Rotterdam haalt wijken van gas met gebiedsgerichte aanpak
Ook Rotterdam werkt naar de ambitie toe in Nederland in 2050 van het aardgas af te hebben. De stad werkt aan een verkenning om te bepalen in welke van twaalf wijken een gebiedsaanpak aardgasvrij gestart kan worden voor 2030. Hierin wordt gekeken naar technische en sociale haalbaarheid, betaalbaarheid en de mogelijkheid om er andere opgaves in de wijk aan te koppelen.
In 2021 wordt definitief bepaald welke wijken als eerste aardgasvrij worden. De stad geeft aan dat de maatschappelijke kosten hierbij zo laag mogelijk worden gehouden. Bij de selectie wordt gekeken naar een collectieve warmteoplossing, de staat van het gasnet, nabijheid van duurzame bronnen zoals warmtenet, planning van werkzaamheden in de grond (vervangen riolering en leidingen), bezit van woningcorporaties, nieuwbouw, aantal gasaansluitingen, herstructureringsopgaven, et cetera. Ook wordt vastgesteld of bewoners kunnen investeren in hun huis of pand.
Het gaat om de volgende wijken: Zuidwijk, West, Ommoord, Noord, Zuid Midden, Kop van Feijenoord, Beverwaard, Hoogvliet, Kralingen, Lombardijen, Noordereiland en Hoek van Holland.
Transitievisie Warmte
De verkenning wordt uitgevoerd in het kader van de Transitievisie Warmte, die alle gemeenten in 2021 moeten opleveren. In deze visie staat welke wijken voor 2030 worden aangepakt met een gebiedsaanpak aardgasvrij en welk duurzaam alternatief voor gas de voorkeur heeft. Bewoners worden hierbij betrokken.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie
11 feb om 07:30 uurOm wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak…
Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
31 jan om 07:30 uurSinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling…
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Reactie toevoegen