Het groene-gevel-probleem

dinsdag 20 juli 2021

Lars Höglund, eigenaar van Butong AB

Een groene gevel is misschien wel de meest effectieve toepassing om de waarde van jouw eigendom te verhogen. Onderzoek toont aan dat de waarde van onroerend goed tot 9 procent kan stijgen door simpelweg meer groene elementen toe te voegen. Dan is niets zo efficiënt als een groene gevel, want die staat loodrecht op je gezichtsveld. Hierin ligt zijn grootsheid, maar zo ook een potentiële ramp.

Net zoals je elke bloeiende plant zult zien, zie je ook elke dode plant en de gaten tussen de begroeiing. Groene gevels worden vaak verkocht onder het voorwendsel dat planten altijd de muur gaan bedekken. Dit is niet het geval. Winter is coming.

Begrijp me niet verkeerd goed, ik ben er honderd procent van overtuigd dat planten een van de meest voorkomende gevelmaterialen in onze steden gaan zijn. Onze stedelijke gebieden krijgen verticale parken met bijen, vogels en vlinders in symbiotische relatie met de gebouwde omgeving. We zouden deze ontwikkeling allemaal moeten toejuichen, want wat is het alternatief?

Waarom verhogen planten de waarde van onroerend goed, vraag je jezelf misschien af. Ik zeg dat het komt door hoe het ons laat voelen: groen verlicht stress. Dat doet groen door de geur van bloemen, de beweging in de wind, het verminderen van geluid, de frisheid van de lucht. De voordelen voor het individu en de samenleving als geheel zijn goed gedocumenteerd, dus kan dit in relatie worden gebracht met de waarde van onroerend goed. Waar wachten we dan op? 

Groene gevelPrijs is één (slecht) antwoord. De industrie is geobsedeerd met het vergelijken van m²-prijzen voor verschillende oplossingen, waarbij ze de waarde vergeten. Ja, een groene gevel is kostbaar, maar veel minder dan het ooit is geweest. Tegenwoordig kunnen de prijzen de helft of een kwart zijn van wat ze vijf jaar geleden waren. En voor elke geïnvesteerde euro krijg je minimaal twee euro terug.

‘We zouden deze ontwikkeling allemaal moeten toejuichen, want wat is het alternatief?’

Onderhoud is een ander (beter) antwoord. De meeste groene gevels hebben veel onderhoud nodig en dit is vooral de schuld van producenten zoals wij. We hebben de neiging om ideale beelden van groene gevels in hun bloei te laten zien en zelfs als we winterbeelden laten zien, zijn dat nooit de slechtste. De verwachtingen worden op een onhoudbaar niveau gezet. Om de een of andere reden zien groene gevels en muren er vaak uit als barokke schilderijen en maar zelden als de natuur. Raad eens wat gemakkelijker te onderhouden is.

Het derde (beste) antwoord is dat beproefde oplossingen hebben gefaald. Als je sceptisch bent over groene gevels ben je misschien wijs geworden door de geschiedenis. Toch zijn er tegenwoordig oplossingen die wel werken, met weinig onderhoud en een uitstekende staat van dienst.

De markt voor groene gevels zit in de lift en gaat niet stoppen. De komende jaren gaan we een ontwikkeling zien van weinig en kleine projecten naar veel en groot. Binnen een paar jaar worden hele blokken omgetoverd tot verticale parken. Laten we hopen dat de oplossingen hiervoor verstandig worden gekozen.


Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur, editie Gevels & Daken van 2021. De volledige editie is te lezen via onze digitale bibliotheek.

Dit probleem heb ik al eens eerder aan de orde gesteld, zonder dat ik het idee heb dat er iets mee wordt gedaan. Ons land telt 1.000.000 mensen met hooikoorts. Wat moeten zij met (de gruwel van) groene gevels?

Inderdaad hebben groene gevels een positieve invloed op de mensen en op de wisselwerking tussen mens en natuur in de stad. Bijkomend voordeel om koeling van gebouwen en omgeving... maar ook het vertragen van runoff van water bij hevige regen. Het jammere is inderdaad het in leven houden van de planten en alle extra's aan materialen en techniek wat erbij komt kijken, dat ook de prijs omhoog drukt. Droge begroeiing vormt ook een brandgevaar voor een gebouw. Hopelijk in de toekomst veel nieuwe ontwikkelingen die dit bevorderen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Groen dak, goed geregeld

21 jul om 08:00 uur
Het aanleggen van groene daken en groene gevels neemt een enorme vlucht. De vele subsidieregelingen voor groene…
Lees verder »

Sprekende gevel dankzij speelse combinatie verticale gevelprofielen

19 jul om 09:23 uur
De beperkte gevelbreedte weerhield de bouwheer en architect van deze nieuwbouwwoning in het Belgische Ieper er…
Lees verder »

De voordelen van water- en luchtafdichting bij prefab gevels

14 jul om 09:32 uur
De procesmatige prefab bouw, waarin modules hoogtij vieren, levert talloze voordelen op. Zo is de lucht- en…
Lees verder »

Maanwijk eerste Parkinclusieve Wijk van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

14 jul om 08:00 uur
Maanwijk, de nieuwe woonwijk van Heijmans in Leusden, is uitgeroepen tot de eerste Parkinclusieve Wijk van…
Lees verder »

Vastgoed holistisch benaderen, wat houdt het in?

13 jul om 09:32 uur
Slechts enkele jaren geleden was het nog vreemd om te zeggen dat je projectontwikkeling of een (her)ontwikkeling…
Lees verder »

Duurzaamste wijk van Den Haag krijgt vorm

13 jul om 08:00 uur
Het eerste woongebouw in de duurzame nieuwbouwwijk Proeftuin Erasmusveld heeft een mijlpaal bereikt: het hoogste…
Lees verder »

Zeeuwse schuur staat model voor nieuwe kerk

8 jul om 10:33 uur
In februari 2021 is de nieuwe kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente aan de Grindweg in Tholen in gebruik genomen…
Lees verder »

Editie Gevels & Daken 2021 is verschenen

2 jul om 07:00 uur
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Gevels &…
Lees verder »