Fotovoltaïsche folie – de volgende stap voor zonne-energie

donderdag 27 oktober 2022

Het Novartis Pavillion. Foto: © Laurits Jensen

We kunnen er niet omheen: zonnepanelen op gebouwen. Willen we gebouwen energiezuinig of zelfs energieleverend maken, dan zijn deze in het oog springende objecten simpelweg noodzakelijk. Om te voorkomen dat architecten zich door deze glazen oppervlakken belemmerd voelen in hun ontwerp, ontwikkelde ASCA een fotovoltaïsche folie die in bijna elke oppervlakte kan worden geïntegreerd.

We spreken met Hermann Issa, senior Vice President Business Development en Project Management bij ASCA. Na een architectuurstudie aan de Universiteit van Stuttgart te volgen, besloot Issa al gauw dat zijn hart bij zonne-energietechnologie lag. Hij raakte jaren geleden betrokken bij onder andere het Solar Village in Duitsland en zag de technologie voor zonne-energie zo steeds veder doorsijpelen in het architectuurvak.

“De doorbraak van pv stond al lang vast”, zegt Issa. “Veel architecten in Duitsland zijn er al tijden mee bezig, maar wereldwijde interesse kwam pas door enkele politieke beslissingen. Toch is duidelijk geworden dat pv niet strookt met het werk van architecten: je kan er niet voor ontwerpen. Je hebt geen enkele optie naast een paneel als een baksteen op een dak te plaatsen.”

Onzichtbaar energie opwekken

Met ASCA wil Issa de architect tegemoet komen. Het is zijn overtuiging dat de opwek van zonne-energie niet automatisch een verlies aan esthetiek hoeft te betekenen. Dat is te bereiken door integratie. “Een product is pas een product als de technologie erachter onzichtbaar is”, zegt Issa. “Neem bijvoorbeeld een mobiele telefoon: iedereen gebruikt er één, maar niemand weet hoe die eigenlijk werkt. Hetzelfde geldt voor een auto. Technologie voorziet in behoeftes, maar hoeft niet per se zichtbaar te zijn.”

Volgens Issa zijn klassieke pv-panelen vooral een handicap voor architecten, omdat het product niet te ontwerpen valt. Met de fotovoltaïsche folie van ASCA kan dit wel. “We begonnen met een Mickey Mouse-vorm”, zegt Issa. “Wat je maar wil, wij kunnen het printen.” Vervolgens kan de folie, in de kleuren blauw, groen, rood of grijs, geïntegreerd worden in allerlei oppervlakken, zoals metaal, glas, plastic of textiel.  

Hermann Issa
Hermann Issa, senior Vice President Business Development en Project Management bij ASCA. Foto: © oioo.fr

Niet beter, maar meer

Gezien de producten van ASCA in een folie worden verwerkt in plaats van op een paneel, is de vraag of deze technologie wel voldoende zon kan vangen. Volgens Issa is dit voor ASCA geen punt van discussie. “De vraag hoe efficiënt een pv-product is, wordt gedreven door de klassieke gedachte van investeringen”, zegt hij. “Je belegt namelijk een dak, dus wil je zo efficiënt mogelijk zijn om die schaarse ruimte te activeren. De discussie is vandaag de dag echter totaal anders.”

Issa vervolgt: “We hebben over de hele breedte van de sector hernieuwbare energie nodig. Idealiter activeren we daarvoor bestaande infrastructuur in plaats van enorme installaties op bijvoorbeeld landbouwgrond te plaatsen. Willen we overleven als maatschappij, dan moeten we verder denken dan panelen om onze energie mee op te wekken.” Daarom is de vraag voor efficiëntie wat betreft Issa overbodig. We moeten niet zoeken naar de meest goedkope en meest productieve oplossing, maar naar de verbreding van de technologie om zonne-energie op te wekken.

