LAB42 op UvA is voorbereid op de toekomst; energieneutraal en duurzaam in gebruik

maandag 3 oktober 2022
timer 3 min

Foto: Jannes Linders

Energieneutraal, circulair, demontabel en zeer duurzaam in gebruik. Dat is LAB42, het nieuwe, multifunctionele gebouw voor Informatiewetenschappen en het Innovatiecentrum Kunstmatige Intelligentie van de Universiteit van Amsterdam. Het gebouw van ruim 14.000 vierkante meters is ontworpen door Benthem Crouwel Architects.

Op het Amsterdam Science Park, onderdeel van de UvA, biedt LAB42 ruimte aan het Instituut voor Informatica (IvI), het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC), Innovation Center for Artifcial Intelligence (ICAI) en ondernemers op het gebied van digitale innovatie en kunstmatige intelligentie. Hier werken onderwijs, ondernemers en onderzoekers samen aan de technologische uitdagingen van de toekomst.

LAB42 is zo ontworpen dat het complete gebouw aangepast, hergebruikt, gedemonteerd of juist uitgebreid kan worden door middel van een consequente modulaire opzet. Het stalen hoofdframe van het gebouw bestaat uit een volledig herbruikbare structuur die werkt als een soort stellingkast. Deze kan tot in de detaillering uit elkaar gehaald en opnieuw ingedeeld worden. Dit ontwerpprincipe geldt niet alleen voor het stalen hoofdframe, ook de vloeren kunnen compleet worden vervangen en nieuwe vloerdelen gemakkelijk worden toegevoegd. Zo kan LAB42 alle soorten vloeren, van hergebruikte betonvloeren, (donor) hout tot houten balklagenvloeren, opnemen. De scheidingswanden en de gevel zijn ook aanpasbaar. Hiermee is LAB42 voorbereid op de wetenschap en het onderwijs van de toekomst.

Gerecyclede petflessen

Doordat grote delen van het gebouw zijn geprefabriceerd in de fabriek was de bouwtijd kort en efficiënt, en de bouwplaats schoon, met lage milieu-impact. Daarnaast is uitsluitend gewerkt met verantwoorde, bij voorkeur gerecyclede materialen. Zo is er vilt van gerecyclede petflessen gebruikt als panelen om de akoestiek te bevorderen. Tevens is 95 procent van het wapeningsstaal en 70 procent van het aluminium in de gevel gerecycled en zijn vele hergebruikte materialen zoals gipsplaten, beton, kabelgoten en meer verwerkt in het gebouw.

BREEAM Outstanding

Behalve circulair is LAB42 als energieneutraal gebouw ook bijzonder duurzaam in gebruik. Het gebouw produceert evenveel energie als het nodig heeft. De 1.800 vierkante meters aan zonnepanelen zijn op een inventieve manier verwerkt in het ontwerp; het dak ligt vol met PV- panelen, in het glazen atriumdak zijn zonnecellen opgenomen en zijn er meer dan 330 vierkante meters zonnepanelen geïntegreerd in het gevelontwerp. De overige energie die dan nog nodig is voor koeling en verwarming komt van een duurzame energie opwekking, LAB42 is aangetakt op het centrale WKO-systeem (Warmte-en Koude opslag) van de campus. Verder is het gebouw uitgerust met een waterreservoir voor regenwater voor de sanitairspoeling. Met het ontwerp voldoet LAB42 aan de standaarden van BREEAM Outstanding.

BREEAM, een certificeringsmethode voor duurzaam bouwen, staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. 'Outstanding' is de hoogste beoordeling hiervan.

Veel daglicht

Door het atrium komt veel daglicht diep het gebouw binnen en daarnaast zorgen een logische routing, veel groen en natuurlijke ventilatie niet alleen voor een duurzame, maar ook een gezonde faculteit met een aangenaam binnenklimaat voor alle gebruikers.

Het gebouw oogt open en toegankelijk door de modulaire grid-structuur die heel divers wordt opgevuld met keramiek, glas, en PV- (zonne)panelen. Door de transparante plinten zijn de Visualisatie-, Robo- en Game-labs voor iedereen te zien. LAB42 ligt centraal op de campus en is makkelijk bereikbaar vanaf de huidige faculteit voor Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Het netwerk van langzaamverkeersroutes over de campus loopt letterlijk door het gebouw heen.

Foto: Benthem Crouwel Architects
Foto: Jannes Linders

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuw magazine boordevol natuurinclusieve onderwerpen

22 sep om 07:30 uur

Het nieuwe, digitale nummer van Stedebouw & Architectuur (thema Circulair & Natuurinclusief) staat…

Lees verder »
descriptionArtikel

4 pijlers om je zintuigen optimaal te prikkelen

20 sep om 10:30 uur

De wereld en ook de bouwsector zijn aan het veranderen. Wie bijvoorbeeld producten aan scholen levert, komt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kindcentrum en sporthal in Cartesius: een blue zone school

19 sep om 07:30 uur

Vlakbij het centrum van Utrecht wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld, een omgeving die geïnspireerd is op de…

Lees verder »

Lekkages Rotterdamse school verholpen

17 sep om 22:59 uur

Het volledig beloopbare dak van een Rotterdamse school vertoonde op veel plekken lekkage. Dit dak is…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen schoolpleinen, maar groene buurtplekken

11 sep om 10:20 uur

Er is een onlosmakelijke verbinding tussen mens en omgeving. Wat die verbinding is, is dikwijls onderhevig aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Extra aandacht én 1 miljard nodig voor onderwijshuisvesting

8 sep om 09:00 uur

Het onderwerp onderwijshuisvesting is te lang doorgeschoven, zei Tweede Kamerlid Mariëlle Paul (VVD) afgelopen…

Lees verder »
Eric Kouters (Cirkelstad Deventer-Apeldoorn)
descriptionArtikel

Circulair renoveren in de praktijk, met autoherstelbedrijf!

7 sep om 10:01 uur

Wat zijn de kansen en uitdagingen van circulair renoveren? Dat onderwerp stond afgelopen zomer centraal in een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame & Gezonde Scholen Congres: save the date!

5 sep om 12:01 uur

Over een maand is het al zover: dan is het Duurzame & Gezonde Scholen Congres hét podium voor concrete…

Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */