Transformatie naar groene stadsbuurt met inbreiding, klimaatadaptatie en duurzaamheid

donderdag 20 april 2023

Stappegoor Tilburg. Beeld: KAW

Waar de wijk Stappegoor in Tilburg nu nog een monofunctioneel gebied is met onderwijs, commerciële voorzieningen en sport, verandert dit de komende jaren in een levendige stadsbuurt met krachtige openbare ruimtes. Groen, klimaatadaptatie en duurzaamheid spelen een grote rol in de stedenbouwkundige en architecturale plannen van KAW

In deze nieuwe stadsbuurt worden naast woningen en de huidige voorzieningen ook diverse woonvormen en verschillende typen openbare ruimten ontwikkeld. In totaal gaat het om duizend woningen. Het karakter van dit stadsdeel kenmerkt zich door enerzijds een stevig stedelijke omgeving aan de Stappegoor-boulevard en anderzijds een groene en rustige omgeving aan binnentuinen en parken die met elkaar verbonden zijn. Binnen dit stedenbouwkundige raamwerk getekend door GroupA is 'De Poort van Stappegoor' de eerste ontwikkeling binnen dit geheel. 

Inbreiding

Zoals de naam al doet vermoeden vormt het plangebied daadwerkelijk de poort naar Stappegoor. Waar voorheen op deze plek plek tien noodwoningen en twee jaren zeventig-kantoorgebouwen stonden, komen nu tweehonderd huurappartementen, waarvan driekwart in het sociale segment. Zo werkt KAW aan inbreiding voor dit deel van de stad Tilburg, met aanzienlijk meer woningen op deze plek dan voorheen. Door slim ruimtegebruik - denk aan halfverdiept parkeren met een daktuin en groene daken - is er na de transformatie aanzienlijk minder verharding en meer groen in het gebied.

De planopzet is helder. Drie gebouwdelen in een L-vorm maken enerzijds stedelijke wanden aan drukkere hoofdwegen en anderzijds een groene binnentuin. Op het contrapunt tussen de Ringbaan en Stappegoorweg is de bebouwing hoger. Door ruimte te geven aan bestaande bomen aan de straatkant ontstaan zogenaamde stadsnissen. Hier liggen de gebouwen verder terug, waardoor er voor de bewoners een klein stedelijk plein ontstaat.

visual KAW.nl
Drie gebouwdelen in een L-vorm maken enerzijds stedelijke wanden aan drukkere hoofdwegen en anderzijds een groene binnentuin. Beeld: KAW

Stadsontwerp in Stappegoor gaat over de positie van de gebouwen, de plekken die je hiermee kunt maken, de verbindingen en overgangen tussen deze plekken, de verschillen tussen openbaar en privé, tussen reuring en rust. Door dit met aandacht vorm te geven ontstaan er ruimten met diverse karakters voor verschillend gebruik. Zo krijgen de woongebouwen entreehallen met een flinke overmaat wat zorgt voor een indrukwekkende entree. Deze zijn in de toekomst in te richten als plekken voor verblijf en ontmoeting, denk aan studieplekken of een bibliotheek.

Noordertuin

De afwisseling tussen reuring en rust maakt een stadsbuurt aangenaam en zo blijft er altijd iets te ontdekken. Als tegenhanger van de drukkere straatkant met alle voorzieningen en activiteiten komt er ruimte voor een park waaraan gewoond wordt. Deze Noordertuin nodigt bewoners uit om te bewegen en sporten. Of om te genieten van het mooie, volle groen.

De groenstructuur aan de rand van het park heeft oude waardevolle bomen, die vroeger onderdeel waren van een boomkwekerij waar hoveniers de beginselen van het vak leerden. Hiermee draagt de Noordertuin bij aan biodiversiteit, waterberging en positieve gezondheid. Hiervoor zocht KAW de samenwerking met de landschapsarchitecten van Buro Bol.

visual KAW.nl
De Poort van Stappegoor, Tilburg. Beeld: KAW

Groene woonwijk in Oosterhout

Een groene woonwijk met eveneens een meerendeel aan sociale huurwoningen is iets meer naar het noordwesten in Noord-Brabant ontwikkeld, in Oosterhout om precies te zijn. De realisatie van 26 sociale huurwoningen en vier koopwiningen is het laatste loodje in de transformatie van industrieel centrum naar groene woonwijk. 

DeLaverie-Oosterhout
Artist impression sociale huurwoningen De Laverie, Oosterhout. Beeld: VORM

De dertig woningen worden bijna energieneutraal (BENG) opgeleverd en onder andere voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen.

Wethouder Arnoud Kastelijns van de gemeente Oosterhout: “Ik ben blij dat we na goed geluisterd te hebben naar de omwonenden een woonconcept voor Laverie fase 3 hebben gevonden waar de buurt blij mee is. De te bouwen woningen sluiten goed aan bij het straatbeeld van de Koningsdijk. Er is veel behoefte aan nieuwe koopwoningen en sociale huurwoningen."

In 1924 vormde dit gebied een industrieel centrum met een voormalige wasserij, waar honderden mensen dagelijks werkten. Om de historie in dit gebied te behouden, is de karakteristieke monumentale schoorsteen het middelpunt van de nieuwe woonwijk. Een knipoog naar het verleden.

De woningen zijn ontworpen met een Oud Hollandse stijl door Schippers Architecten. Zo sluit het laatste deelproject naadloos aan op de rest van de woonwijk en de woningen aan de Koningsdijk. De oplevering van de woningen staat gepland in het voorjaar van 2024.
 

 


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »