Nieuwe versie Kwaliteitskader Huisvesting is live
In de nieuwe versie van het Kwaliteitskader Huisvesting zijn de kwaliteitseisen ten aanzien van gezondheid (Frisse Scholen 2021), duurzaamheid (wetgeving & sectorale routekaart), toegankelijkheid (inclusiviteit) en de buitenruimte (VNG modelverordening/klimaatadaptatie) aangescherpt, zodat de kwaliteitscriteria aansluiten op de actualiteit. Ook is er een bijlage toegevoegd met 25 basiskwaliteitscriteria zodat een scholenbestand op een uniforme wijze vergeleken kan worden.
Goed gebouw = goed leerproces
Het Kwaliteitskader vertrekt vanuit de kennis dat een goed onderwijsgebouw een positief effect heeft op het gedrag, welbevinden en leerproces van de leerlingen en leerkrachten die het gebouw dagelijks gebruiken. De kwaliteitscriteria zijn daarbij richtinggevend en geen norm, aldus Ruimte-OK. Het kader kijkt zo verder dan de minimum Bouwbesluiteisen en ook breder dan de technische eisen ten aanzien van het binnenmilieu en duurzaamheid.
Financiële onderbouwing
Net als bij de vorige versie is ook deze versie door BDB voorzien van een financiële onderbouwing. Deze financiële paragraaf geeft op basis van objectieve maatstaven inzicht in de kosten van de kwaliteitscriteria, vergeleken met de wettelijke minimumnormen. Hierbij wordt nog uitgegaan van een traditionele aanpak.
Download nu
De nieuwe versie van het Kwaliteitskader Huisvesting is nu te downloaden via de website van Ruimte-OK. Tevens staat Ruimte-OK open voor feedback en opgedane ervaringen met het werken met het nieuwe Kwaliteitskader. Daarvoor kun je contact opnemen met de organisatie via deze link.
Een jaar lang gezonde scholen
Stedebouw & Architectuur en Ruimte-OK werken nauw samen om de noodzaak voor kwalitatief goede onderwijsgebouwen bekend te maken. Dit gebeurt onder andere met het Jaarprogramma Gezonde Scholen. In het volgende evenement van dit programma, het webinar Frisse en Circulaire Scholen, geeft Ruimte-OK toelichting op de actualisatie van de PvE Frisse Scholen. Mis het niet: meld je nu aan!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Reactie toevoegen