Nieuws

Slim LED-licht in The Edge

Langs de A10, aan de Gustav Mahlerlaan in de Zuidas van Amsterdam, wordt de laatste hand gelegd aan The Edge, het nieuwe Amsterdamse kantoor van AKD en Deloitte. Het gebouw moet eind 2014 klaar zijn. Gecertificeerd met BREEAM-NL ‘Outstanding’ is The Edge het meest innovatieve en duurzame gebouw ter wereld. Een bijdrage aan de hoge BREEAM-score levert een innovatief en intelligent LED verlichtingssysteem van Philips.

 

Het markante AKD/Deloitte gebouw is ontwikkeld door OVG en gebouwd door G&S Bouw naar een ontwerp van de Londense architecten Lee Polisano en Ron Bakker van PLP//Architecture Londen UK. Architectenbureau OeverZaaijer verzorgde de bouwkundige uitwerking van het project. Interieurarchitect is Fokkema & Partners. In het nieuwe kantoor met 40.000 vierkante meter vloeroppervlak kunnen straks 1800 mensen werken.

 

Een belangrijke stap in het kader van energiebesparing is de installatie van een innovatief en intelligent LED verlichtingssysteem van Philips. Dit systeem geeft werknemers de mogelijkheid  om de verlichting en temperatuur van de eigen werkplek of vergaderruimte te personaliseren via een app op hun smartphone of tablet. Verlichting en temperatuur kunnen zo worden ingesteld dat die het beste beantwoorden aan de persoonlijke voorkeuren van de werknemers en die het beste past bij de activiteit van het moment – van concentratie, vergadering of een pauze.

 

Facility managers

De LED-armaturen zijn voorzien van sensoren en zenders (per 18 vierkante meter vloeroppervlakte  een sensor). De sensoren in de LED-armaturen zijn verbonden met een intelligent monitoring- en beheersystemen. De verlichting functioneert zo als een transportmiddel voor het verzenden van allerlei gegevens. “IT en voeding zitten in één enkel systeem. Op basis van dat systeem kun je verlichting, verwarming, ventilatie en airconditioning  slim gaan beheren,” zegt Derk Bots, Directeur Indoor Verlichting Philips Nederland. “Met alle voordelen voor bijvoorbeeld het facility management. Facility managers kunnen efficiënter omgaan met bedrijfskosten en het energiemanagement van het gebouw. Terwijl medewerkers meer comfort en controle krijgen over hun kantooromgeving.”

 

(Dit bericht is een samenvatting van een artikel dat zeer binnenkort verschijnt in de Licht-editie van Stedebouw & Architectuur.)

 

Deel dit artikel