Grootschalige gebiedsontwikkeling Woerden opgeleverd

dinsdag 28 september 2021
De integrale gebiedsontwikkeling Defensie-eiland in Woerden is volledig opgeleverd. Projectontwikkelaars VORM en Blauwhoed waren verantwoordelijk voor de transformatie van het geïsoleerd bedrijventerrein annex militaire werkplaats van drie hectare, naar een inclusief woon- en leefgebied. Met 205 afwisselende woonvormen, getransformeerde monumenten, horeca en een veilige verbinding voor langzaam verkeer tussen binnenstad en station vormt Defensie-eiland een belangrijke schakel in het binnenstedelijk weefsel van Woerden.

Het totale plan bestaat uit drie deelplannen: Noord, Midden en Zuid. Een levendig woongebied met een goede verbinding tussen stationsgebied en binnenstad was het doel van de gebiedsontwikkeling. Een ontoegankelijk, verontreinigd en afgesloten terrein moest spoedig worden aangepakt, wat resulteerde in een Europese aanbesteding in 2008 om beide doelen te combineren in één integraal plan.

Inclusiviteit

In de realisatie zijn 205 woningen gerealiseerd voor jong en oud, voor een ruime en smalle beurs: stadswoningen, appartementen, penthouses en zelfbouwcasco’s. Prijsklassen variëren van sociale huur tot vrije sector huur- en koop. Tevens is er horeca (’t Zusje en Gare du Pompidou) gevestigd in de voormalige Wasserij, is er een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd voor 85 auto’s en vindt men vier nieuwe bruggen, waaronder de Nelson Mandelabrug, de schakel tussen de binnenstad en het station.

Aandacht voor gezondheid en welzijn

Duurzaam stedelijk gebied

Door hergebruik van de reeds beschikbare materialen en transformatie van een aantal bestaande gebouwen op het eiland, in combinatie met de toepassing van duurzame en mooi verouderende materialen, is het Defensie-eiland duurzaam in materiaalgebruik en toekomstbestendig. Zo zijn oude klinkers hergebruikt in de nieuwe bestrating en zijn de schoorsteen, de Wasserij en de te behouden textielgebouwen hersteld en nieuw leven ingeblazen. Wat niet alleen een duurzame en circulaire oplossing was, maar ook de historie van de plek voelbaar en tastbaar maakt.

Ook is er veel aandacht voor gezondheid, welzijn en een verbetering van het verblijfsmilieu. Om Defensie-eiland duurzaam aantrekkelijk te maken is de auto zoveel mogelijk geweerd uit het straatbeeld. Een bewuste keuze om de groene en waterrijke woonbeleving te versterken. Het eiland beschikt daarnaast over diverse recreatieve wandel- en fietsroutes, de woningen zijn energiezuinig, hebben een hoge isolatiewaarde, pv-panelen en een zonneboiler. De stadswoningen op Noord zijn opgeleverd met een opgetilde tuin met teelaarde voor waterberging, geluiddemping en een prettige groene beleving voor insecten, vogels en bewoners.

Samenwerking marktpartijen en overheid

Vanaf eind 19e tot eind 20e eeuw deed het eiland dienst als centrale werkplaats voor herstel van kleding, tenten en andere uitrusting van het leger. Na het vertrek van Defensie verwierf de gemeente Woerden met behulp van Provincie Utrecht het eiland van de Rijksoverheid. Zij heeft de integrale herontwikkeling via de Europese aanbesteding gegund aan De Wasserij CV (ontwikkelcombinatie Blauwhoed en VORM). De Wasserij CV was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig- en bestemmingsplan, de sanering, renovatie en het bouw- en woonrijp maken en droeg het risico voor het realiseren van alle opstallen. Dit gebeurde in nauwe samenspraak met omwonenden en nieuwe bewoners.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »