Virusvrije luchtbehandeling door DELTRI+-filter innovatie

maandag 22 november 2021

Het DELTRI+-filter is geïmpregneerd met citroenzuur, wat virussen voor 99% uitschakelt.

Hoewel een gezond binnenklimaat sinds de coronapandemie aan de orde van de dag is, speelde luchtventilatie natuurlijk al langer een belangrijke rol in onder andere schoolgebouwen. Een recente innovatie moet het mogelijk maken om ook zonder zorgen voor virusverspreiding in een klaslokaal te zitten: het DELTRI+ virucidaal filter.

Tekst: Reinoud Schaatsbergen

Systemair heeft als eerste HVAC-fabrikant ter wereld en in samenwerking met filterfabrikant Deltrian het DELTRI+ filter gelanceerd. Dit filter is uniek omdat het gebruik maakt van een techniek die ook wordt toegepast in medische mondmaskers. “Daarin wordt de toplaag van het filter geïmpregneerd met een virucide”, legt productmanager Thieu Avontuur van Systemair uit. “Dat klinkt heftig, maar in feite is het simpelweg citroenzuur. Lekker fris en desinfecterend.”

Medische mondmaskers

Avontuur spreekt met trots over de innovatie, die er vooral op is gericht om gebouwen waar recirculatie wordt toegepast beter te beschermen. Scholen zijn daar een goed voorbeeld van. “Mijn kinderen zitten ook nog op school”, zegt Avontuur, “en wat je liefhebt, dat bescherm je.” Door de toepassing van citroenzuur in het DELTRI+ filter wordt voor 99 procent gegarandeerd dat virussen worden geneutraliseerd. Aanvullend voordeel: het filter is in de meeste bestaande luchtbehandelingskasten toe te passen. 

Vooral de wijze waarop de innovatie wordt toegepast is bijzonder te noemen. Avontuur legt uit: “Het citroenzuur dat wordt gebruikt is in poedervorm. Nu bestaan filters uit zakken waar lucht doorheen blaast. Poeder blijft daar niet goed in zitten. Deltrian heeft daarom een koud plasmatechniek ontwikkeld om het citroenzuur te binden aan de zakken, net zoals dat voor medische mondmaskers wordt gedaan. Het gevolg: alles wat er door het oppervlak heen gaat qua virusmateriaal wordt door het citroenzuur onschadelijk gemaakt.”

Veilig en energiezuinig

Deze nieuwe filters zijn door onafhankelijke instituten grondig getest voor luchtbehandelingsinstallaties. “Denk aan het oplossen van vuil- en vochtproblemen, wat drukval als gevolg kan hebben”, vertelt Avontuur. “Collega’s van mij hebben zich daar stevig over gebogen tijdens de ontwikkeling van het filter.” Het resultaat is een filter dat gemakkelijk in gebruik en onderhoud is en relatief weinig energie verbruikt. “Dat is natuurlijk afhankelijk van je huidige situatie”, licht Avontuur toe. “In veel gevallen vervangt dit filter een grof filter, in welk geval je wat extra energie nodig gaat hebben, maar voor de klasse waarin ons filter zich bevindt (F9) levert het slechts een lage drukval op. Kijk je bovendien naar een HEPA-filter, dan is de drukval in ons filter 2,5 tot 3 keer zo laag.”

Luchtbehandelingskast
Een luchtbehandelingskast met het DELTRI+-filter geïnstalleerd.

Avontuur benadrukt bovendien de veiligheid van het filter. “Nu we bezig zijn met zo’n chemische toepassing, merken we dat er enige angst bestaat,“ vertelt hij. “Citroenzuur is echter een organisch materiaal dat 100 procent afbreekbaar is. Sterker nog: mensen en dieren maken het zelf ook aan en het zit bovendien in de meeste jams of frisdranken als conserveermiddel verwerkt.” Dat betekent ook dat het filter in beheer veilig is. “Recent was nog in de pers te lezen dat er mensen ziek waren geworden na contact met vervuilde luchtfilters. Dat gebeurt niet met dit filter. Hetgeen wat er in achterblijft, is veilig door het citroenzuur.”

Aanvullend meldt Avontuur dat het filter een jaar lang gegarandeerd virussen neutraliseert. “Daarna raden wij aan de filters te vervangen, al is het maar om de gezondheid van de gebouwgebruikers te waarborgen en omdat een vervuild filter brandgevaarlijk is”, zegt hij. De afname van de virusdodende werking is slechts gering, stipt hij aan, en doet niets af aan de belofte dat 99 procent van het virus wordt uitgeschakeld. 

Bijdrage in de strijd

Hoewel het filter in praktisch elk luchtbehandelingssysteem toegepast kan worden, richt Systemair zich specifiek op een aantal gebruikssituaties. Zo adviseert Avontuur ‘met een gerust hart’ een luchtfilter bij gebouwen waar de ventilatiesystemen met recirculatie werken, maar ook scholen en zorginstellingen hebben baat bij het filter. “Daar zit men dicht op elkaar of je vindt er een kwetsbare groep mensen”, zegt hij. “De gebruikssituatie leent zich er simpelweg voor. Bovendien, op het moment dat er recirculatie is – en bij scholen gebeurt dat veel – dan wil je toch alles in je vermogen doen om dat virus af te vangen?”

Avontuur noemt het filter om die reden een ‘bijdrage in de strijd’. “Ze moeten wel nog steeds hun handen wassen!” zegt hij. “We pretenderen niet dé oplossing te hebben, maar het is wel nog een van de weinigen dingen die je kunt doen. Dat moet ook de drijfveer zijn. Veel scholen zijn er gelukkig mee bezig, maar nog steeds gelden op scholen belachelijk lage ventilatie-eisen. Dat moet beter.” Op dat vlak ziet Avontuur vooral heil in een betere spreiding van kennis. “Luchtbehandeling is een vak op zich waar velen niets van weten. Misschien moeten binnen gemeenten of scholen mensen daarin opgeleid worden, zodat ze weten waar ze over praten en niet alleen maar handelen naar onderbuikgevoel. Dan zul je zien dat gezonde lucht ook niet de hoofdprijs hoeft te kosten.”


 

Cover S&A SB 2021Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021. 

De hele editie is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen

12 feb om 07:30 uur

In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…

Lees verder »