Nieuws

Duurzaam en energieneutraal Kindcentrum Haarzicht geopend

Het nieuwe Kindcentrum Haarzicht, een kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar, is op 29 januari 2020 geopend. Het duurzame centrum stelt alle kinderen van Haarzicht in staat om in hun eigen wijk te leren en spelen op een fijne plek.

De opening van het kindcentrum werd bijgestaan door toespraken van wethouder onderwijs Anke Klein ("Een energieneutraal gebouw en speelplein voor de hele buurt"), de architect van Van Hoogevest ("Dit is een gebouw zoals het bedoeld is: het kloppend hart van Haarzicht") en de projectdirecteur/ontwikkelaar van de wijk, Hugo Nijhoff van AM, die de school kisten met archeologisch lesmateriaal cadeau doet.

Energieneutraal

Niet alleen de huizen in de gasloze wijk Haarzicht zijn gasloos. Het gelijknamige kindcentrum is volledig energieneutraal (EPC=0) en maakt uitsluitend gebruik van duurzame energie. Het is een bewuste keuze van schoolbestuur SPO Utrecht om het goede voorbeeld te geven: dit is de tweede energieneutrale SPO-school binnen een week die wordt geopend, binnenkort volgen er nog drie. Deze ontwikkeling past in het beleid van de gemeente Utrecht om alle basisscholen in Utrecht gasloos te maken.

Natuur en geschiedenis

Bijzonder is dat bij de bouw van het kindcentrum rekening is gehouden met de geschiedenis van de plek: de archeologische vondsten uit de Romeinse tijd die hier zijn opgegraven, zijn voor alle kinderen zichtbaar in vitrines in de hal. De school en de BSO beschikken nu over vier kisten vol lesmateriaal, archeologische vondsten en speciaal geschreven verhalen over kinderen uit drie geschiedenisperioden, met kleding uit de Romeinse tijd, de IJzertijd en de vroege Middeleeuwen.


Foto: obs Haarzicht

Kindcentrum

Leraren en pedagogisch medewerkers van de basisschool, BSO en kinderopvang werken samen om Vleutense kinderen van 0 tot 13 jaar te laten leren, ontwikkelen en opgroeien. Het kinderdagverblijf Haarzicht, met vier groepen voor kinderen van 0 tot 4 jaar, heeft een eigen vleugel en een eigen ingang. In de basisschool is ruimte voor 16 groepen en een gymzaal. Binnen is de inrichting van openbare basisschool Haarzicht flexibel, zodat ook toekomstige onderwijswensen makkelijk kunnen worden gerealiseerd met een andere indeling. Inmiddels telt de basisschool 38 leerlingen, in de zomer zijn het er 55 en voor augustus 2021 hebben zich, nu al, honderd nieuwe leerlingen ingeschreven.

Kunst om in te spelen

Tijdens de opening werd ook het kunstwerk-speelobject Horismos in gebruik genomen. Het kunstwerk is door Alessandra Covini van Studio Ossidiana speciaal ontworpen om in te spelen. Doorkijkjes en zachte vormen nodigen kinderen uit om op te klimmen, erdoorheen te kruipen, in te kletsen en doorheen te rennen. Het object van golvende stenen herinnert aan de grenzen van het Romeinse Rijk en de rivier die hier ooit stroomde. Dit werk is mogelijk gemaakt met de gemeentelijke kunstregeling.

Deel dit artikel