Optimaal binnenklimaat in flexibel en circulair kindcentrum

donderdag 16 november 2023

Leeuwarden is een prachtig kindcentrum rijker: IKC Middelsee. Het deze zomer opgeleverde gebouw is ontworpen door Wijbenga Tromp Architecten en adviseurs. Samenkomen, ontwikkelen en verbinden zijn de kernthema’s voor dit gebouw.

Het nieuwe gebouw is functioneel en herkenbaar ontworpen met als hoogste doel het faciliteren van een optimale ontwikkeling van de kinderen. Voor de leerweg van 0 tot 14 jaar zijn de gewenste functies verenigd in dit flexibele, circulaire en zeer energiezuinige gebouw. Daarbij wordt door de open structuur aan alle kanten een visuele verbinding gelegd met de wijk, het naastgelegen Landbouwmuseum én de natuur.

Demontabel

Met het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met flexibiliteit om te kunnen inspelen op groei en krimp. Daarom zijn er zoveel mogelijk niet dragende binnenwanden gebruikt die eenvoudig demontabel zijn.
Om alle functies van het gebouw met een oppervlakte van 2.500 m² optimaal tot zijn recht te laten komen, is ook gezorgd voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat dat bijdraagt aan goede leerprestaties. Daarbij is het belangrijk dat de lucht in het gebouw goed wordt ververst en dat gebeurt in het IKC Middelsee in ruim voldoende mate.

Kindcentrum Middelsee Leeuwarden
Een ruimte die te koud is, wordt verwarmd met warmte uit een lokaal dat warmte over heeft.

Hoge cognitieve prestaties zijn gebaat bij het handhaven van de juiste temperatuur, waarbij het niet te warm en niet te koud wordt. De toegepaste installatie in Leeuwarden zorgt ervoor dat de warmte ook wordt hergebruikt. Een ruimte die te koud is, wordt verwarmd met warmte uit een lokaal dat warmte over heeft. Is er geen warmte over of is er juist koeling nodig, dan wordt dat met een zeer hoog rendement uit de buitenlucht gehaald. Men hoeft alleen de gewenste ruimtetemperatuur in te stellen, de rest gaat automatisch.

Laag energieverbruik

In de voorbereiding heeft Adviesbureau Innax constant gehamerd op het belang van het gewenste binnenklimaat voor de gebruikers en van een laag energieverbruik. Op voorhand is het klimaatsysteem goed bedacht en ontworpen. Tijdens de gebruiksfase van het gebouw worden de prestaties van de installatie geborgd door continue monitoring. Zodoende wordt het gebruiksgemak voor de gebruikers vergroot en kunnen zij zich volop richten op hun primaire rol in de kinderopvang en de basisschool.

Kindcentrum Middelsee Leeuwarden
Door integraal te werken worden tijdens de realisatie kosten bespaard en faalkosten voorkomen.

Adviseur Wiggert Amsterdam (Innax) waardeert de opstelling van de opdrachtgever met de vraag naar circulaire oplossingen en de wens om daarin een voorbeeld te zijn voor anderen. Uit dit oogpunt kwam het van pas dat Daikin warmtepompen levert met een gerecycled koudemiddel, wat de milieu-impact nog verder verlaagt. Daarnaast zit onder het gebouw een opslag voor 60.000 liter regenwater, die onder meer wordt gebruikt voor de toiletten en 70 procent waterbesparing oplevert.

Scholenconcept

De klimaatinstallatie in IKC Middelsee is een voorbeeld van het Daikin Scholenconcept, wat een bewezen oplossing is om hoge prestaties binnen het geldende budget te realiseren. Zowel de ventilatie, de verwarming en koeling als ook de regeltechniek en monitoring komen uit de fabrieken van Daikin. Door dit concept te standaardiseren en integraal te werken worden tijdens realisatie kosten bespaard en faalkosten voorkomen.

De installatie in Leeuwarden is gemaakt door twee installateurs: Pranger-Rosier Installaties (onderdeel van Unica) en Koelvisie (VDK bedrijven). Beide installatiebedrijven hebben ruime ervaring met dit type gebouwen en het Daikin Scholenconcept.

Projectleider Klaas Buikema (Pranger-Rosier Installaties) waardeert het vertrouwen dat zij gekregen hebben om deze duurzame installatie te realiseren. Buikema: “Hiermee hebben we voor de leerlingen en het personeel een fijn klimaat kunnen realiseren. Op het gebied van klimaat hebben we gekozen voor een concept, waarbij we zowel verwarming, koeling, ventilatie als regeltechniek bij één leverancier onderbrachten.”
Ook in de samenwerking komen thema’s als samenkomen, ontwikkelen en verbinden weer terug. Vandaar dat Richard van der Lei (directeur Koelvisie) ten slotte stelt dat het gerealiseerde kindcentrum een mooi project is, met een installatie waarin alles samenkomt en goed op elkaar is afgestemd.

Betrokken partijen
Architect: Wijbenga Tromp Architecten en Adviseurs
Bouwmanagement: BCN Drachten
Installatieadviseur: Innax
Aannemer: Dijkstra Draisma
Installateurs: Pranger&Rosier (Unica) en Koelvisie (VDK)
Fabrikant klimaatinstallatie: Daikin

Dit artikel is afgelopen week verschenen in ons nieuwe themanummer Scholenbouw. Abonnees lezen deze editie in de Acquire bibliotheek. Neem anders een abonnement en krijg toegang tot al onze uitgaven en themanummers.

Tekst en beeld: Daikin

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Machtig uitroepteken van architect: de schooltrap

29 nov om 10:00 uur

De trap in een schoolgebouw is onmiskenbaar een machtig uitroepteken van de architect geworden. De variaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Standaardisatie scholenbouw: vier keer niet hetzelfde

23 nov om 07:30 uur

Vier Amersfoortse schoolbesturen kozen voor het standaardiseren van een basisconcept voor vier nieuwe en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ruimtelijke kwaliteit realiseren die niet vanzelfsprekend is

22 nov om 07:30 uur

Hij zit nog na te genieten tegenover ons. Raymond van Sabben, de architect die een dag eerder zijn creatie, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uniek onderwijsgebouw via concurrentiegerichte dialoog

20 nov om 07:30 uur

Op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verrees eind vorig jaar het Langeveldgebouw. De creatie…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame verlichting levert besparing op voor ROC Mondriaan

15 nov om 07:30 uur

Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan…

Lees verder »
descriptionArtikel

De samenwerking moet al in het inkoopproces gestalte krijgen

14 nov om 09:00 uur

Ondanks een niet optimale wettelijke druk om duurzaam en circulair te bouwen, is er veel mogelijk. Dat betoogt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van ambitieus schoolplan naar ontmoetingsgericht schoolplein

13 nov om 12:00 uur

Hoe kun je met een kleurrijk ontwerp van een schoolplein ontmoetingen faciliteren en scholieren in hun…

Lees verder »
descriptionArtikel

Themanummer Scholenbouw: veel variaties voor realisatie

9 nov om 11:00 uur

In ons themanummer Scholenbouw duiken we diep in de realisatie van schoolgebouwen. Van nieuwe business cases…

Lees verder »
/* ActiveCampaign */