Project

Duurzaam horecapaviljoen op voormalige vliegbasis

Het recent opgeleverde Café Restaurant Soesterdal is omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken, met een weids uitzicht over de voormalige vliegbasis Soesterberg. Windgesteldheid, zon-oriëntatie en materiaalkeuze waren bepalend en gericht op het realiseren van comfort en energiebesparing en een gezond gebouw.

Waar eerst vliegbasis Soesterberg was, bestaat nu een ongerept natuurgebied met recreatieve mogelijkheden. Een nieuwe invulling op dat gebied is Café Restaurant Soesterdal, gelegen tegenover het Nationaal Militair Museum. VOCUS architecten maakte in opdracht van SEMS groep een duurzaam ontwerp voor het horecapaviljoen. De vorm en materiaalgebruik van het pand verwijzen naar de hangars die vroeger rondom de vliegbasis stonden.



Foto door Rob van Esch

Zichtlijnen en zonlicht bepalen de uitgangspunten 

In het ontwerp is rekening gehouden met de loop van de zon. Het lessenaarsdak is hellend richting het zuiden met overstekken aan de zuid- en westzijde. De overstekken zorgen voor een aangenaam binnenklimaat door beschaduwing op het terras en zorgen voor beschutting voor de gasten. Hoge glazen puien zorgen voor voldoende daglichttoetreding en verbinden de binnenruimte met de omliggende terrassen en speeltuinen. De noordzijde is maximaal geopend richting het vliegveld met een glazen pui van twee verdiepingen hoog, wat een weids uitzicht over het natuurgebied creëert.  



Foto door Rob van Esch

Andere ruimtes in het paviljoen, zoals de multifunctionele ruimte op de extra verdieping en vanachter de bar, is het pand zo ingericht dat telkens een ruim uitzicht word gewaarborgd. De keuken en de toiletten liggen aan de oostzijde. De gesloten gevels aan deze zijde voorkomen opwarming van het paviljoen door de ochtendzon. Deze gevels zijn voorzien van verduurzaamd hout die naar binnen doorloopt. Aan de binnenkant zorgt het hout voor een warme sfeer en een goede akoestiek, terwijl de stalen constructie, het glas en stalen dak voor een industriële uitstraling zorgen.



Foto door Rob van Esch

Duurzaam en all-electric

Het paviljoen is zeer energiezuinig door een slim installatieconcept in combinatie met triple glas, PV-panelen op het dak en geen gasaansluiting. Dat maakt Soesterdal het eerste all-electric restaurant van Nederland. Ook is het dak voorzien van sedum vegetatie, die het binnenklimaat ten goede komt. 

Deel dit artikel