Fixscreen doekzonwering voor stedelijke basisschool Desselgem

dinsdag 23 november 2021
De doekzonwering in de stedelijke basisschool in het Belgische Desselgem dateerde van begin jaren 90. Toen was er nog geen sprake van windvaste screens. De zonwering werd om die reden recent vervangen door nieuwe Fixscreen doekzonwering van Renson. Een must, zo blijkt, om de temperatuur in de klassen onder controle te kunnen houden én om de digitale schoolborden goed te kunnen zien. Met doeken die in de zijgeleiders ritsen zijn die voortaan ook een veel langer leven beschoren.

Keuze voor strak design en duurzaamheid

De wind had duidelijk vrij spel in de vorige generatie doekzonwering voor de ramen van de stedelijke basisschool in Desselgem. Die doeken ritsten niet in de zijgeleiders en dat is er aan te zien. De gescheurde en flapperende doeken waren deze zomer dan ook eindelijk aan vervanging toe. Want dat buitenzonwering nut had om de zon tegen te houden en de binnentemperatuur onder controle te houden, daar was men in deze school intussen al van overtuigd. De nieuwe doekzonwering moest bovendien tegen een stootje kunnen. Met doeken die dit keer wel aan de zijkanten in zijgeleiders ritsen, was de Fixscreen van Renson dus vooral een duurzame keuze voor windbestendige doekzonwering tot 130 km per uur die steeds strak gespannen voor de ramen gemonteerd zit. 

“We kregen al heel wat positieve reacties van zowel leerkrachten en leerlingen als ouders”, aldus Eline Allegaert, directeur van stedelijke basisschool Desselgem. “Niet alleen omdat het er mooi uit ziet, maar ook omdat het in de klassen op warme dagen toch lekker fris blijft.”

Basisschool Desselgem

Fris en alert in de klas, ook in ‘verandaklasjes’

Allegaert vervolgt: “Het was echt hoog tijd dat de oude doekzonwering vervangen werd, want buitenzonwering is in heel wat van onze klassen echt een noodzaak, omdat die niet alleen de warmte maar ook het rechtstreeks zonlicht buitenhoudt.” Als de zonwering op warme dagen ’s ochtends al naar beneden wordt gehaald, merk je volgens de directeur meteen het verschil in binnentemperatuur in de klas. 

Naast de vervanging van de versleten doekzonwering smeekten bovendien twee klassen met aangebouwde veranda in het bijzonder om extra zonwering. Op warme dagen werd het er gemakkelijk 30 graden binnen, dus werd er extra doekzonwering geplaatst op de schuinliggende verandadaken en voor de ramen. “Van het saunagevoel van weleer hebben we nu gelukkig geen last meer,” zegt Allegaert. Hier was het nog meer dan elders van groot belang om de zon tegen te houden nog voor die het glas kon bereiken. Dankzij de nieuwe buitenzonwering merkt leerkracht Nathalie dat de kinderen duidelijk, frisser en alerter zijn in de klas: “Zodra je binnenkomt voel je ook dat het er frisser is. Dat is echt een groot voordeel waar ik heel blij om ben. Zeker ook omdat ik kan kiezen om de zonwering per raam individueel te bedienen. Ook met de schuinliggende doeken op het verandadak ben ik zeer tevreden, want ook die houden duidelijk de warmte buiten.” 

Fixscreen doekzonwering

Geen reflectie in digitale schoolborden

Allegaert: “De screens zijn in de eerste plaats superefficiënt om de warmte buiten te houden, maar even belangrijk is dat de digitale schoolborden daardoor ook beter leesbaar zijn, omdat die het zonlicht filteren.” Jo Neirynck, schepen van Onderwijs Waregem, vult aan: “Dit was voor ons als opdrachtgever een absolute must bij het eisenpakket dat we aan de vernieuwde doekzonwering voorlegden. Op basis van die wens heeft Demaeght Zonwering samen met leverancier Renson overlegd welk type doek het meest geschikt was voor dit renovatieproject. Op basis van verschillende voorbeelden van uiteenlopende types doeken, viel de keuze uiteindelijk op een doek met lagere transparantie dat tegelijk niet helemaal verduistert. Mooi meegenomen is dat leerlingen voortaan ook minder afgeleid zijn door het beperktere zicht naar buiten, terwijl er nog steeds daglicht in de klas binnenvalt.”


 

Cover S&A SB 2021Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021. 

De hele editie is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »