Grootschalige gebiedsontwikkeling Woerden opgeleverd

dinsdag 28 september 2021
De integrale gebiedsontwikkeling Defensie-eiland in Woerden is volledig opgeleverd. Projectontwikkelaars VORM en Blauwhoed waren verantwoordelijk voor de transformatie van het geïsoleerd bedrijventerrein annex militaire werkplaats van drie hectare, naar een inclusief woon- en leefgebied. Met 205 afwisselende woonvormen, getransformeerde monumenten, horeca en een veilige verbinding voor langzaam verkeer tussen binnenstad en station vormt Defensie-eiland een belangrijke schakel in het binnenstedelijk weefsel van Woerden.

Het totale plan bestaat uit drie deelplannen: Noord, Midden en Zuid. Een levendig woongebied met een goede verbinding tussen stationsgebied en binnenstad was het doel van de gebiedsontwikkeling. Een ontoegankelijk, verontreinigd en afgesloten terrein moest spoedig worden aangepakt, wat resulteerde in een Europese aanbesteding in 2008 om beide doelen te combineren in één integraal plan.

Inclusiviteit

In de realisatie zijn 205 woningen gerealiseerd voor jong en oud, voor een ruime en smalle beurs: stadswoningen, appartementen, penthouses en zelfbouwcasco’s. Prijsklassen variëren van sociale huur tot vrije sector huur- en koop. Tevens is er horeca (’t Zusje en Gare du Pompidou) gevestigd in de voormalige Wasserij, is er een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd voor 85 auto’s en vindt men vier nieuwe bruggen, waaronder de Nelson Mandelabrug, de schakel tussen de binnenstad en het station.

Aandacht voor gezondheid en welzijn

Duurzaam stedelijk gebied

Door hergebruik van de reeds beschikbare materialen en transformatie van een aantal bestaande gebouwen op het eiland, in combinatie met de toepassing van duurzame en mooi verouderende materialen, is het Defensie-eiland duurzaam in materiaalgebruik en toekomstbestendig. Zo zijn oude klinkers hergebruikt in de nieuwe bestrating en zijn de schoorsteen, de Wasserij en de te behouden textielgebouwen hersteld en nieuw leven ingeblazen. Wat niet alleen een duurzame en circulaire oplossing was, maar ook de historie van de plek voelbaar en tastbaar maakt.

Ook is er veel aandacht voor gezondheid, welzijn en een verbetering van het verblijfsmilieu. Om Defensie-eiland duurzaam aantrekkelijk te maken is de auto zoveel mogelijk geweerd uit het straatbeeld. Een bewuste keuze om de groene en waterrijke woonbeleving te versterken. Het eiland beschikt daarnaast over diverse recreatieve wandel- en fietsroutes, de woningen zijn energiezuinig, hebben een hoge isolatiewaarde, pv-panelen en een zonneboiler. De stadswoningen op Noord zijn opgeleverd met een opgetilde tuin met teelaarde voor waterberging, geluiddemping en een prettige groene beleving voor insecten, vogels en bewoners.

Samenwerking marktpartijen en overheid

Vanaf eind 19e tot eind 20e eeuw deed het eiland dienst als centrale werkplaats voor herstel van kleding, tenten en andere uitrusting van het leger. Na het vertrek van Defensie verwierf de gemeente Woerden met behulp van Provincie Utrecht het eiland van de Rijksoverheid. Zij heeft de integrale herontwikkeling via de Europese aanbesteding gegund aan De Wasserij CV (ontwikkelcombinatie Blauwhoed en VORM). De Wasserij CV was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig- en bestemmingsplan, de sanering, renovatie en het bouw- en woonrijp maken en droeg het risico voor het realiseren van alle opstallen. Dit gebeurde in nauwe samenspraak met omwonenden en nieuwe bewoners.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Eindhoven Airport District wordt duurzaam, groen en levendig

2 dec om 09:40 uur
Een duurzaam, goed bereikbaar en levendig gebied met een sterk bedrijventerrein in een prettige werk- en…
Lees verder »

Blik terug op het Duurzame & Gezonde Scholen Congres

30 nov om 14:16 uur
Op 10 november kwamen we in Eindhoven bij elkaar om de volgende stappen voor gezonde en duurzame scholen te…
Lees verder »

Spoorzone Zwolle – een interessante puzzel van groene ambities

29 nov om 08:00 uur
De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje…
Lees verder »

Enschede: een stad voor de toekomst

23 nov om 15:29 uur
Enschede is één van de groenste steden van de wereld en het grootstedelijk hart van Oost-Nederland. Een bruisende…
Lees verder »

Virusvrije luchtbehandeling door DELTRI+-filter innovatie

22 nov om 08:00 uur
Hoewel een gezond binnenklimaat sinds de coronapandemie aan de orde van de dag is, speelde luchtventilatie…
Lees verder »

Alleen samen krijgen we duurzame schoolgebouwen voor elkaar

16 nov om 09:01 uur
Het onderwijsveld wacht de komende jaren een enorme uitdaging. Duizenden schoolgebouwen moeten vanwege het…
Lees verder »

Eerste ‘beweegschool’ IKC De Twijn stimuleert leerplezier

15 nov om 08:00 uur
In februari 2021 werd de nieuwbouw voor IKC De Twijn in Alblasserdam opgeleverd. Dit kindcentrum is met recht…
Lees verder »

Editie Scholenbouw 2021 is verschenen

10 nov om 08:00 uur
De vijfde editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Scholenbouw.…
Lees verder »