Andere parameters

Kijken we dan toch naar de efficiëntie van ASCA’s folie, dan is Issa ervan overtuigd dat de deze meer energie opwekt dan traditionele, op siliconen gebaseerde pv-panelen. De technologie achter ASCA’s producten vangen vanwege de transparantie wellicht net iets minder energie op, maar zijn minder gevoelig voor ongunstige hoeken. Waar een traditioneel paneel tientallen procenten minder effectief wordt als de zon er vanuit een hoek op straalt, is dit bij ASCA’s folie bijna niet het geval. “Zo produceren wij in een jaar alsnog meer energie, zelfs met minder oppervlakte aan folie”, zegt Issa. “Dat klinkt gek, maar het werkt. Dat komt omdat onze parameters compleet anders zijn.”

Is jouw dak op het zuiden georiënteerd, dan raadt Issa alsnog traditionele pv-panelen aan. Dit levert simpelweg het meeste voordeel op. “Maar kijk je naar een gevel, waarbij je ook moet nadenken over het ontwerp, de nadelige invalshoek en alle andere complexe functionaliteiten van dit bouwelement, dan wordt het een ander verhaal”, aldus Issa. Het grootste voordeel van fotovoltaïsche folie is in dit geval dat het materiaal in het bestaande productieproces van bijvoorbeeld glas kan worden geïntegreerd. “Ja, de basis van ons product is duurder dan de siliconenvariant, maar je hebt geen nieuw gereedschap nodig om dit product aan op te hangen. Wij wurmen ons tussen het bestaande productieproces, dus die investering valt weg.”

Gericht op de architect

Voor Issa is echter de ontwerpvrijheid het grootste voordeel van ASCA’s fotovoltaïsche folie. “Wij kunnen tot op de cellagen printen, van cirkels en driehoeken tot organische vormen”, zegt hij. “Zo hoeven architecten niet meer reactief te ontwerpen.” Immers, zegt Issa, zal de benodigheid om oppervlakken voor energieproductie te activeren blijven toenemen. “Dat is vaak een groot onderdeel van tenders. Als wij laten zien dat die productie geïntegreerd kan worden, kunnen we met architecten een beweging op gang krijgen.”

Is het echter niet nóg een technologische oplossing waar de architect rekening mee moet houden? Issa denkt van niet. “Gevels bijvoorbeeld zitten tegenwoordig vol bedrading voor verschillende functies”, zegt hij. “In de meeste gevallen kunnen we daar gewoon op aansluiten. Voor ons vormt dat geen uitdaging. Bovendien houd je de technologie uit het zicht. Dat is het allerbelangrijkste, vind ik, omdat architecten in 80 procent van de gevallen zich juist weg willen houden van technologie dat een ontwerp kan bevuilen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Geen groendak, maar kunstdak voor getransformeerd pand Deventer

24 nov om 08:00 uur
Aan de Nieuwe Markt in Deventer wordt gewerkt aan de ingrijpende renovatie van een voormalig schoolgebouw tot…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe softwarefunctie Spacemaker berekent potentieel aan zonne-energie al tijdens ontwerp

7 nov om 11:10 uurtimer4 min
Met een nieuwe tool van Spacemaker kan het potentieel aan zonne-energie op daken worden berekend tijdens het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Solar Pavilion biedt nieuw perspectief op zonne-energie

25 okt om 08:10 uur
Op zaterdag 22 oktober is het Solar Pavilion op de Dutch Design Week geopend. Het paviljoen is een ontwerp van V8…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nominaties Gulden Feniks dienen als voorbeeld en inspiratiebron

12 okt om 10:16 uurtimer2 min
De negen kanshebbers voor de Gulden Feniks, die op 10 november wordt uitgereikt op het congres van de NRP in…
Lees verder »
descriptionArtikel

LEVS architecten ontwerpt Carbon-based Design methodiek

19 sep om 12:28 uur
We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het sectorbreed afschalen van de uitstoot en met die gedachte heeft LEVS…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hugo de Jonge: 'Belang architectuur bij versnellen woningbouw'

6 sep om 12:25 uur
Tijdens een BNA werkbezoek liet minister Hugo de Jonge van VRO zich positief uit over de mogelijke rol van de…
Lees verder »

Luximprove denkt proactief mee in het toepassen van de juiste (licht)oplossingen

5 sep om 08:00 uur
Naast het energiezuinige en functionele aspect spelen sfeer, comfort en veiligheid ook een rol in het effectief…
Lees verder »