LAB42 op UvA is voorbereid op de toekomst; energieneutraal en duurzaam in gebruik

maandag 3 oktober 2022
timer 3 min

Foto: Jannes Linders

Energieneutraal, circulair, demontabel en zeer duurzaam in gebruik. Dat is LAB42, het nieuwe, multifunctionele gebouw voor Informatiewetenschappen en het Innovatiecentrum Kunstmatige Intelligentie van de Universiteit van Amsterdam. Het gebouw van ruim 14.000 vierkante meters is ontworpen door Benthem Crouwel Architects.

Op het Amsterdam Science Park, onderdeel van de UvA, biedt LAB42 ruimte aan het Instituut voor Informatica (IvI), het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC), Innovation Center for Artifcial Intelligence (ICAI) en ondernemers op het gebied van digitale innovatie en kunstmatige intelligentie. Hier werken onderwijs, ondernemers en onderzoekers samen aan de technologische uitdagingen van de toekomst.

LAB42 is zo ontworpen dat het complete gebouw aangepast, hergebruikt, gedemonteerd of juist uitgebreid kan worden door middel van een consequente modulaire opzet. Het stalen hoofdframe van het gebouw bestaat uit een volledig herbruikbare structuur die werkt als een soort stellingkast. Deze kan tot in de detaillering uit elkaar gehaald en opnieuw ingedeeld worden. Dit ontwerpprincipe geldt niet alleen voor het stalen hoofdframe, ook de vloeren kunnen compleet worden vervangen en nieuwe vloerdelen gemakkelijk worden toegevoegd. Zo kan LAB42 alle soorten vloeren, van hergebruikte betonvloeren, (donor) hout tot houten balklagenvloeren, opnemen. De scheidingswanden en de gevel zijn ook aanpasbaar. Hiermee is LAB42 voorbereid op de wetenschap en het onderwijs van de toekomst.

Gerecyclede petflessen

Doordat grote delen van het gebouw zijn geprefabriceerd in de fabriek was de bouwtijd kort en efficiënt, en de bouwplaats schoon, met lage milieu-impact. Daarnaast is uitsluitend gewerkt met verantwoorde, bij voorkeur gerecyclede materialen. Zo is er vilt van gerecyclede petflessen gebruikt als panelen om de akoestiek te bevorderen. Tevens is 95 procent van het wapeningsstaal en 70 procent van het aluminium in de gevel gerecycled en zijn vele hergebruikte materialen zoals gipsplaten, beton, kabelgoten en meer verwerkt in het gebouw.

BREEAM Outstanding

Behalve circulair is LAB42 als energieneutraal gebouw ook bijzonder duurzaam in gebruik. Het gebouw produceert evenveel energie als het nodig heeft. De 1.800 vierkante meters aan zonnepanelen zijn op een inventieve manier verwerkt in het ontwerp; het dak ligt vol met PV- panelen, in het glazen atriumdak zijn zonnecellen opgenomen en zijn er meer dan 330 vierkante meters zonnepanelen geïntegreerd in het gevelontwerp. De overige energie die dan nog nodig is voor koeling en verwarming komt van een duurzame energie opwekking, LAB42 is aangetakt op het centrale WKO-systeem (Warmte-en Koude opslag) van de campus. Verder is het gebouw uitgerust met een waterreservoir voor regenwater voor de sanitairspoeling. Met het ontwerp voldoet LAB42 aan de standaarden van BREEAM Outstanding.

BREEAM, een certificeringsmethode voor duurzaam bouwen, staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. 'Outstanding' is de hoogste beoordeling hiervan.

Veel daglicht

Door het atrium komt veel daglicht diep het gebouw binnen en daarnaast zorgen een logische routing, veel groen en natuurlijke ventilatie niet alleen voor een duurzame, maar ook een gezonde faculteit met een aangenaam binnenklimaat voor alle gebruikers.

Het gebouw oogt open en toegankelijk door de modulaire grid-structuur die heel divers wordt opgevuld met keramiek, glas, en PV- (zonne)panelen. Door de transparante plinten zijn de Visualisatie-, Robo- en Game-labs voor iedereen te zien. LAB42 ligt centraal op de campus en is makkelijk bereikbaar vanaf de huidige faculteit voor Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Het netwerk van langzaamverkeersroutes over de campus loopt letterlijk door het gebouw heen.

Foto: Benthem Crouwel Architects
Foto: Jannes Linders

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »
descriptionArtikel

ARCHITECT@WORK komt in 2023 naar metropoolregio Amsterdam

18 nov om 08:00 uur
Op woensdag 27 en donderdag 28 september 2023 strijkt ARCHITECT@WORK neer in Taets op het Hembrugterrein in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna een derde van de leerlingen hoort niet alles wat de leerkracht zegt

17 nov om 08:00 uur
Een slechte akoestiek in de klas heeft een grote impact op leerprestaties. Onderzoek toont aan dat 30,7 procent…
Lees verder »
descriptionArtikel

Opvang, onderwijs en zorg komen samen in integraal kind-en ouderencentrum

16 nov om 10:16 uurtimer2 min
Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-…
Lees verder »
descriptionArtikel

Transparantie ten top bij innovatiecentrum Spartherm

15 nov om 15:02 uur
Kachelfabrikant Spartherm heeft een nieuw innovatiecentrum in Melle, een plaatsje in de buurt van Hannover. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov om 09:50 uur
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award

11 nov om 15:40 uur
Architect Thomas Rau, bekend van ontwerpen waarin circulariteit de boventoon voeren, ontving op 10 november 2022…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Bataafse Kamp in Hengelo van statisch schoolgebouw naar duurzaam wooncomplex

11 nov om 10:01 uurtimer4 min
De Bataafse Kamp, een kenmerkend schoolgebouw in het centrum van Hengelo uit de wederopbouwtijd, wordt door Space…
Lees verder »