Isolatie met kranten, letterlijk een goed verhaal

donderdag 28 maart 2019
timer 3 min
We kennen natuurlijk allemaal de isolatieproducten glas- en steenwol, maar de wereld verandert snel. Ook in de bouw. Het is dus goed om kennis te maken met vernieuwende, circulaire isolatiematerialen.

Eén van de meest bijzondere producten komt uit Zweden: cellulose-isolatie gemaakt van oude kranten. Een volwaardig alternatief dat in Nederland op de markt wordt gebracht door iCell Benelux. 


Het product staat hier nog in de kinderschoenen, maar als het aan directeur Wigand Dijkstraligt, gaat dat rap veranderen.In Zweden is iCell in zeven jaar tijd uitgegroeid tot marktleider als het gaat om natuurlijke isolatiematerialen.” Of dat hier ook gaat gebeuren, is natuurlijk de vraag, maar iCell Benelux is inmiddels actief voor een aantal erkende partijen op het gebied van toerisme en recreatie (onder andereLandalGreenparks en musea), bouw (woningbouw, monumenten) en installatietechniek (onder andere Unica). 


In een tijd waarin duurzaamheid en innovatie hand in hand lijken te gaan,
kun je isolatiemateriaal van oude kranten gerust bijzonder noemen. Het is vernieuwend, maar het gebruik van oude kranten als middel tegen kou en vocht is al zo oud als de weg naar Rome. Nog niet zo lang geledenstopten wielrenners in de Tour de France krantenpapier onder hun wielershirt alvorens zich vanaf een Alpentop naar beneden te storten. En het gebruik van kranten om het vocht in natte schoenen op te nemen, is genoegzaambekend. 
Het gebruik als isolatiemateriaal in woningen en bedrijfspanden is wel nieuw. Dijkstra omschrijft het fraai als een
mooi voorbeeld van upcycling. Een laagwaardig materiaal als papier krijgt een nieuwe bestemming als hoogwaardig isolatiemateriaal. Dit is letterlijk een goed nieuwsverhaal!

Awards 

iCell-cellulose zorgt voor een gezond woon-, leef- en werkklimaat. Het biedt een uitstekende bescherming tegen geluid, warmte en vocht. Als de zon de hele dag op jouw dak schijnt, kan cellulose-isolatie de warmte tot zo’n twaalf uur vasthouden. Het duurt dus veel langer voordat de hitte doordringt in de woning of het bedrijf.  


Verder zijn de materialen die tegenwoordig in huizen worden toegepast veel harder waardoor akoestische problemen ontstaan.
Door cellulose-isolatie op de juiste wijze toe te passen, kan het geluid bijna volledig worden geabsorbeerd”, aldus Dijkstra die benadrukt dat de cellulosematten van iCellook een positieve bijdrage leveren aan de arbeidsomstandigheden. “Ons materiaal wordt geïnstalleerd zonder irritatie aan huid en luchtwegen.”


 

De Nederlandse bouwsector lijkt langzaam klaar om de cellulose-isolatie van iCell Benelux met een Lambda-waarde van 0,036 te omarmen. Het laatste zetje in de goede richting is onlangs gegeven door enkele mooie awards. Zo kreeg iCell tijdens hetcongresMaterialMatters’ de waardering als het beste initiatief op het gebied van de circulaire economie. En recentelijk is de prijzenkast aangevuld met de Innovation Award van Bouwcompleet en de SGA Vakdagen in Hardenberg. 


Dit artikel is verschenen in de Building Holland Special 2019. Lees meer van de Building Holland Special in onze bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Isolatie met kranten, letterlijk een goed verhaal

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe dakbedekking ASML Eindhoven

8 dec 2020 timer2 min
ASML is een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van apparatuur voor het maken van (micro)chips. De…
Lees verder »

Een oplossing voor ieder dak

5 nov 2020 timer2 min
Een afdichtingsysteem moet zich aan alle omstandigheden kunnen aanpassen en tegemoet kunnen komen aan technische-…
Lees verder »

Dakterrassen weer veilig beloopbaar en waterdicht

29 okt 2020 timer2 min
In de rustige wijk Benoordenhout, grenzend aan Wassenaar, is het appartementencomplex Nieuw Clingendael gesitueerd…
Lees verder »

Historische Gevlebrug in Amsterdam herbouwd

23 okt 2020 timer3 min
In Amsterdam is een monumentale brug en brugwachtershuisje volledig herbouwd. Het historisch bouwwerk, ontworpen…
Lees verder »

De toekomstbestendigheid van gebouwen

20 okt 2020 timer5 min
Naast het hergebruiken van producten en het duurzaam omgaan met grondstoffen speelt ook vastgoed een belangrijke…
Lees verder »

Bestaande bouw verduurzamen

8 okt 2020 timer2 min
Duurzaamheid is een zeer belangrijk begrip in onze maatschappij. Ook in de bestaande bouw worden steeds meer…
Lees verder »

Vernieuwde galerijvloer wooncomplex Schiedam

30 sep 2020 timer2 min
Aan de noordrand van Schiedam is een modern en verzorgd wooncomplex gevestigd, met een prachtig uitzicht over het…
Lees verder »

Gladheid op balkonvloeren in nieuwbouwcomplexen

10 sep 2020 timer3 min
De geprefabriceerde balkon- en galerijvloeren van nieuwbouwwoningen worden bij neerslag en vorst vaak als glad…
Lees verder »