KAAN Architecten ontwerpt nieuwe rechtbank Amsterdam
Onderscheidend en toegankelijk
In het ontwerp zien we een statig, open gebouw dat medewerkers en bezoekers uitzicht biedt op de stad. KAAN Architecten tracht in het ontwerp het belang van rechtspraak voor de maatschappij te weerspiegelen door het gebouw onderscheidend en toegankelijk te maken.
De rechtbank moet een open sfeer oproepen om zoveel mogelijk onderdeel te worden van het dagelijkse leven, aldus KAAN Architecten. Op basis van deze gedachte is gekozen voor grote ramen op de begane grond en een openbaar plein voor de ingang van het gebouw.
Indeling rechtbank
Het ontwerp is aangepast op de lay-out van de omliggende straten. In die zin moet het interieur een voortzetting zijn van het stedelijke gebied, zodat men in een vloeiende beweging door het voorplein, de centrale hal en de wachtruimtes gaat. Het gebouw is niet transparant, benadrukt KAAN Architecten; bezoekers kunnen beschutte plekken opzoeken en rechters, griffiers en andere vertegenwoordigers hebben eigen, afgeschermde routes in de rechtbank.
De rechtbank gaat bestaan uit vijftig zittingszalen en raadkamers verdeeld over twee losstaande volumes. Iedere zaal heeft toegang tot daglicht. De grote rechtszaal op de begane grond, bedoeld voor zaken waar veel publiek op af komst, is bereikbaar via een separate route zodat de centrale ingang niet wordt verstoord.
Ruimte voor groen
Het nodige groen zal ook niet ontbreken aan het gebouw. De centrale hal met roltrap grenst aan een glazen wand met een besloten binnentuin, en door het gebouw heen klimmen er verticale tuinen langs de kantoren. Aan de westkant komt bovendien een verdiepte tuin, zodat daglicht door kan schijnen naar de benedenverdieping.
De nieuwe rechtbank moet in 2020 gereed zijn. Ondertussen krijgt de huidige rechtbank een tijdelijke huisvesting in de buurt. KAAN Architecten maakt voor de Rechtbank Amsterdam deel uit van een consortium met Macquarie Capital, ABT, DVP, de bouwers Heijmans en M.J. de Nijs & Zonen en Facilicom. Aan de gunning door het Rijksvastgoedbedrijf ligt een PPS in de vorm van een DBFMO ten grondslag voor 30 jaar.
Begin mei dit jaar werd bekend dat KAAN Architecten ook tekent voor het ontwerp van de nieuwbouw van de Universiteit van Tilburg.

Het nieuwe gebouw van de Rechtbank Amsterdam wordt onderscheidend en toegankelijk.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Stimulansen voor gezonde schoolpleinen
10 jun om 07:30 uur 11 minIn opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Esther Vlasveld, adviseur gezonde leefomgeving bij GGD…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Reactie toevoegen