Duurzaam inkopen doe je zo
De overheid koopt jaarlijks voor 60 miljard euro in, van papier en stoelen tot asfalt, gebouwen en ict-diensten. Daarmee heeft zij een grote inkoopkracht en kan een krachtige impuls worden gegeven aan de verduurzaming van markten. Door nieuwe vormen van aanbesteden weten overheid en bedrijfsleven elkaar steeds beter te vinden en krijgen duurzame innovaties meer kans.
Duurzaam inkopen levert bij de Kunsthal in Rotterdam een jaarlijkse energiebesparing op van 30%. Het maakt het schoonmaakvak weer menselijker, bij schoonmaakbedrijf CSU. Het zorgt bij de Duurzaamheidsfabriek voor een besparing van 3% op de geplande investering met een hogere kwaliteit. In de laatste aanbesteding is gevraagd om prestaties in plaats van producten. Daardoor gaat een leverancier zorgvuldiger om met grondstoffen en levert hij producten van hogere kwaliteit. Philips levert bijvoorbeeld lichturen in plaats van lampen.
Op het gebied van duurzaam inkopen liggen veel kansen. Zo zoeken overheid en de papiersector naar nog duurzamere oplossingen om de jaarlijkse vijf miljoen kilo afvalpapier - die nu al wordt verwerkt tot duurzaam wc-papier - te recyclen tot hoogwaardig kantoorpapier.
Belangrijk bij de nieuwe vorm van duurzaam inkopen is de verbeterde samenwerking tussen overheid en bedrijven. Denk daarbij aan marktconsultaties, functioneel aanbesteden, meer aandacht voor contractmanagement en het aangaan van langdurige samenwerking. Leidi Girigori van Eneco: “We merken dat de klant-leveranciersrelatie verleden tijd is. We werken veel meer als partners.”
De publicatie Duurzaam inkopen doe je zo toont de verhalen van 7 overheidsinkopers en 7 ondernemers die nieuwe vormen van aanbesteden hebben uitgevoerd, met tips voor bedrijven en overheid. Zelf aan de slag met duurzaam leveren van de overheid? Bekijk het dossier en de toolbox voor bedrijven en de checklist professioneel duurzaam inkopen voor overheden

Rein Meester, Energiefabriek Dordrecht, een duurzaam inkoper.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Reactie toevoegen