Provincie Utrecht verhoogt subsidie voor 'groenblauwe' schoolpleinen

Nog veel schoolpleinen in Utrecht zijn versteend en komen in aanmerking voor een subsidie. Foto: Shutterstock.
Een groen schoolplein draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door er buiten te spelen én te leren. Daarom stimuleert zowel de gemeente Utrecht als de provincie het vergroenen van schoolpleinen.
De subsidieregeling van de provincie bestaat al sinds 2021 en bleek meteen een groot succes. Het subsidieplafond wordt in 2023 daarom opgehoogd van 150.000 euro naar 550.000 euro. Er zijn nog veel schoolpleinen in de provincie die erg versteend zijn en dus in aanmerking komen voor deze regeling.
Het vergroenen van schoolpleinen vormt een belangrijke schakel in de aanpak om de regio Utrecht aan te passen aan weersextremen als gevolg van het veranderende klimaat. Groene schoolpleinen zorgen ook voor een gezondere leefomgeving én meer biodiversiteit. Hoe meer scholen hieraan meedoen, hoe groter het effect. Als het aan de provincie Utrecht ligt, worden er daarom nog veel meer schoolpleinen vergroend.
Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw): "Door de klimaatverandering zien we dat de zomers warmer worden en de regenbuien steeds heviger. Maar kinderen moeten in de zomer natuurlijk wel lekker buiten kunnen spelen. Een groenblauw schoolplein zorgt niet alleen voor schaduw, maar zorgt ook voor afvoer van overtollig regenwater. Fijn voor kinderen én fijn voor de omgeving! Daarbij leren kinderen op zo’n schoolplein ook nog eens heel veel over de natuur."
Kijk voor meer informatie op www.utrechtseschoolpleinen.nl. Dit is tevens een speciaal servicepunt van de provincie Utrecht voor het ontwikkelen van een groenblauw schoolplein.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Scholenbouw vraagt om samenwerking en standaardisatie
18 apr om 07:30 uur 10 minTijdens het seminar De leerling en leraar centraal, eind maart in de monumentale aula van het Libanon Lyceum (…
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Reactie toevoegen