Living LAB 040 - wonen in een proeftuin
Wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling): "Deze nieuwe buurt wordt een plek om te wonen én innoveren. Bewoners gaan hier zelf met bedrijven de toekomst van bouwen en wonen in Eindhoven ontdekken. Dit initiatief past perfect bij Eindhoven; onze stad ademt innovatie. Maar innoveren doe je niet alleen, fantastisch dat we daar onze eigen inwoners bij kunnen betrekken."
Living LAB 040
Living LAB 040 wordt in fases ontwikkeld en bestaat uit honderd tot honderdtwintig innovatieve woningen. Er is ruimte voor verschillende doelgroepen: jong en oud, gezinnen, alleenstaanden, expats, vitale mensen, zorgbehoevenden, werkenden en studenten. ”In het Living LAB 040 gaan we diverse woonconcepten ontwikkelen en beproeven. Daarmee willen we zorgen dat we ook in de toekomst fijn kunnen wonen en er voor iedereen een betaalbaar thuis is”, aldus Monique Donker, zij is samen met Jos Lichtenberg initiatiefnemer van het Living LAB 040. "Dit doen we samen met de bewoners en diverse marktpartijen, de gemeente, provincie en Technische Universiteit Eindhoven."
Het lab wordt gebouwd in drie verschillende sferen:
- De Stadskamer: hier is binnenstedelijk wonen het onderwerp van innovatie. Er wordt geëxperimenteerd met hoge dichtheid, inspirerende buitenruimtes en voorzieningen die vanuit de wijk ontstaan. Het gaat dan over een bouwhoogte van vier verdiepingen met uitschieters naar zes bouwlagen.
- De Buurtkamer: hier staat verbinding met de buren en het buurtschap centraal. Er worden compacte grondgebonden en twee- tot drielaags woningen onderzocht zonder concessies te doen aan de hoge woonkwaliteit.
- Hotspots: dit zijn circa tien innovatieve woningen die een vooruitblik op de toekomst geven.
Wisselen binnen het lab
Innovatie in het lab gebeurt zowel in het ontwikkelproces als bouwtechnisch, op sociaal vlak en ook in nieuwe financieringsmodellen. Het unieke aan Living LAB 040 is het wonen in een omgeving die met regelmaat verandert - zowel de invulling van het gebied als de woningen zelf. Bewoners zullen zelf ook binnen het lab van plek verwisselen, waarmee wordt onderzocht wat het doet met de gezondheid, sociale cohesie en het welzijn van mensen als ze op een bepaalde plek wonen.
Meer informatie is te vinden via de website van Living LAB 040.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie
11 feb om 07:30 uurOm wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
31 jan om 07:30 uurSinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Reactie toevoegen