Project

Bouw circulaire wildopvang Avolare van start

De bouw van de Wildopvang Avolare in het zuidelijke deel van de Veluwe is van start. Het pand wordt volledig van hout gebouwd en bereikte daarmee een zeer stikstofarm bouwproces. ORGA architect geeft diverse foto's en impressies vrij.

De wildopvang Avolare, ontworpen door ORGA architect, is met recht uniek te noemen. Door de ecologische houtbouwmethodes is er amper sprake van stikstof- en CO2-uitstoot en heeft de bouw minimale impact op de groenrijke omgeving van Doorwerth. Het circulaire pand wordt zowel energieneutraal als natuurinclusief.


De bouw van dit bijzondere project is intussen gestart. Het proces dat hieraan vooraf ging, had nogal wat voeten in de aarde. Eind 2019 stak namelijk de stikstofproblematiek de kop op. Gelukkig was dat gauw op te lossen door de materiaalkeuze, legt architect Daan Bruggink uit: “Omdat we voor houtbouw hebben gekozen, waren het relatief kleine knopjes waar we aan moesten draaien. We bouwden immers al heel schoon en dan tellen we de CO2-opslag van hout nog niet eens mee."


"Daarmee konden we de uitstoot van 16.000 kg naar 2.000 kg verlagen, maar we moesten naar 0.” Na overleg met aannemer Van Engen bleek de oplossing te schuilen in de logistieke kant. “De kraan- en graafwerkzaamheden werden elektrisch uitgevoerd”, aldus Bruggink. “Ook carpoolen en combineren van verkeersbewegingen zorgden voor een fikse reductie in uitstoot." Meer informatie over het ontwerp van de wildopvang leest u in dit artikel.


Een reeks foto's en impressies van de bouw van Wildopvang Avolare vindt u op de website van ORGA architect.

Deel dit artikel