Even voorstellen: de zelfvoorzienende villa Casa Kwantes
De gesloten bakstenen gevel met details in Amsterdamse School stijl scheidt de bewoners van de openbare weg. Aan de zuidkant van het gebouw bevindt zich een volledig glazen gevel die zich kromt om het middelpunt van het huis, een binnenplaats met olijfboom. De villa kan volledig zelfvoorzienend zijn en is uitgerust met moderne installaties zoals een warmtewisselaar en zonnepanelen om in duurzame energie te voorzien.
Amsterdamse School
Het door MVRDV ontworpen Casa Kwantes is een villa van 480 vierkante meter gelegen op een voormalig ziekenhuisterrein in de regio Rotterdam. Het uitgangspunt in dit project is het combineren van privacy met licht en openheid binnen een door de gemeente gegeven kader van nostalgische architectuur. Deze benadering is terug te zien in de gesloten buitengevel waardoor vanaf de weg weinig inkijk in de woning is. De gevel wordt aan de straatkant enkel doorbroken door kenmerken in de stijl van de Amsterdamse School: een raam van Celosia metselwerk en een golvende inkeping naar de ingang van de villa.
Credit: Ossip van Duivenbode
De achterkant van het gebouw is volledig open en op het zuiden georiënteerd om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten vallen. Bij binnenkomst komt men in een intieme vestibule waarna men binnenstapt in een dubbel hoge centrale hal grenzend aan de woonvertrekken. De olijfboom midden op de binnenplaats fungeert als oriëntatiepunt waar de volledig glazen achtergevel zich omheen kromt.
Scheiding tussen dag en nacht
De woning kent een duidelijke scheiding tussen dag- en nachtactiviteiten. Op de bovenverdieping bevinden zich de drie slaapkamers, badkamers, wasruimte en een extra gastenkamer. Op de benedenverdieping zijn de leefruimtes. De woonkamer en bibliotheek liggen langs de glazen zuidgevel en kijken uit op de binnenplaats en de tuin. De vloeren van de leefruimtes gaan over in de binnenplaats zodat ook deze buitenruimte, met karakteristieke olijfboom, onderdeel van het huis wordt. Aan het andere einde van de tuin bevindt zich een beschutte patio en barbecueplaats. Alle overige faciliteiten als toilet, pentry en keuken zijn langs de gesloten noordgevel gevestigd en grotendeels in een kastenwand verwerkt. De kelder is ingericht voor de technische installaties en extra opslagruimte.
"De glazen gevel die rondom de binnenplaats krult zorgt ervoor dat er vanuit elke kamer, zowel boven als beneden, zicht is naar de andere kamers in het huis” vertelt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “Het ruime balkon dat zich uitstrekt langs deze gevel biedt een eenvoudige connectie tussen alle bovengelegen vertrekken. De reflectie van de olijfboom, het middelpunt van de binnenplaats, beweegt mee en veranderd constant wanneer men zich verplaatst in het huis."
Duurzame villa
Om de grote hoeveelheid glas in het huis te compenseren is Casa Kwantes uitgerust met innovatieve installaties om het gebouw duurzaam te maken. De aardwarmtepomp, warmtewisselaar en het dak vol zonnepanelen kunnen de woning volledig zelfvoorzienend maken. Alle voorzieningen zijn volledig elektrisch en er wordt geen gebruik gemaakt van gas. De woonvertrekken zijn daarnaast op het zuiden gericht zodat zij zoveel mogelijk zonlicht absorberen. Tegelijkertijd kragen de bovenliggende vloeren en dakranden deels uit boven de ramen waardoor voor de leefruimtes schaduw wordt gecreëerd.
Credit: Ossip van Duivenbode
Bij de ontwikkeling en realisatie van het project werd nauw samengewerkt met de opdrachtgever. Elementen in het huis werden speciaal op maat gemaakt om aan de visie en de wensen voor de woning te voldoen. MVRDV heeft in het ontwerp zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorwaarden van de gemeente. Casa Kwantes is een moderne interpretatie van de Modernistische bouwstijl van de jaren ’30. Dit is terug te zien in de bakstenen gevel en het gebruik van glas evenals de vloeiende en hoekige vormen en het contrast tussen open en gesloten elementen. Naar de straat toe is de stijl zeer strikt toegepast, naar de tuin toe is het modernisme als het ware vervormd en eigentijds gemaakt.

Credit: Ossip van Duivenbode
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Reactie toevoegen