Nieuws

Woonomgeving stimuleert zorgbehoevenden in dagelijks leven

KAW Architecten heeft een nieuwe zorginstelling ontwikkeld: de Provenier. Deze instelling kan niet alleen van functie veranderen, maar stimuleert ook cohesie tussen de bewoners.

Daarnaast heeft KAW een poging gedaan met het ontwerp dementerenden of mensen met een andere type beperking te ondersteunen in het dagelijks leven. Zorgaanbieder Middin ging direct mee met het idee van KAW om het wonen de nadruk te geven en zorg te laten volgen. Iedereen krijgt een eigen woning, rekening houdend met de privacy en eigen leefruimte.
Wonen en zorg onder een dak

Het ontwerp is mede daarom gebaseerd op gewone, zelfstandige woningen die voorbereid zijn op het scheiden van woning en zorg. Hiermee heeft de Provenier toekomstwaarde. Het ontwerp past naadloos in de omgeving. Rond de beschutte binnentuin met groen en water bevinden zich op iedere verdieping huiskamers met een zonnig terras. Aan de Provenierssingel bevinden zich functies als fysiotherapie en het trefpunt voor bewoners en cliënten.

Inpassen in de omgeving

De verticale indeling aan de Provenierssingel en de hoekoplossing met entree citeren motieven van de karakteristieke panden uit de buurt. De nieuwbouw sluit in kleur, materiaal en het gebruik van elementen als erkers en metselwerk aan bij het gebiedskarakter in dit deel van Rotterdam.
Woonwensen in beeld

Een belangrijke vraag bij het ontwerp was: hoe kan een woonomgeving mensen met dementie of een andere beperking ondersteunen in het dagelijks leven? Architect Candice de Rooij onderzocht de woonwens van de cliënten in een workshop bij Middin. Een van de woonwensen die hieruit naar voren kwam, was dat de bewoners graag op een bankje aan de Provenierssingel zouden willen zitten. En dus werd er in het ontwerp een bredere stoep bij de entree, en een trefpunt, meegenomen. Daarnaast bedacht De Rooij aan het eind van de gang een omgekeerde etalage met een zitje, waar de bewoners het gebeuren op straat kunnen bekijken.

Ondersteuning

Jongere bewoners met beperkte beperkingen gaan mensen met dementie in de Provenier bijstaan en helpen. Ook mantelzorgers en vrijwilligers spelen in deze hulp een belangrijke rol. Het ontwerp ondersteunt hiermee ook de gedachte van maatschappelijke zingeving. 

Stedebouw en Architectuur bracht een paar weken geleden haar eerste nummer van 2019 uit, thema bouw en zorg. Lees het nummer hier

Deel dit artikel