Je laatste kans om dit jaar je kennis nog bij te spijkeren over circulair ontwerpen krijg je op 7 december in Utrecht. Ontdek ook wat Mantijn van Leeuwen vertelt over nieuwe EU-regels over integrale gebouwberekeningen en laat je bijpraten over regeneratief ontwerpen. Maak bovendien de uitreiking mee van de VKG Architectuurprijs.
Seminar met focus op circulair en regeneratief ontwerpen
Dat laatste onderwerp is onderdeel van de ontwerpstrategie van FAAM Architects. Het bureau richt zich op duurzaam bouwen door ecologische systemen te implementeren die de omgeving versterken. Gebouwen dragen in die visie bij aan biodiversiteit, CO2-reductie, het voorkomen van hittestress en het verbeteren van de waterhuishouding. De integratie van duurzaamheid in stedenbouwkundige opgaves gaat verder gepaard met aandacht voor ecologie, mobiliteit, gezondheid en sociale cohesie. Je ontdekt de meerwaarde van FAAMs creatieve aanpak tijdens de presentatie van Emile van Vugt.
Europees grensmechanisme
Heel interessant wordt ook de keynote van de vooraanstaande expert Mantijn van Leeuwen (NIBE). Van Leeuwen is onder meer actief als lid van de Technisch Inhoudelijke Commissie van de Stichting Nationale Milieudatabase en weet als geen ander hoe je allerlei soorten materialen en producten waardeert en toepast. Op het gebied van de milieuprestaties van bouwwerken verandert er veel, zowel in Nederland als in Europa en Van Leeuwen neemt ons mee langs de belangrijkste ontwikkelingen.
Hierbij komen actuele thema’s aan bod, zoals de opslag van CO2 door biobased materialen, de MPG-aanscherping en aankomende EU-regels over integrale gebouwberekeningen (over zowel materialen als operationeel energieverbruik). Daarnaast gaat het emissiehandel systeem (ETS) zich de komende jaren sterk ontwikkelen in combinatie met het Europese grensmechanisme (CBAM). Dit zal het nodige betekenen voor de prijzen van materialen en de verhouding tussen materialen. Al met al spannende tijden voor bouwers, fabrikanten en ontwikkelaars en Van Leeuwen zorgt daarbij voor nieuwe inzichten.
VKG Architectuurprijs 2023
Het seminar wordt gecompleteerd door Jip van Grinsven (Alba Concepts) die in haar presentatie ingaat op het sturen en meten van circulariteit in het ontwerpproces. Verder is Haico van Nunen (BouwhulpGroep) aangetrokken. De lector Duurzame Renovatie aan de Hogeschool Rotterdam gaat vanuit de woningbouw in op circulaire vraagstukken. En de circulariteit staat tot slot ook centraal tijdens de uitreiking van de VKG Architectuurprijs.
Programma
Het programma van het Seminar Circulair Ontwerpen is inmiddels vastgesteld en betreft nu louter plenaire sessies (in plaats van parallelsessies). Programma:
09.00 - 09.30: Ontvangst met koffie/thee en wat lekkers
09.30 - 09.35: Welkom door dagvoorzitter Ysbrand Visser
09.35 - 10.00: Disruptieve toekomst van bouwmaterialen staat voor de deur door Mantijn van Leeuwen (NIBE)
10.00 - 10.30: Opdrachtgevers kunnen de hele keten uitdagen voor circulaire oplossingen door Haico van Nunen (BouwhulpGroep)
10.30 - 11.10: Vergroenen en verdichten: Regeneratief ontwerpen als ontwerpstrategie door Emile van Vugt (FAAM Architects)
11.10 - 11.20: Energybreak
11.20 - 12.00: Meten en waarderen van circulair vastgoed door Jip van Grinsven (Alba Concepts)
12.00 - 13.00: Uitreiking VKG Architectuurprijs
13.00 - 13.45: Netwerklunch & Aan tafel met de experts
Heb je nog een prangende vraag en wil je graag verder praten met één van de experts? Schuif dan aan bij de experttafels tijdens de netwerklunch!
Boek nu hier je ticket voor het Seminar Circulair Ontwerpen.
Beeld (boven): Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk
11 jun om 07:30 uurHoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…
En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?
7 jun om 07:30 uurVurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…
Workshop Circulair inkopen: prikkel voor ketensamenwerking
4 jun om 07:30 uurHet versnellen van de transitie naar een volledig circulaire economie vereist een verandering in de manier…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend
8 mei om 07:30 uurNu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…
Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten
26 mrt om 12:00 uurOm bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…
Reactie toevoegen