Nieuws

Architect bouwt met behulp van robots

Robots winnen terrein in de industrie. Tot nu toe dringt de technologie nog niet echt door in de bouwkolom. In NRC geeft het Nederlands-Deense Odico Formwork Robotics aan daar verandering in brengen. Architecten bouwen zelf met robots.

 

Het drie jaar oude Odico ontwikkelt innovatieve technieken met behulp van robots, onder meer het snijden en frezen van mallen met robotarmen, en het 3D-printen van beton.

 

Bouwbedrijven deels overbodig

„Ik denk niet dat de manier waarop de bouw nu georganiseerd is, binnen vijf of tien jaar nog bestaat”, zegt technisch directeur Jelle Feringa (36) van Odico in NRC. Volgens hem draagt robottechnologie er aan bij dat architecten op termijn zélf huizen kunnen neerzetten, zonder tussenkomst van aannemers en bouwbedrijven.

„Ik ben bezig met een ambitieus project”, zegt Feringa. „De transitie in architectuur: van dienst naar product. Normaal krijgt de opdrachtgever van een architect een set tekeningen en is er al een aannemer ingehuurd om het gebouw neer te zetten. Met behulp van robots hoop ik op den duur zelf te kunnen bouwen, op de schaal van een huis.” Door robots kunnen architecten mogelijk bouwbedrijven overslaan.

 

‘Marginale verbetering’

En niet alleen voor bouwbedrijven hebben robots potentieel grote gevolgen. Als robots doorbreken in de bouw, kan dat ook veel betekenen voor voor hoe huizen eruit komen te zien. Robots kunnen tegen veel lagere kosten veel complexere vormen produceren. Normaal timmeren mensen betonmallen van complexe delen in elkaar.

 

De ideeën van Odico sijpelen nog amper door naar de grote bouwbedrijven. Sommige bedrijven, zoals BAM en Heijmans, zeggen wel te experimenteren met 3D-print-technieken. Dat gaat mondjesmaat: volledige gebouwen die gemaakt worden met robots zijn hoogst zeldzaam.

 

 Meer weten over robotica? Lees hier het verslag van een Stedebouw & Architectuur Talk tijdens Building Holland 2015. In de Innovatiecatalogus van Stedebouw & Architectuur verscheen een artikel over dit onderwerp: lees hier. 

Deel dit artikel