Project

Woonpark Italiëlaan verbindt groen, bebouwing en openbare ruimte

Europawijk-zuid in Haarlem gaat een make-over krijgen door vier nieuwe woonblokken aan de Italiëlaan. Dit woonpark belooft een nauwe samenhang te creëren tussen openbare ruimte, groen en bebouwing.

Het concept voor het woonpark, door Heren 5 Architecten, is gebaseerd op de Haarlemse traditie van wonen in hofjes aan een park. Het woonpark heeft een duidelijke zonering met een dichter zuidelijk deel en een open noordelijk deel en door een kraag van groen worden de vier gepland woonblokken ingebed in de omgeving. Ook worden er zowel grote als kleine bomen geplant, om de parksfeer te versterken.
 

Maximale uitstraling

Samen bieden de vier drielaagse blokken ruimte aan 84 woningen. Drie van die blokken zijn gesitueerd rond een groen hofje, terwijl de vierde een entreehof voor SIG-benedenwoningen (zorgwoningen) omsluit. De overgangen naar de woningen zijn door afwijkende bestrating en overstekken aan het park vormgegeven. Bovendien zijn alle bergingen opgenomen in de hoofdvolumes, voor een maximale groene uitstraling.

De aanwezige platanen met geschubde bast en geelgroene bladeren vormden de inspiratie voor de geel-groen-grijs-bruine bakstenen. Zo vallen de woningen subtiel weg in de omgeving. 

Deel dit artikel