Project

Penda ontwerpt landschap paviljoen met rivieren als wegen

Als onderdeel van de tiende internationale Garden Expo in China ontwierp Penda een groen landschap dat de bewustwording voor schoon water benadrukt. Het paviljoen ‘Where the River Runs’ begeleidt bezoekers door een pad dat een rivier nabootst.

Het 1.500 m2 grote paviljoen is momenteel in aanbouw en komt te staan op de Garden Expo 2015 in China, die loopt tot en met april 2016. Het project maakt volgens de architecten ‘een statement voor het belang van schoon water en het behoud van onze natuurlijke omgeving’.
 

De mens als rivier

“Wij zijn niet belangrijk voor water; het is juist andersom,” aldus Penda in een statement. “Aan ons de taak om een manier te vinden om te overleven in diens grenzen.” Het rivierachtige landschap begeleidt bezoekers langs ontwikkelde heuvels en valleien. Aan de ingang krijgen zij zaadjes aangereikt die ze in het paviljoen kunnen planten om lokale bloemen en groenten te laten groeien.


“Als mensen door het landschap wandelen en zaadjes planten, nemen ze als het ware de functie van een rivier aan om het paviljoen tot leven te brengen,” aldus Penda. “Zoals de rivier dat in een natuurlijke omgeving doet, worden de bezoekers het startpunt van de levenscyclus van planten. Zij zijn een essentieel deel van het ontwerp en dat zal de bewustwording van het belang van schoon water en lucht versterken.”
 

Verbindend element

Het bureau ziet het paviljoen tevens als verbinding tussen andere paviljoenen op de Expo. Het landschap is dan ook via drie ingangen te bereiken. Bezoekers worden op natuurlijke wijze door het gestuurd, met een plein als centraal punt. Begroeiing zorgt voor plekken in de schaduw en in het ontwerp is zelfs een grot nagebootst.


Meer over het project vindt u op de website van Penda.

Deel dit artikel