Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?

vrijdag 10 mei 2024

Een eeuw geleden vroegen Floor Wibaut en Hendrik Berlage zich tijdens een conferentie af hoe je een stad mooier en groener kon maken om daarmee misschien wel de grootstedelijke problemen te kunnen aanpakken. Precies honderd jaar later doet Museum Het Schip die historie eer aan met de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden.

Honderd jaar geleden vond in Amsterdam voor het eerst een internationale stedenbouwconferentie plaats met aandacht voor de idealen van de Tuinstadbeweging. Ter gelegenheid hiervan organiseert Museum Het Schip van 5 tot en met 7 juni 2024 een nieuwe Tuinstadconferentie en bovendien van 11 oktober 2024 tot en met 28 juli 2025 de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden.
 
In 1924 werd in Amsterdam het Internationaal Stedenbouwkundig Congres georganiseerd. In een tijd van industrialisatie, vervuilde steden en grote woonproblemen discussieerden stedenbouwkundigen en volkshuisvesters, zoals Floor Wibaut en Hendrik Berlage, over de toekomst van de volkshuisvesting en stedenbouw. Die moest mooier, gezonder, socialer en groener worden. Er moesten fraai ontworpen tuindorpen, tuinwijken en zelfs tuinsteden komen. In de aanloop naar het congres, en ook in de decennia erna, werden deze ideeën daadwerkelijk met veel succes nationaal en internationaal gerealiseerd.
 
Internationale reis
De tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden neemt bezoekers mee op een internationale reis door de tijd. Met foto- en videomateriaal, tekeningen en schilderijen, historische publicaties, maquettes en ansichtkaarten uit alle windstreken komt de Tuinstadgedachte voor je ogen tot leven.
Van vervuilde industriesteden naar groene stadswijken, dorpen en verticale tuinsteden; de tentoonstelling biedt een interessant inkijkje in verleden, heden en toekomst. Daarbij is er aandacht voor grootse stedenbouwkundige plannen en de artistieke schoonheid van Nederlandse tuindorpen, waarvan een aantal werd ontworpen door architecten van de Amsterdamse School.
 
Bij de tentoonstelling organiseert Museum Het Schip diverse activiteiten, zoals lezingen, fietstochten, workshops en wandelingen waarbij dit bijzondere erfgoed tot leven komt. Op platform World Garden Cities kunnen bewoners, organisaties, verenigingen en andere geïnteresseerden zich met een interactieve kaart, beeldmateriaal, artikelen en een forum onderdompelen in tuinsteden over de hele wereld. Bovendien verschijnt het boek Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden met achtergrondverhalen en inspirerende foto’s van internationale tuindorpen en tuinsteden.
 
De conferentie
De thema's uit de internationale Tuinstadconferentie van 1924 over sociale woningbouw, wonen in het groen en een sterke gemeenschapszin zijn nog steeds actueel. Aanvullende uitdagingen zijn onder meer de huidige woningnood en klimaatcrisis.
Tijdens de World Garden Cities Conference van 5 tot en met 7 juni in Amsterdam en Hilversum - een gezamenlijk initiatief van Museum Het Schip, de gemeente Hilversum, Aedes en Housing Europe - wordt zowel teruggeblikt op de oorsprong van de tuinstadbeweging als een blik geworpen op de toekomst.
Alle achtergrondinformatie over het programma & sprekers van de World Garden Cities Conference ontdek je hier.
 
Indien je deze conferentie wilt bijwonen, kun je je aanmelden bij Margarétha Moerkerke, (020-612 7000), margaretha@publicy.nl.

Bron: Museum Het Schip (Amsterdam)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Draag ook bij aan een beweegvriendelijke leefomgeving

21 mei om 07:30 uur

Gezondheid is in het gros van de gemeentelijke en provinciale Omgevingsvisies een belangrijk thema en daarmee…

Lees verder »
descriptionArtikel

Primeur voor online tool die potentie biodiversiteit toont

17 mei om 17:00 uur

Een gezonde biodiversiteit doet heel veel voor de mens. Tot nu toe wordt veelal de huidige biodiversiteit van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe welkom is auto nog bij verdichting van steden?

14 mei om 11:00 uur

Steden verdichten betekent ook oplossingen zoeken voor geparkeerde auto's. Met daarbij vaak de wens om de auto…

Lees verder »
descriptionArtikel

De vijf beste initiatieven om fietsen een boost te geven

1 mei om 07:30 uur

Van lokale initiatieven om vervoersarmoede bij kinderen tegen te gaan tot een routekeuze van fietsers die niet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »