Den Haag krijgt een natuurinclusieve woontoren

donderdag 14 februari 2019
timer 4 min
De Binckhorst Trekvlietzone in Den Haag wordt volgend jaar verrijkt met een 115 meter hoge woontoren. VORM won met het plan Binck Blocks de ontwikkeltender en LEVS architecten maakte het ontwerp voor deze innovatieve woontoren.

LEVS tekende samen met FLUX Landscape Architecture. Laatstgenoemde tekende voor natuurinclusiviteit binnen het project. Binck Blocks gaat fungeren als entree van de nieuwe wijk Binckhorst. Het ontwerp is een gestapeld stukje stad met uiteenlopende woontypologieën die in zes buurten geclusterd zijn. Het gebouw heeft een innovatief, creatief en rauw randje en daarnaast hoge circulaire ambities. Het is daarmee een toren die een duidelijk signaal geeft dat je straks duurzaam kunt wonen in het nu nog vrij monotone bedrijvengebied.

Geschikt wonen voor iedereen

Bij het ontwerp is uitgegaan van een verticale, heterogene stad. Het gebouw bevat nieuwe woontypologieën die aansluiten bij de stedelijke groei en transformatie. De stad bestaat uit verschillende buurten die een veilige en vertrouwde woonomgeving vormen. Mensen leven er samen en kennen elkaar. De straat, het plein, het buurtparkje en de kroeg zitten om de hoek en bewoners identificeren zich met deze plekken.

Elke buurt een eigen identiteit

Een toren wordt vaak een anoniem volume, gezien als ongeschikt voor gezinnen, geassocieerd met sociale eentonigheid en een gebrek aan typologische variatie. Binck Blocks laat zien dat het ook anders kan. Het is een woontoren waarin juist het hele spectrum van stadsbewoners een plek krijgt. Het gebouw wordt opgedeeld in herkenbare ruimtelijke volumes. Elk volume beschikt over specifieke collectieve plekken, zoals een dakterras, een speelpark of een stadsbalkon. Zo ontstaan verticale buurten met een grote verscheidenheid aan woontypologieën en een eigen identiteit, waardoor het ontwerp verschillende doelgroepen aanspreekt.


Kleinschalig wonen

Iedere buurt omvat om en nabij de dertig woningen. Iedere buurt beschikt over een eigen karakter. Deze combinatie zorgt voor hechte en kleinschalige woongemeenschappen. De Binckbuurt verbindt op straatniveau de omgeving met de toren; in de daarboven gelegen Parkbuurt is urban farming op het dak van de aangrenzende parkeergarage het centrale thema. In de Duinbuurt staat de rust en historie van de Trekvliet in het middelpunt. De Werkbuurt heeft een stadsbalkon met uitzicht op het metropolitane centrum van Den Haag. In de Speelbuurt bepalen gezinnen het beeld.

Hergebruik

Alle woningen liggen aan de drie lagen hoge binnenstraat waar kinderen de gelegenheid hebben buiten te spelen. Bijzonder hier is het hergebruik van de spiltrap, die afkomstig is uit het gebouw van Sociale Zaken. Tenslotte bevat de Kroonbuurt lofts met extra verdiepingshoogte en woning-brede puien. In de Kroonbuurt is het metropolitaan wonen pur-sang. In de hoogstgelegen Kroon kunnen bewoners elkaar ontmoeten in een collectief dakpark. 



Speels gestapelde metalen volumes met een menie-rode kleur typeren de toren en verwijzen naar de stalen bedrijfsgebouwen langs de Haagse Trekvliet. LEVS heeft voor alle gevels één modulair systeem ontworpen met een rationeel grid van aluminiumprofielen. De overgang tussen de buurten wordt benadrukt door een verdubbeling van de profielen en het verspringen van de volumes, waardoor een dynamisch gebouw met happen en gaten ontstaat. 

Demontabel en circulair

De overstekken worden opgevangen met expressieve constructieve elementen. Op maaiveldniveau zetten robuuste schuine staalprofielen de toren op de grond. Hier heeft de toren en commerciële invulling met een blurring zone waar bewoners en buurt elkaar kunnen ontmoeten. De plint is uitnodigend transparant en versmelt de toren met de omgeving, zowel programmatisch als architectonisch. De hele gevel is demontabel en daardoor voorbereid op een circulaire toekomst.


Landschap als machine

Door natuur te benaderen in natuurlijke symbiose met de stad ontstaan kansen voor een nieuwe inrichting, waarin ecologische kringlopen worden gevormd. Deze kansen worden in Binck Blocks benut door in de collectieve ruimtes, gevels en balkon ruimte voor flora en fauna te bieden. Hierdoor wordt de natuur letterlijk het gebouw ingetrokken. Een aspect in het natuurinclusieve ontwerp is 'het landschap als machine'. Zo wordt in het gebouw regenwater opgevangen en gebruikt om het groen te onderhouden.

Groen voor luchtkwaliteit en tegen hittestress

Het groen verbetert ook de luchtkwaliteit en verlaagt de hittestress in de zomer. Voor de biodiversiteit wordt het gebouw beschouwd als een ecosysteem. Vogels, vlinders en insecten nestelen zich in groene schuilplekken tot een hoogte van maximaal vijftig meter. Voor hoogtespecialisten als de gierzwaluw slaat begroeiing in de vorm van stapstenen een brug naar boven. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Den Haag krijgt een natuurinclusieve woontoren

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »