Het groene-gevel-probleem

dinsdag 20 juli 2021

Lars Höglund, eigenaar van Butong AB

Een groene gevel is misschien wel de meest effectieve toepassing om de waarde van jouw eigendom te verhogen. Onderzoek toont aan dat de waarde van onroerend goed tot 9 procent kan stijgen door simpelweg meer groene elementen toe te voegen. Dan is niets zo efficiënt als een groene gevel, want die staat loodrecht op je gezichtsveld. Hierin ligt zijn grootsheid, maar zo ook een potentiële ramp.

Net zoals je elke bloeiende plant zult zien, zie je ook elke dode plant en de gaten tussen de begroeiing. Groene gevels worden vaak verkocht onder het voorwendsel dat planten altijd de muur gaan bedekken. Dit is niet het geval. Winter is coming.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben er honderd procent van overtuigd dat planten een van de meest voorkomende gevelmaterialen in onze steden gaan zijn. Onze stedelijke gebieden krijgen verticale parken met bijen, vogels en vlinders in symbiotische relatie met de gebouwde omgeving. We zouden deze ontwikkeling allemaal moeten toejuichen, want wat is het alternatief?

Waarom verhogen planten de waarde van onroerend goed, vraag je jezelf misschien af. Ik zeg dat het komt door hoe het ons laat voelen: groen verlicht stress. Dat doet groen door de geur van bloemen, de beweging in de wind, het verminderen van geluid, de frisheid van de lucht. De voordelen voor het individu en de samenleving als geheel zijn goed gedocumenteerd, dus kan dit in relatie worden gebracht met de waarde van onroerend goed. Waar wachten we dan op? 

Groene gevelPrijs is één (slecht) antwoord. De industrie is geobsedeerd met het vergelijken van m²-prijzen voor verschillende oplossingen, waarbij ze de waarde vergeten. Ja, een groene gevel is kostbaar, maar veel minder dan het ooit is geweest. Tegenwoordig kunnen de prijzen de helft of een kwart zijn van wat ze vijf jaar geleden waren. En voor elke geïnvesteerde euro krijg je minimaal twee euro terug.

‘We zouden deze ontwikkeling allemaal moeten toejuichen, want wat is het alternatief?’

Onderhoud is een ander (beter) antwoord. De meeste groene gevels hebben veel onderhoud nodig en dit is vooral de schuld van producenten zoals wij. We hebben de neiging om ideale beelden van groene gevels in hun bloei te laten zien en zelfs als we winterbeelden laten zien, zijn dat nooit de slechtste. De verwachtingen worden op een onhoudbaar niveau gezet. Om de een of andere reden zien groene gevels en muren er vaak uit als barokke schilderijen en maar zelden als de natuur. Raad eens wat gemakkelijker te onderhouden is.

Het derde (beste) antwoord is dat beproefde oplossingen hebben gefaald. Als je sceptisch bent over groene gevels ben je misschien wijs geworden door de geschiedenis. Toch zijn er tegenwoordig oplossingen die wel werken, met weinig onderhoud en een uitstekende staat van dienst.

De markt voor groene gevels zit in de lift en gaat niet stoppen. De komende jaren gaan we een ontwikkeling zien van weinig en kleine projecten naar veel en groot. Binnen een paar jaar worden hele blokken omgetoverd tot verticale parken. Laten we hopen dat de oplossingen hiervoor verstandig worden gekozen.


Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur, editie Gevels & Daken van 2021. De volledige editie is te lezen via onze digitale bibliotheek.

Dit probleem heb ik al eens eerder aan de orde gesteld, zonder dat ik het idee heb dat er iets mee wordt gedaan. Ons land telt 1.000.000 mensen met hooikoorts. Wat moeten zij met (de gruwel van) groene gevels?

Inderdaad hebben groene gevels een positieve invloed op de mensen en op de wisselwerking tussen mens en natuur in de stad. Bijkomend voordeel om koeling van gebouwen en omgeving... maar ook het vertragen van runoff van water bij hevige regen. Het jammere is inderdaad het in leven houden van de planten en alle extra's aan materialen en techniek wat erbij komt kijken, dat ook de prijs omhoog drukt. Droge begroeiing vormt ook een brandgevaar voor een gebouw. Hopelijk in de toekomst veel nieuwe ontwikkelingen die dit bevorderen.

Denk ook aan effect dat als de gevels eenmaal groen zijn de ontwerpers de neiging krijgen alle groen op maaiveldniveau drastisch te verminderen. Maar juist op maaiveld niveau is het mooi maar niet op 20 hoog dat zie je niet als gebruiker van de openbare ruimte.
Juist op maaiveldniveau werkt groen om de temperatuur te drukken een groene gevel zal de temperatuur op maaiveld niet of slechts onmeetbaar drukken.
Wat water runoff betreft lijkt me dat een onzinverhaal. Hoe hoog de gevel ook is het gaat om max. 20 cm wat we daar opvangen dat is een dusdanig kleine hoeveelheid dat dit totaal geen effect zal hebben.

Beste Hans de Groot,

Een groene gevel levert niet per definitie stuifmeelkorrels op. Als het groene bladplanten zijn dan zijn er minimaal pollen te verwachten van deze wanden. Het is ook leren met elkaar wat wel en niet werkt. De groene gevels en daken maken een snelle ontwikkelingen dor. Het is een kwestie van ervaring opdoen en doorontwikkelen.
Dick Oosthoek
Stichting Groenkeur
Kwaliteitskeurmerk voor onder andere Groene daken en gevels

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

The Green Mile: Stadhouderskade in Amsterdam wordt groene straat

10 mei om 14:10 uur
Een zestal initiatiefnemers, De Nederlandsche Bank, UNStudio, Hogeschool van Amsterdam, Heineken Company,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Baksteen verwijst naar industrieel verleden

10 mei om 13:23 uur
"Architectuur zonder opgeblazen ego", zo omschrijft architect Christian Schmidt de DB Tower en The Brick in het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »

UNIQ SB-O1S ook in satijn zwart

15 apr om 14:19 uur
Zwart is een kleur die steeds meer wordt gezien in moderne bouwprojecten. In veel van die projecten worden ook…
Lees verder »

UNIQ profielen zijn perfect voor hoogbouw met hoge windlast

15 apr om 14:18 uur
Grondoppervlak in Nederland is schaarser aan het worden. Er is dan ook een sterke groei in gestapelde bouw en er…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Juffer: natuurinclusief landschappelijk woonconcept

13 apr om 10:45 uur
Projectontwikkelaar VORM is met De Juffer geselecteerd als trotse winnaar van een uniek woongebouw aan De Plas van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een iconisch gebouw, in esthetisch én duurzaam opzicht

8 apr om 08:00 uur
Vlak voor de Duitse grens, nog net in Nederland, vlak bij de Maas aan de A67, is het eerste grote gebouw aan de…
Lees verder »