Als gevolg van de klimaatverandering en een groeiend (structureel) tekort aan drinkwater staan we aan de vooravond van een watertransitie. Het zal daarom niet lang meer duren voordat woningen verplicht worden om regenwater op te vangen en dat water te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten. Alle ins en outs kwamen langs in een webinar van het KAN-platform.
‘Zonder regenwater is bouwopgave onmogelijk’

“Zonder het gebruik van regenwater is de bouwopgave van 900.000 woningen onhaalbaar”, aldus waterdeskundige Johan Bel tijdens het webinar. Bel, directeur van Mijn Waterfabriek, is leverancier van intelligente systemen voor het gebruik van regen- en grijswater en ziet een parallel met de energietransitie. “In het begin was er een hoop verwarring en ongeloof over zonnepanelen en warmtepompen, en moet je nu eens zien. Als er urgentie is en politieke wil, dan lukt het ook met water.”
De toenemende neerslagintensiteit, langere periodes van droogte en meer hete dagen zorgen voor deze toenemende urgentie. Bel: “Door de temperatuurstijging verdampt er meer water tot wolken, die meer uitregenen. Dat water moeten we niet langer afvoeren, maar vasthouden op de plek waar de regen valt. Dus op het dak en rond het huis.”
Drinken: 2 procent
In totaal gebruikt Nederland jaarlijks 1,2 miljard kubieke meter water (1,2 biljoen liter), waarvan driekwart voor huishoudens en een kwart voor bedrijven. Gemiddeld gebruikt een Nederlander 129 liter water per persoon per dag. Meer dan 43 procent is bestemd voor douchen en baden en 29 procent voor toiletspoeling. We drinken slechts 2 procent. Allemaal kostbaar water dat in Nederland voor 65 procent uit diepe grondlagen wordt opgepompt.
Het beleid van betrokken instanties is erop gericht om in 2035 het drinkwatergebruik met 20 procent te verminderen. Hiervoor wordt een Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing ontwikkeld. Bel: “Er moet heel veel gebeuren om dat doel te halen. Dat kan alleen als we regenwater en ook grijs water nuttig gaan inzetten.” Grijs water is relatief schoon afvalwater, dat voornamelijk is gebruikt voor het douchen en de wasmachine.
Douchewater
Om de besparingen te behalen is regenwater de gemakkelijkste bron. Bel: “Het is zacht, schoon en gratis. Licht gezuiverd kan het uitstekend dienstdoen om het toilet te spoelen en de kleding te wassen. Dat vormt met ruim 50 liter per persoon per dag al meer dan 40 procent van het dagelijks gebruik. Regenwater kan voorts uitstekend dienen om al het groen op en rond natuurinclusieve woningen van water te voorzien. Ontdaan van microbiologische verontreiniging zou je regenwater ook als douchewater kunnen gebruiken.”
Ook bij bedrijven, scholen, sportaccommodaties en kantoren is volgens Bel met regenwater veel te besparen. Dat water gebruik je dan “voor de toiletspoeling, maar ook als bluswater en koelwater. Boeren kunnen er hun vee mee drenken. Is er dan nog regenwater over, dan laat je het in de bodem infiltreren”, aldus Bel.
Bekijk nu het complete webinar, waarin Bel ook ingaat op wet- en regelgeving:
Bron: KAN-platform
Foto: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…