Verdichte arbeiderswijk behoudt historisch karakter
Het veelomvattende plan voor de karakteristieke wijk is ontwikkeld door Braaksma & Roos Architectenbureau, in nauwe samenwerking met de bewoners. Voor de herstructurering werd de buurt gekenmerkt door compacte arbeiderswoningen op langgerekte percelen met diepe tuinen. De honderd jaar oude huizen verkeerden in slechte staat en voldeden niet meer aan de moderne eisen en comfort, aldus het architectenbureau.
De oude situatie van het Zomerkwartier. © Braaksma & Roos Architectenbureau
Bovendien was er in Zeist een grote behoefte aan meer huurwoningen. Vanuit de gemeente werd de nadrukkelijke wens uitgesproken om extra huurwoningen te creëren in de binnenstad, zodat het groene buitengebied ongeschonden zou blijven. Volgens de gemeente leende het Zomerkwartier zich bij uitstek voor verdichting.
Bewoners willen behoud karakter
Om de grootschalige wijkaanpak vorm te geven, sloegen drie woningcorporaties de handen ineen. Samen met Braaksma & Roos werd een plan ontwikkeld op het concept van een tuinstad. Dat houdt in: woningen rond collectieve hoven met groen als kloppend hart van de openbare ruimte. Aanvankelijk voelden de bewoners van het Zomerkwartier volgens het architectenbureau weinig voor de plannen. De bewoners wilden het karakter van de historische wijk behouden.
In het plan is tegemoet gekomen aan de wens om de oorspronkelijke gevenaanzichten in de nieuwbouw terug te laten komen. Zo is het ontwerp voor ’t Hof van Zeist, het bouwblok tussen de Schaerweijdelaan en de Anne de Vrieslaan geïnspireerd op huizen uit de jaren ’30 in de wijk. De herenhuizen, appartementen en grondgebonden woningen kenmerken zich door warme kleuren en materialisering van gevels en daken. Opvallend zijn de uitgesproken elementen als de zinken dakkapellen en luiken voor de ramen.
Poortwoningen naar ontwerp van 1912
Anders in de nieuwe situatie zijn de markante poortwoningen, die in het oorspronkelijke ontwerp van 1912 al waren getekend, maar wegens financiële redenen nooit waren uitgevoerd. De onderdoorgang biedt een directe verbinding met het beschutte groene hof. Verdichting is gerealiseerd met de nieuwe woningen aan de Anne de Vrieslaan. De eengezinswoningen zijn op een organische manier ingepast tussen de Schaerweijdelaan en de Dr. Schaepmanlaan en sluiten met de twee “boekensteunen” aan op het groene binnenhof.
De poortwoningen. © Braaksma & Roos Architectenbureau

© Braaksma & Roos Architectenbureau
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
S&A Podcast Luisterlandschap: rafelrandjes en straatcultuur
4 jun om 08:02 uur 4 minVincent van der Klei (Studioninedots) is de ‘architect van de rafelrandjes’ en vertelt in de nieuwe S&A…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Sta jij ook op het podium van Congres Natuurlijk 2025?
19 mei om 16:00 uur 2 minOp donderdag 27 november 2025 vindt in het provinciehuis van Overijssel (Zwolle) de zevende editie plaats van…
Reactie toevoegen