Nieuws

Afvalplastic ingezet bij bouw luxe woning

Het Arnhemse bedrijf Save Plastics heeft een primeur te pakken. Als eerste bedrijf in Nederland maken zij van lokaal afvalplastic een volledig zelfvoorzienende en verplaatsbare woning.

De woning ontdoet zich daarbij niet van luxe en comfort en wordt ook wel de 'Tesla onder de huizen' genoemd. De woning combineert op een slimme manier de belangrijke waarden comfort en duurzaamheid. Het is daarmee het eerste huis dat alle vier de elementen van goed groen wonen combineert: comfort en veiligheid, zelfvoorzienendheid, mobiliteit en lokale circulariteit.

Hoe plastic ook duurzaam kan zijn

De bouwmaterialen zijn zoveel mogelijk lokaal circulair. Het plastic afval van de gemeente en haar inwoners wordt omgesmolten tot muren en daken. De plastic soup kan hierbij ook ingezet worden en weer een nuttige waarde krijgen.

Alles kan worden hergebruikt

Plastic dat lastig recyclebaar is, bijvoorbeeld door de mix van laagwaardige kunststoffen, verdwijnt nu vaak in de verbrandingsoven of op de stort. Save Plastics vindt dat zonde, aangezien plastic een levensduurt van vijftig jaar heeft en maar liefst 9 keer kan worden omgesmolten. "Dat moeten we dus niet verbranden, maar als grondstof gebruiken", stelt Bram Peters van Save Plastics. "Op die manier maak je plastic duurzaam."

Zelfvoorzienend

Het huis is zelfvoorzienend en hoeft dus niet te worden aangesloten op het gas- en elektriciteitsnetwerk. Het verwarmen van het huis gebeurt via zonnepanelen en water wordt opgevangen en gerecycled. Ook heeft de wand van het huis een zeer hoge isolatiewaarde, namelijk twee keer zo hoog als reguliere woningen. Daardoor is er ook maar weinig energie nodig om het huis te verwarmen. 


Het huis wordt op 8 februari officieel gepresenteerd tijdens de opening van de manifestatie Arnhem plasticvrij. 

Deel dit artikel