Bouwsector krimpt met slechts 3,5% door coronacrisis
Eerdere crises hadden een veel grotere impact op de bouwsector. De coronacrisis lijkt hier geen grip op te krijgen: de verwachting is dat de productie in de periode van 2022-2025 juist weer gaat aantrekken en daarbij ook de werkgelegenheid. De arbeidsinzet is bovendien in 2020 bijna enkel in uren gedaald, niet in het aantal werkende personen.
Een opvallend resultaat uit de EIB-studie is dat de renovatie-activiteiten in 2020 juist verder zijn gegroeid in zowel de woning- als utiliteitsbouw. Het bureau vermoed dat de verschuiving in het bestedingspatroon van inwoners hieraan heeft bijgedragen: minder uitgaven aan vakantie en dergelijke en meer aan klussen. Het is de nieuwbouw die geleden heeft in het afgelopen jaar. Zo daalde de woningnieuwbouw met bijna 10 procent en de utiliteitsnieuwbouw met 5 procent. EIB wijst er echter op dat deze ontwikkelingen voortvloeiden uit de dalingen van de vergunningverlening die al voor corona waren opgetreden.
Toekomstvisie
Volgens het EIB gaat de woningnieuwbouw na een licht herstel bij de vergunningen en de 'nog altijd goed gevulde orderboeken' dit jaar stabiliseren. De utiliteitsnieuwbouw krijgt waarschijnlijk wel nog enige krimp in 2021. Renovatienieuwbouw gaat daarentegen teruglopen, is de verwachting, wat het EIB omschrijft als een correctie op de incidentele impuls voor de groei in 2020. Negatiever is het rapport over de werkgelegenheid. Verwacht wordt dat er 17.000 voltijdbanen verloren gaan, een verlies aan werkgelegenheid van 3,5 procent.
De perspectieven op middellange termijn zijn gunstig, aldus het EIB. Dat komt met name door de woningbouwopgave, de hoge duurzaamheidsambities en uitdagingen rond vervanging en onderhoud van infrastructuur. Daarom kan volgens het EIB de bouwproductie in 2022-2025 met ruim 3,5 procent groeien per jaar. Voor nieuwbouwproductie van woningen betekent dat een groei van 7,5 procent (75.000 nieuwe woningen in 2025). Ook de werkgelegenheid zou in deze periode moeten stijgen tot 481.000 banen in 2025, versus 444.000 banen dit jaar.
EIB schetst wel een kanttekening bij deze verwachtingen. Er is onzekerheid over de duur van maatregelen in het kader van corona, alsook welke impact de coronacrisis heeft op het weerstandsvermogen van getroffen bedrijven. Ook is het de vraag of de sterke stijging in staatsschuld gevolgen heeft voor de beoogde investeringen vanuit de overheid in de bouwsector.
Het volledige rapport is via de website van het EIB te bestellen.

Noorderplassen in Almere. Foto: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Reactie toevoegen