Een voorbeeldige stad

maandag 25 juli 2022
In het begin van deze eeuw was Rotterdam, de stad waar ik woon, bezig zich opnieuw uit te vinden. Een groep betrokken ontwikkelaars, ofwel stadmakers, verenigd in de 'Van der Leeuwkring', vloog daarvoor expertise in uit Noord-Amerika.

Achtereenvolgens mochten Larry Beasley, directeur stadsplanning in Vancouver, en Allan Jacobs, een stratenprofessor uit de VS die lang les gaf in Berkeley, hun mening geven over hoe Rotterdam zich moest ontwikkelen tot een moderne stad. Op een paar nuanceverschillen in hun focus na adviseerden ze eigenlijk hetzelfde. Beasley adviseerde om te verdichten met vijftigduizend inwoners en te vergroenen met vijftigduizend bomen. Jacobs vond dat verdichting en vergroening vooral moesten leiden tot betere straten. 

Wat mij het meeste verbaasde in de korte gesprekken die ik met ze had, was dat zij zich erover verwonderden dat een Noord-Europese stad expertise nodig had uit de nieuwe wereld. De beste, leukste en meest leefbare steden waren toch echt in ons werelddeel te vinden, was hun overtuiging. Steden die zich ‘walkable’ hebben ontwikkeld, gewoon omdat lopen toentertijd sowieso de belangrijkste, zo niet de enige manier was om je in een stad te verplaatsen. Natuurlijk hebben veel van deze oudere steden zich in de twintigste eeuw vergist door hun openbare ruimte en vaak ook hun stadsplattegrond op de auto aan te passen. Deze steden hebben daar nu, aan het begin van de 21e eeuw, allemaal spijt van. In verschillende tempo’s zijn ze deze 20e eeuwse faux-pas aan het opruimen. 

Eén stad hoeft dat niet te doen, gewoon omdat zij die fouten niet veel heeft gemaakt. Vanaf halverwege de jaren zeventig vindt men in deze stad dat openbare ruimte in principe van mensen is en niet van machines. Dat is de stad waar ik vandaan kom: Groningen. De stad waar nabijheid, beloopbaarheid en befietsbaarheid al bijna vijftig jaar het paradigma zijn voor stadsontwikkeling. Al een halve eeuw wordt daar gewerkt aan een compacte en gemengde stad. Zij - of een opportunistisch wij - weten dat dat werkt, dat je daar als stad leuker van wordt. 

Het duurt denk ik niet heel lang meer of de rest van Nederland gaat dat ook inzien en zal Groningen gebruiken als een voorbeeldstad. Dan hoeven we ook geen experts meer in te vliegen. Dat scheelt een hoop CO2.  


Cover S&A GD 2022Dit artikel verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering van 2022, die op 15 juli 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Sociale veiligheid borgen in het ontwerpproces

15 mrt om 09:38 uur
Het is van maatschappelijk belang dat er na oplevering van een nieuw- of verbouwproject geen onnodig beroep hoeft…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam verwarmen met bewezen techniek

27 jan om 08:00 uur
Een comfortabel huis met een gezond binnenklimaat en lage energiekosten: het is aantrekkelijker dan ooit. Om dit…
Lees verder »

Maximale NPC-score voor flexibele ecotegels van PHOMI

24 jan om 08:47 uur
Als je nog nooit van Modified Clay Materials (MCM) hebt gehoord, zet je dan schrap. Het ecologische materiaal van…
Lees verder »
Het door VenhoevenCS architecture+urbanism ontworpen sportcomplex op de Erasmus Universiteit Rotterdam (www.venhoevencs.nl). Foto: Ossip van Duivenbode
descriptionArtikel

Energieneutraal sportcomplex met circulair geoogst bouwmateriaal op Erasmus Universiteit

27 dec 2022 timer2 min
Met metalen panelen uit Zeist en houten vloerdelen uit Eindhoven geeft het nieuwe energieneutrale sportcomplex op…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV maakt jaren 70-winkelcentrum in Parijs toekomstbestendig

30 nov 2022
Na jaren van verbouwing is de transformatie van Gaîté Montparnasse in Parijs compleet. Het winkelcentrum opende…
Lees verder »
descriptionArtikel

ARCHITECT@WORK komt in 2023 naar metropoolregio Amsterdam

18 nov 2022
Op woensdag 27 en donderdag 28 september 2023 strijkt ARCHITECT@WORK neer in Taets op het Hembrugterrein in…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov 2022
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
Rocco Piers (bestuurslid stadsdeel Amsterdam-Zuid), Ruth van Dijken (directeur The Green Mile) en Jaap Bond (voorzitter KAVB)  bij de geplante bloembollen aan de altijd drukke Stadhouderkade.
descriptionArtikel

Dertigduizend bloembollen kleuren 'The Green Mile' in binnenstad Amsterdam

7 nov 2022 timer2 min
De drukste verkeersader van Amsterdam ondergaat een stevige vergroeningskuur. In het kader van het project 'The…
Lees verder »