, in het gesplitste deel, wonen. Zij verrichten hulptaken.

Statiegeld op Jeugd
Kangoeroewoningen

Kangoeroewoningen

Corporatie Lefier verhuurt in Groningen 22 kangoeroewoningen aan haar huurders.  De woningen liggen naast elkaar en zijn met een inpandige verbinding aan elkaar gekoppeld. De zorgvrager woont in de kleine woning en de zorggever in de grotere woning.

Woongemeenschap Oosterburen

Woongemeenschap Oosterburen in Den Bosch bestaat uit drie sociale huurwoningen en veertien koopwoningen. De negentien bewoners zijn goede buren van elkaar, ondernemen samen dingen en zijn bereid om elkaar de helpende hand te bieden als dat nodig is.

Foto door Moniek Peijnenburg

Woongemeenschap Oosterburen
Wooncirkels

Wooncirkels

In Amsterdam wordt op zeven plekken samengewerkt aan wooncirkels. Kern van de wooncirkel is een ontmoetingsplek. Daarnaast is er een cluster van woningen waar mensen ondersteuning krijgen. Een wooncirkel maakt ontmoeting, zorg en ondersteuning voor alle bewoners in de buurt laagdrempelig toegankelijk.

LIFE

LIFE is een wooncomplex in de Amsterdamse Houthaven. Er wonen gelijkgestemden van vijftig jaar en ouder die zich inzetten voor elkaar. Belangrijke voorzieningen zoals een huisartsenpost, fysiotherapeut en apotheek maken deel uit van het gebouw.

LIFE
Zorgsamenbuurten

Zorgsamenbuurten

In de zestien Zorgsamenbuurten in Eindhoven helpen buurtgenoten elkaar. Alle buurtbewoners kunnen bellen als ze ergens ‘burenhulp’ bij nodig hebben. Wederkerigheid is een belangrijk principe. Buurtbewoners organiseren daarnaast activiteiten voor elkaar. In de gemeenschappelijke huiskamer ontmoeten ze elkaar.

Maanwijk

In Leusden komt in Maanwijk een plek voor 120 woningen, waar mensen, technologie en natuur samenkomen. Er is aandacht voor gezondheid, waardering voor natuur en omzien naar elkaar. Het zijn ingrediënten die nodig zijn om fysiek en geestelijk vitaal te blijven. Lees hier een uitgebreid interview met Heijmans over Maanwijk.

Beeld door Heijmans Vastgoed

Maanwijk
De Buurt

De Buurt

De Buurt te Utrecht is gezond stedelijk wonen, werken én leven ineen. Met ruimte voor ontmoeting in binnentuinen en plint. De 343 appartementen zijn verdeeld over drie gebouwen en worden voornamelijk in de middeldure huursector verhuurd. AM ontwikkelt De Buurt.