Artikel

Het toenemende belang van isolatie

Vanaf 1 januari 2021 moeten de aanvragen voor alle nieuwbouwprojecten, woning- en utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor bijna-energieneutrale gebouwen (Beng). Hoe dragen de verschillende gevelisolatiebedrijven met hun innovaties eraan bij om deze eisen te halen? “We merken een toenemende vraag naar goede isolatie.”

Auteur: Marvin van Kempen, Duurzaam Gebouwd


Een belangrijke manier om de Beng-doelstelling te kunnen halen, is door energiezuinig en luchtdicht te bouwen. “We geven bij ieder bouwproject advies om de totale woning luchtdicht te krijgen en gebruiken hiervoor
prefabbouwelementen”, vertelt Celdex-accountmanager luchtdicht bouwen Patrick Verhoef. “Wij vinden dat deze manier van werken ten goede komt aan de kwaliteit en de energiezuinigheid van het gebouw. Hierbij vinden we het wel belangrijk om zo vroeg mogelijk bij een project betrokken te zijn, om met iedereen te overleggen wat er nodig is om een gebouw zo luchtdicht mogelijk te bouwen.” 


Mede door de komst van de Beng-doelstellingen merkt hij dat Celdex steeds vroeger met andere bouwpartijen aan tafel komt te zitten. “We moeten er zelf wel moeite voor doen, maar worden ook steeds vaker door partijen benaderd om over een project mee te denken. Daarbij komt dat al onze producten gecertificeerd zijn om volgens de Beng-eisen te worden toegepast. We verwachten daarom dat de komst van de Beng-eisen ervoor gaat zorgen dat bouwbedrijven vaker voor onze producten zullen gaan kiezen.”

Details in kaart 

Celdex-producten zijn op basis van hoogwaardige schuimproducten. “Dat loopt als rode draad door onze producten en die lenen zich goed om allerlei soorten toepassingen af te dichten”, licht Verhoef toe. “Daarbij komt dat we zelf producent zijn, dus kunnen we bij iedere vraag van een klant eenvoudig een product op de juiste afmetingen produceren.Binnen de industrialisatie van de bouw worden onze producten steeds vaker prefab in de fabriek toegepast. Onze schuimproducten lenen zich bij uitstek om prefab te worden meegenomen op HSB dak- en wandconstructies en betoncasco’s. Bij het monteren van de bouwelementen worden deze direct afgedicht.” 


Met de levering van prefab producten komt Celdex tegemoet aan het probleem dat er minder handjes op de bouwplaats zijn. “Met prefab producten zijn minder handelingen nodig op de bouwplaats. Dat vinden de aannemers met wie we samenwerken erg prettig. Daarnaast zien we er op de bouwplaats op toe dat een product ook op de juiste manier wordt toegepast. Dit doen we met behulp van onze kwaliteitsborgingssoftware. Zo zorgen we ervoor dat de kwaliteit van het product gegarandeerd is.  


Eén bepaald product als
écht innovatief kan Verhoef echter niet benoemen, het concept wel. “Onze Dichtgarant-aanpak gaat verder dan enkel de ontwikkeling en productie van onze prefab luchtdichtingsproducten”, legt hij uit. “Hierin hebben we ook advisering, training en begeleiding geïntegreerd. Zo brengen we de detailleringen van daken, gevels, vloeren en kozijnen nauw in kaart, waarna we de best passende producten kunnen selecteren, produceren en leveren.”

Natuurlijk isolatiemateriaal 

Dankzij de eigen productielocaties heeft Soprema, dat zich richt op waterdichting en isolatie, gemerkt dat de laatste tijd de vraag naar goede isolatie toeneemt, vertelt commercieel directeur Pieter Roos. In het verleden lag onze focus met name op bitumineuze dakbedekking. Sinds enkele jaren bieden we een oplossing voor de complete gebouwschil aan. Op diverse locaties in Europa produceren we onze eigen pir-, pur-, XPS- en natuurlijke isolatiematerialen.” 


Met d
e totaaloplossing bedoelt hij niet alleen de producten voor de volledige gebouwschil, maar ook de advisering, training, service en garantie. “Door te investeren in mensen en kennis hebben we onze aandacht kunnen verbreden van het dak naar de complete gebouwschil. Uiteindelijk is de wens van de klant het belangrijkst. Daarom zien we het als voornaamste dat we een betrouwbare partner zijn en doen wat we zeggen.” 


Volgens Roos vragen klanten steeds vaker om natuurlijke isolatiematerialen, waarbij Pavatexin zijn ogen een belangrijkerol speelt. “Tijdens lezingen over dit materiaal schuiven inmiddels ook grote bouwbedrijven aan. Het is een hoogwaardige en milieuvriendelijke houtvezelisolatie, dat volledig circulair en recyclebaar is. Daarnaast wordt het product alleen gemaakt van restmateriaal dat afkomstig is van houtzagerijen. Wij geloven in de circulaire economie en hout is een natuurlijk product dat je kunt blijven hergebruiken en recyclen. Pavatexis veelzijdig toepasbaar, van vloerisolatie een dakisolatie en van houtskeletbouw tot de renovatie van monumenten.” 


Recycling speelt bij
SopremaGroup een belangrijke rol. “Onder de naam Sopraloop loopt momenteel een campagne voor het toepassen van gerecyclede materialen in pirproducten. Hier zijn gerecyclede petflessen de basis voor nieuwe pir-isolatieproducten.” Voor het productieproces van bitumen dakbanen geldt hetzelfde, meldt Roos. “Onze bitumen bestaan al voor 25 tot 30 procent uit gerecycled materiaal en zijn in de toekomst weer goed te recyclen. Op dit moment kunnen we al oude bitumen dakbedekking volledig recyclen, zodat dit weer kan worden ingezet in het productieproces van nieuwe dakbedekking.” 


Dit artikel is verschenen in de Innovatiecatalogus 2020. Lees meer van de Innovatiecatalogus in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel