Buiksloterham: Stadslab voor circulaire samenleving
Publieke en private partijen gaan hier nauw met werken om bijvoorbeeld afval-, energie- en watervraagstukken in de wijk op te lossen. Verschillende grote partijen hebben een manifest ondertekend voor langjarige betrokkenheid. Er wordt vanuit verschillende disciplines gekeken naar een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement.
Transitie naar de circulaire inrichting van steden
De noodzaak voor de transitie naar de circulaire inrichting van steden dringt zich al geruime tijd aan. De opgave van Buiksloterham als binnenstedelijk transformatiegebied biedt een uitgelezen mogelijkheid om stedelijke ontwikkeling te herdefiniëren. In opdracht van De Alliantie, de Gemeente Amsterdam Grond & Ontwikkeling en Waternet heeft DELVA Landscape Architects, i.s.m. STUDIONINEDOTS en Metabolic een uitgebreid onderzoek verricht naar de potentie van Buiksloterham om tot een circulaire wijk ontwikkeld te worden, resulterende in een circulaire visie en ambitie voor de wijk.
Het eerst stedenbouwkundig plan dat ‘rainproof’ is in Amsterdam
Delva Landscape Architects ontwerpt het eerst stedenbouwkundig plan dat ‘rainproof’ is in Amsterdam. Het kunnen omgaan met grote piekbuien vormt de basis voor het ruimtelijk ontwerp van de straten en de pleinen. Hemelwaterriool is overbodig in dit plan.
Ook wordt een groen oeverpark gecreëerd dat verontreinigd grondwater zuivert en onderdeel gaat vormen van het sanitatiesysteem. Het groen maken maakt het gebied niet alleen esthetisch aantrekkelijker, maar zorgt ook voor een positief ecologisch resultaat..
Het ‘hacken’ van de stad
Frank Alsema, kwartiermaker en betrokken vanaf het begin, spreekt van het ‘hacken’ van de stad; bewoners in positieve zin grip geven op de stad. Er zullen veel kleine systemen naast elkaar draaien in de omgeving, die elkaar beïnvloeden. “ Hij wijst op een belangrijke digitale laag die aan de wijk toegevoegd wordt, die processen transparant moet maken. Zo krijgen bewoners veel inspraak in ontwikkelingen en inzicht in begrotingen. “
Verschillende kennisinstellingen waaronder AMS Institute zijn betrokken bij experimenten en onderzoek naar onder andere de maatschappelijke gevolgen, naar hernieuwbare energie en gesloten kringlopen van voedsel en circulaire bouwmaterialen.
Samenvatting van het rapport ‘Circulair Buiksloterham’
Klik hier voor de samenvatting van het rapport ‘Circulair Buiksloterham’

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
S&A Podcast Luisterlandschap: rafelrandjes en straatcultuur
4 jun om 08:02 uur 4 minVincent van der Klei (Studioninedots) is de ‘architect van de rafelrandjes’ en vertelt in de nieuwe S&A…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Reactie toevoegen