Examenklas weet wel raad met leegstaand kantoorpand
De gemeente Nieuwegein vroeg de studenten om mee te denken over nieuwe functies voor leegstaande kantoren. Na enkele maanden hard werken presenteerden de studenten deze week hun transformatieplannen in het kader van het project herbestemming.
Een aantal groepjes ging aan de slag met de transformatie van het vrijwel leegstaande gebouw Batenburg. De studenten veranderden dit kantoor in een appartementencomplex, waarbij zij diverse verbeteringen doorvoerden zoals kunststof kozijnen, extra isolatie, nieuwe balkons door een stalen constructie aan de buitenkant aan te brengen en een nieuwe bekleding van de gevel.
"Realistische plannen"
De studenten maakten een planning voor de realisatie en een begroting van de kosten. Bovendien produceerden ze enkele 2D- en 3D-tekeningen, detailtekeningen en berekeningen. Ook dachten ze na over het materiaalgebruik en woongenot voor toekomstige bewoners.
De examenklas presenteerde de plannen bij het Bouw & Interieur College in Nieuwegein. De presentatie werd bijgewoond door beleidsadviseur Barbara Timmerman, die de opdrachtgever vertegenwoordigde en tevens sprak namens wethouder Gadella. Timmermans was onder de indruk van de ideeën van de studenten. “De plannen zijn professioneel en heel realistisch uitgevoerd. De studenten hebben een goede inschatting gemaakt van de tijd en kosten die met dit soort projecten gemoeid zijn.”
Verdwijnen niet in de la
De opgestelde plannen van de studenten verdwijnen zeker niet in de la, verzekerde Timmerman. “Wanneer wij als gemeente met eigenaren van de panden spreken zullen wij hen zeker verwijzen naar de pasklare plannen die deze studenten hebben opgeleverd.”
Student Joey van Schaik vindt de opdracht goed passen bij de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “Er is steeds meer leegstand van kantoren, dus zullen er in de toekomst veel van dit soort projecten zijn. Het moeilijkste was om de RC- (isolatie) waarde te halen. De normen hiervoor zijn steeds hoger geworden en we hebben te maken met oude panden. Door een voorzetmuur te plaatsen is het ons toch gelukt.”
Docent Rene van Mourik: “De studenten zijn bewust geworden van het recyclen van een gebouw. Het vinden van een nieuwe bestemming voor iets bestaands waardoor je dit niet weg hoeft te gooien wordt steeds belangrijker.”

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Reactie toevoegen