Amsterdam pakt binnenklimaat basisscholen aan
Stadsdeel Zuid is eind 2013 een pilot gestart om de lessen uit de Energie- en Binnenmilieu Advies (EBA) methodiek in een totaal nieuwe, integrale aanpak voort te zetten. Bij deze aanpak zijn tegen minimaal gelijkblijvende exploitatiekosten gegarandeerde prestatieverbeteringen voor binnenmilieu en energiereductie gerealiseerd, waarbij marktpartijen een optimaal maatwerkpakket aan maatregelen mochten bepalen.
Resultaten
De resultaten van de pilot liegen er niet om. Ten opzichte van de traditionele aanpak op basis van de EBA-methodiek zijn een 25 keer zo hoge CO2-besparing, 50% betere binnenmilieuprestaties en garanties voor een goede luchtkwaliteit gerealiseerd. Daarnaast zijn de exploitatielasten voor schoolbesturen in plaats van gestegen, fors gedaald.
De sleutel tot succes zit in een maatwerkaanpak, waarbij per school een samenhangend maatregelenpakket werd aangeboden. Hierbij is binnen de selectie van consortia gestuurd op outputprestaties ten aanzien van het binnenmilieu met gelijkblijvende exploitatiekosten en gegarandeerde prestaties voor tien jaar. Bij de traditionele aanpak wordt de focus vaak alleen op een deel van de binnenmilieuproblematiek gelegd, waarbij de samenhang en integraliteit gemist wordt. Belangrijk is dat de uiteindelijke kwaliteitsverbetering binnenmilieu wordt aanbesteed en niet vooraf voorgeschreven en uitgewerkte maatregelen. Binnen de kaders van de SMART kwaliteitsverbetering blijken marktpartijen goed in staat om per school een pakket aan maatregelen voor te schrijven. Sterker nog: partijen kunnen zo ook gemakkelijker prestaties gedurende de komende jaren garanderen. Dit is een belangrijk onderdeel van de aanpak. Een bijkomend voordeel door het aanbesteden op een vaste prijs – waarbij kwaliteitsmaximalisatie wordt beloond – is dat prijsduikers worden geweerd en daarmee problemen in het realisatietraject worden voorkomen.
Aanpak
De pilot biedt een doelgerichte en efficiënte aanpak om energie- en binnenmilieuprestaties van schoolgebouwen te verbeteren. Optimale samenwerking tussen Stadsdeel Zuid, schoolbesturen en marktpartijen dragen bij aan het succes van de aanpak. Onder regie van Stadsdeel Zuid zijn schoolbesturen maximaal betrokken bij het inhoud geven aan het proces.
(bron: DWA)

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gezonde en duurzame scholen: wie wordt de Smaakmaker 2025?
27 jun om 09:30 uur 3 minOp woensdag 5 november 2025 vindt de vijfde editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres plaats. Een…
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Stimulansen voor gezonde schoolpleinen
10 jun om 07:30 uur 11 minIn opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Esther Vlasveld, adviseur gezonde leefomgeving bij GGD…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Scholenbouw vraagt om samenwerking en standaardisatie
18 apr om 07:30 uur 10 minTijdens het seminar De leerling en leraar centraal, eind maart in de monumentale aula van het Libanon Lyceum (…
Reactie toevoegen