Fixscreen doekzonwering voor stedelijke basisschool Desselgem

dinsdag 23 november 2021
De doekzonwering in de stedelijke basisschool in het Belgische Desselgem dateerde van begin jaren 90. Toen was er nog geen sprake van windvaste screens. De zonwering werd om die reden recent vervangen door nieuwe Fixscreen doekzonwering van Renson. Een must, zo blijkt, om de temperatuur in de klassen onder controle te kunnen houden én om de digitale schoolborden goed te kunnen zien. Met doeken die in de zijgeleiders ritsen zijn die voortaan ook een veel langer leven beschoren.

Keuze voor strak design en duurzaamheid

De wind had duidelijk vrij spel in de vorige generatie doekzonwering voor de ramen van de stedelijke basisschool in Desselgem. Die doeken ritsten niet in de zijgeleiders en dat is er aan te zien. De gescheurde en flapperende doeken waren deze zomer dan ook eindelijk aan vervanging toe. Want dat buitenzonwering nut had om de zon tegen te houden en de binnentemperatuur onder controle te houden, daar was men in deze school intussen al van overtuigd. De nieuwe doekzonwering moest bovendien tegen een stootje kunnen. Met doeken die dit keer wel aan de zijkanten in zijgeleiders ritsen, was de Fixscreen van Renson dus vooral een duurzame keuze voor windbestendige doekzonwering tot 130 km per uur die steeds strak gespannen voor de ramen gemonteerd zit. 

“We kregen al heel wat positieve reacties van zowel leerkrachten en leerlingen als ouders”, aldus Eline Allegaert, directeur van stedelijke basisschool Desselgem. “Niet alleen omdat het er mooi uit ziet, maar ook omdat het in de klassen op warme dagen toch lekker fris blijft.”

Basisschool Desselgem

Fris en alert in de klas, ook in ‘verandaklasjes’

Allegaert vervolgt: “Het was echt hoog tijd dat de oude doekzonwering vervangen werd, want buitenzonwering is in heel wat van onze klassen echt een noodzaak, omdat die niet alleen de warmte maar ook het rechtstreeks zonlicht buitenhoudt.” Als de zonwering op warme dagen ’s ochtends al naar beneden wordt gehaald, merk je volgens de directeur meteen het verschil in binnentemperatuur in de klas. 

Naast de vervanging van de versleten doekzonwering smeekten bovendien twee klassen met aangebouwde veranda in het bijzonder om extra zonwering. Op warme dagen werd het er gemakkelijk 30 graden binnen, dus werd er extra doekzonwering geplaatst op de schuinliggende verandadaken en voor de ramen. “Van het saunagevoel van weleer hebben we nu gelukkig geen last meer,” zegt Allegaert. Hier was het nog meer dan elders van groot belang om de zon tegen te houden nog voor die het glas kon bereiken. Dankzij de nieuwe buitenzonwering merkt leerkracht Nathalie dat de kinderen duidelijk, frisser en alerter zijn in de klas: “Zodra je binnenkomt voel je ook dat het er frisser is. Dat is echt een groot voordeel waar ik heel blij om ben. Zeker ook omdat ik kan kiezen om de zonwering per raam individueel te bedienen. Ook met de schuinliggende doeken op het verandadak ben ik zeer tevreden, want ook die houden duidelijk de warmte buiten.” 

Fixscreen doekzonwering

Geen reflectie in digitale schoolborden

Allegaert: “De screens zijn in de eerste plaats superefficiënt om de warmte buiten te houden, maar even belangrijk is dat de digitale schoolborden daardoor ook beter leesbaar zijn, omdat die het zonlicht filteren.” Jo Neirynck, schepen van Onderwijs Waregem, vult aan: “Dit was voor ons als opdrachtgever een absolute must bij het eisenpakket dat we aan de vernieuwde doekzonwering voorlegden. Op basis van die wens heeft Demaeght Zonwering samen met leverancier Renson overlegd welk type doek het meest geschikt was voor dit renovatieproject. Op basis van verschillende voorbeelden van uiteenlopende types doeken, viel de keuze uiteindelijk op een doek met lagere transparantie dat tegelijk niet helemaal verduistert. Mooi meegenomen is dat leerlingen voortaan ook minder afgeleid zijn door het beperktere zicht naar buiten, terwijl er nog steeds daglicht in de klas binnenvalt.”


 

Cover S&A SB 2021Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021. 

De hele editie is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Clusius College maakt werk van groene en duurzame huisvesting

26 apr om 15:08 uur
Clusius College vestiging Hoorn gaat flink op de schop. Van de twee gebouwen wordt het vmbo-gebouw aangepast aan…
Lees verder »

3 aanbevelingen voor het duurzaam verlichten van een woonwijk

26 apr om 09:15 uur
Het verlichten van openbare plekken is belangrijk: het draagt bij aan de veiligheid in zowel het verkeer als op…
Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP en K+H winnen prijsvraag duurzame woontoren HafenCity

25 apr om 10:37 uur
KCAP en K+H hebben, in samenwerking met Transsolar KlimaEngineering, PML Lange en WTM Engineers, de eerste prijs…
Lees verder »